Seimo etikos sargai gavo dar vieną skundą dėl galimų VSD pranešėjo komisijos procedūrinių pažeidimų

Ketvirtadienį Seimui ketinant svarstyti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją tyrusios laikinosios komisijos išvadas, posėdžio išvakarėse Etikos ir procedūrų komisija (EPK) gavo dar vieną skundą dėl galimų pažeidimų komisijos darbe. Todėl Seimo seniūnų sueigoje buvo pasiūlyta išbraukti šį klausimą iš plenarinio posėdžio darbotvarkės, tačiau šiai opocijos idėjai nebuvo pritarta.

 Seimo etikos sargai gavo dar vieną skundą dėl galimų VSD pranešėjo komisijos procedūrinių pažeidimų.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
 Seimo etikos sargai gavo dar vieną skundą dėl galimų VSD pranešėjo komisijos procedūrinių pažeidimų.<br> A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martyna Pikelytė

Apr 25, 2024, 9:22 AM

„Noriu paprašyti išbraukti pirmąjį darbotvarkės klausimą dėl Seimo nutarimo dėl laikinosios komisijos išvados, kadangi EPK dar nėra pateikusi savo išvados ir vakar gautas papildomas skundas dėl procedūrų, dėl statuto pažeidimo“, – ketvirtadienį Seimo seniūnų sueigoje kalbėjo Mišrios grupės atstovė Rita Tamašūnienė.

Kaip Eltą informavo EPK pirmininkė Aušrinė Norkienė, naujas skundas dėl galimo procedūros pažeidimo gautas trečiadienį vakare.

„Prašau šiandieną nesvartyti šio klausimo. Ateinantį antradienį turėsime EPK posėdį ir manau, kad priimsime išvadas. Nereikia niekur skubėti ir padarykime taip, kaip reikia“, – sueigoje sakė A. Norkienė.

Opozicijos siūlymui nebuvo pritarta

Nors R. Tamašūnienės idėją palaikė opozicija ir liberalas Andrius Bagdonas, visgi 9 balsavus už, prieš – 11, tokiam siūlymui nebuvo pritarta.

Seimo vicepirmininko Jurgio Razmos teigimu, diskutuoti svarstymo stadijoje bus galima ir negavus EPK išvadų. Pasak parlamentaro, jos bus svarbios priėmimo metu.

„EPK išvados svarbios yra priėmimo stadijoje, o diskutuoti dėl pateiktos komisijos informacijos tikrai galime ir siūlau palikti darbotvarkėje“, – kalbėjo J. Razma.

Prieš savaitę parlamentas VSD pranešėjo komisijos išvadoms pritarė po pateikimo, tačiau netrukus dalis opozicijai priklausančių parlamentarų kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašant išsiaiškinti, ar parlamentinio tyrimo komisija veikė teisėtai.

Su įslaptinta parlamentinio informacija, žymima grifu „Slaptai“, gali susipažinti 82 Seimo nariai, turintys atitinkamus leidimus. Visgi, iki pirmojo balsavimo su įslaptintais dokumentais buvo susipažinę tik 16 Seimo komisijos veikloje nedalyvavusių parlamentarų.

Išvadose yra teikiami siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir STT parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinė reglamentavimą, jog institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.

Į parlamentinio tyrimo išvadas sureagavo ir šalies vadovas Gitanas Nausėda. Prezidentūros teigimu, tai „desperatiškas bandymas paveikti prezidento rinkimų rezultatus“ ir kartu mėginimas „diskredituoti valstybę ir jos konstitucinius principus“. Daukanto aikštė tikina, kad Seimo laikinoji komisija yra politizuota, o pateiktos išvados nukreiptos ne tik prieš prezidentą, bet ir daugelį valstybės institucijų.

Visgi, Seimo koridoriuose kalbama apie galimą Prezidentūros spaudimą parlamentarams, skatinant išvadų nepalaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.