Po sprendimo dėl VSD pranešėjo komisijos pažeidimų – G. Nausėdos reakcija: tuščiu baku toli nenuvažiuosi

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai konstatavus, jog Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją nagrinėjusi komisija pažeidė kelis įstatymus ir procedūras, prezidentas Gitanas Nausėda kartoja – šio parlamentinio tyrimo tikslas buvo diskredituoti jį kaip kandidatą į šalies vadovo postą.

V.Bakas ir G.Nausėda<br>lrytas.lt koliažas.
V.Bakas ir G.Nausėda<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2024, 2:25 PM, atnaujinta Apr 30, 2024, 3:28 PM

„Komisija įsijautė į prokurorų vaidmenį, neturėdama tam jokių konstitucinių ir įstatyminių įgaliojimų, buvo sudaryta neteisingai, taikė metodus savo veikloje, kurie yra nesuderinami su demokratinės visuomenės metodais, sukėlė abejonių netgi dėl įvairių, labai svarbių Lietuvos saugumui tarnybų veiklos. O iš esmės tikslas buvo tik vienas – pasistengti diskredituoti kandidatą, kuris kai kurioms politinėms jėgoms nepatinka“, – antradienį žurnalistams Gargžduose sakė G. Nausėda.

„Apibendrindamas galiu tik tiek pasakyti – tuščiu baku toli nenuvažiuosi“, – vaizdžią metaforą pridėjo šalies vadovas.

ELTA primena, kad antradienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija konstatavo, jog VSD pranešėjo istoriją tyrusi parlamento komisija viršijo savo įgaliojimus, neteisėtai atskleidė pranešėjo Tomo Gailiaus tapatybę. Be to, komisijos pirmininkas Vytautas Bakas, etikos sargų vertinimu, buvo šališkas ir suinteresuotas tyrimu.

Į Seimo etikos sargus dėl galimų parlamentinio tyrimo pažeidimų kreipėsi pati VSD, Generalinė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Komisija sulaukė ir prezidento vyriausiojo patarėjo Jareko Niewierowicziaus – nutarta šiuo pagrindu pradėti dar vieną tyrimą.

Savo ruožtu, opozicijai priklausantys parlamentarai yra pasikreipę į Konstitucinį Teismą (KT), prašydami išsiaiškinti, ar parlamentinio tyrimo komisija veikė teisėtai.

Kaip pranešta anksčiau, prieš savaitę Seimas po svarstymo pritarė parlamentinio tyrimo išvadoms – jų patvirtinimui liko paskutinis balsavimas. VSD pranešėjo komisijos išvadose metamas šešėlis prezidentui Gitanui Nausėdai bei specialiųjų tarnybų vadovams. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui G. Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Tyrimo išvadose taip pat skelbiama, jog VSD tyrė galimus pažeidimus, finansuojant G. Nausėdos rinkiminę kampaniją.

Taip pat išsiaiškinta, jog G. Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius.

Tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas, komisijos teigimu, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.