Seimas pratęsė Rusijos ir Baltarusijos piliečiams taikomas sankcijas, sugriežtino atvykstančių baltarusių patikrą

Seimas antradienį apsisprendė pritarti įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma dar vieneriems metams pratęsti Rusijos ir Baltarusijos piliečiams taikomas nacionalines sankcijas bei sugriežtinti į šalį atvykstančių baltarusių patikrą.

Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Apr 25, 2024, 12:55 PM, atnaujinta Apr 25, 2024, 1:52 PM

Už šiuos siūlymus balsavo 109 Seimo nariai, prieš 2, susilaikė 8 parlamentarai.

Įstatymo projektas, kuriam pritarė Seimas numato, kad tais atvejais, kai Baltarusijos piliečiai vyksta per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną į Lietuvos teritoriją turėdami vizą, papildomai vertinti riziką dėl jų atvykimo keliamos grėsmės vidaus saugumui, visuomenės sveikatai ar tarptautiniams santykiams.

Numatoma taip pat riboti juridinių asmenų teisę įsigyti nekilnojamąjį turtą įvertinus, ar Rusijos pilietis yra konkretaus juridinio asmens naudos gavėjas pagal Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymą.

Taip pat pritarta siūlymui uždrausti importuoti žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusijos Federacija ar Baltarusijos Respublika.

Siūlymas riboti Rusijos ir Baltarusijos piliečių keliones į gimtinę liko neapsvarstytas

Posėdžio metu Seimo nariai nusprendė apskritai nesvarstyti konservatoriaus Audronio Ažubalio siūlymo, kad Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suteiktas leidimas gyventi Lietuvoje būtų naikinamas tuo atveju, jeigu šie asmenys daugiau kaip kartą per tris mėnesius grįžtų į savo gimtąją šalį. Nors šis siūlymas posėdžio metu buvo pristatytas, bet reikiamas kvorumas balsuoti panorusių parlamentarų nesusidarė.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad partijos kolegos A. Ažubalio siūlomi kiekiniai apribojimai yra neprasmingi.

„Man atrodo, kad visais atvejais turi būti vertinama konkreti rizika, susijusi su konkrečiu žmogumi, ir ne tik su Rusijos ir Baltarusijos piliečiais, kurie vyksta kažkokių reikalų į Rusiją ir Baltarusiją, bet taip pat ir Lietuvos Respublikos piliečiais, kuriems jau trejus metus yra nerekomenduojama to daryti“, – sakė I. Šimonytė.

„Man atrodo, kad visi šie kiekiniai apribojimai ir bandymai kažkaip sudėti į lentynas, visiškai ignoruojant konkrečią situaciją, yra neprasmingi, Vyriausybė jų nesiūlė ir siūlyčiau jų atsisakyti“, – pridūrė ji.

Visgi A. Ažubalis Seimo priimtą sprendimą neapriboti rusų ir baltarusių kelionių į gimtinę kritikavo.

„Kolegos, jūs atmetėte ekspertizę, atmetėte specialiųjų tyrimų žinojimą. Ir pasijutote viešpačiais, rizikuodami nacionaliniu saugumu. Tikrai tai yra nepateisinama ir tikrai neprideda jums garbės“, – nusivylimo Seimo sprendimu neslėpė konservatorius.

Balsuojant priėmimo stadijoje taip pat buvo išbrauktas siūlymas įtraukti nuostatą, nurodančią, kad būtų panaikinamas Rusijos ar Baltarusijos piliečiui išduotas leidimas laikinai gyventi Lietuvoje, jeigu jis tyčia, viešai sistemingai skleidžia melagingą, visuomenės ar valstybės interesams prieštaraujančią informaciją.

Taip pat išbrauktas ir siūlymas, kad leidimo gyventi Lietuvoje netektų ir tie asmenys, kurie viešai pritarė Jungtinių Tautų Organizacijos dokumentais ar tarptautinių teismų sprendimais pripažintam agresijos nusikaltimui, kuriuo pažeidžiama Jungtinių Tautų Chartija.

ELTA primena, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) siūlė Rusijos ir Baltarusijos piliečių kelionių gimtinę skaičių apriboti iki vieno karto per mestus.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2022 m. Baltarusijos Respublikos piliečiams išduotas 31 tūkst. leidimų laikinai gyventi Lietuvoje, 2023 m. – apie 23 tūkst. Iš viso į Lietuvą atvykusių ir gavusių leidimą laikinai gyventi skaičius siekia apie 62 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.