V. Čmilytė-Nielsen įvertino Seimo etikos sargų sprendimą dėl VSD pranešėjo komisijos: kai kurios išvados dalys kelia šypseną

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad nepaisant kritiško Seimo etikos sargų įvertinimo, parlamentarai priėmimo stadijoje balsuos dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją nagrinėjusios komisijos išvados. Seimo pirmininkės manymu, kad kai kurie Etikos ir procedūrų komisijos išvados aspektai neatitinka tikrovės.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>U. Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>U. Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Ž.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Ž.
V. Čmilytė-Nielsen<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Seimas.Seimo posėdis.Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.Seimo posėdis.Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2024-04-30 14:00

„Aš nematyčiau pagrindo nesvarstyti toliau specialiosios komisijos išvados, kadangi kalbama apie turinį. Tai manau, kad Seimas, kaip ir buvo suplanavęs, eis į priėmimo stadiją. O Etikos ir procedūrų komisija savo ruožtu įvertino procedūras“, – antradienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Visgi Seimo pirmininkė pripažįsta skeptiškai vertinanti kai kurias Etikos ir procedūrų komisijos išvados detales.

„Yra keli Etikos ir procedūrų komisijos konstatuoti pažeidimai (...), tačiau kai kurios išvados dalys verčia šyptelėti, kaip, pavyzdžiui, ta, kad buvo pranešėjo tapatybė atskleista. Man rodos, tai irgi kai ką pasako apie Etikos ir procedūrų komisijos šios išvados svorį“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

„Visiems žinoma, kad apžvalgininkas Marius Laurinavičius dar 2023 metų kovo pradžioje atskleidė tai televizijos studijoje. Ir dabar konstatuoti, kad specialioji tyrimo komisija atskleidė pranešėjo tapatybę, man rodos, yra nesolidu“, – pridūrė ji.

Parlamento vadovė akcentuoja, kad Seimo nariai šias išvadas įvertins galutinio balsavimo parlamente metu.

„Reikia susipažinti su visomis išvadomis ir jas vertinti. Manau, kad tai taps argumentu priimant galutinį sprendimą. Tai čia ir yra Etikos ir procedūrų komisijos išvadų reikšmė. Tai balsuojant galutinėje stadijoje kai kas galbūt į jas atsižvelgs, o kai kam galbūt kaip tik bus argumentas dar labiau palaikyti specialiosios komisijos išvadas. Matysime balsavimo metu“, – sakė ji.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija antradienį konstatavo, kad VSD pranešėjo istoriją nagrinėjusi parlamentinė komisija neteisėtai atskleidė Tomo Gailiaus tapatybę. Išvadose taip pat teigiama, kad komisijos pirmininkas Vytautas Bakas tyrimo metu veikė šališkai, o parlamentinė komisija viršijo įgaliojimus.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė VSD pranešėjo istoriją tyrusios laikinosios komisijos išvadoms.

Prieš savaitę parlamentas VSD pranešėjo komisijos išvadoms pritarė po pateikimo, tačiau netrukus dalis opozicijai priklausančių parlamentarų kreipėsi į Konstitucinį Teismą (KT), prašydami išsiaiškinti, ar parlamentinio tyrimo komisija veikė teisėtai.

Išvadose yra teikiami siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir STT parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinė reglamentavimą, jog institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.