Prezidentinė rinkiminė kampanija partijų reitingų neišjudino: ir toliau lyderiauja socialdemokratai

Besibaigianti prezidento rinkimų kampanija neišjudino paramą kandidatams delegavusių politinių partijų reitingų, rodo naujausia „Delfi“ užsakymu atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa.

Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
V. Čmilytė-Nielsen<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Vilkelio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Vilkelio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2024-05-07 07:20

Balandžio 17–25 dienomis atlikto tyrimo duomenimis, gyventojai ir toliau labiausiai nusiteikę palaikyti socialdemokratus. Vilijos Blinkevičiūtės vadovaujamą partiją balandį rėmė 14 proc. respondentų. Mėnesiu anksčiau tokių buvo 14,3 proc.

Jei vyktų rinkimai artimiausiu metu, antruoju pasirinkimu taptų dabartiniai valdantieji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Juos palaiko 10,6 proc. apklausos dalyvių. Kovą palaikymas konservatoriams siekė 9,3 proc.

Trečioje vietoje rikiuojasi Liberalų sąjūdis. Balandį Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vadovaujamai partijai palaikymą išsakė 6,8 proc. gyventojų (kovą tokių buvo 6,5 proc.).

Ketvirtieji – opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Ramūno Karbauskio lyderiaujamą partiją balandį palaikė 6,6 proc. rinkėjų, mėnesiu anksčiau – 7,7 proc.

Apklausos duomenimis, opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ liktų su 5,8 proc. balsų (kovą 5,3 proc.).

Antisemitizmu kaltinamo Remigijaus Žemaitaičio įsteigtą partiją „Nemuno aušra“ balandį rėmė 5,1 proc. respondentų, o kovą asmenų, prisipažinusių, kad galėtų balsuoti už šią naują politinę jėgą, buvo 3,8 proc.

Toliau rikiuojasi valdančioji Laisvės partija (balandį 3,5 proc., o kovą 5 proc.) bei opoziciniai „darbiečiai“ (atitinkamai 2,2 proc. ir 2,5 proc.). Panašų palaikymą turi ir Vytauto Radžvilo vadovaujamas Nacionalinis susivienijimas (balandį 2 proc., o kovą 2,7 proc.).

Dar 11,9 proc. tyrimo dalyvių teigė balsuosiantys už kitą politinę jėgą, 11,6 proc. nurodė iš viso nebalsuosiantys rinkimuose, o apie penktadalis gyventojų (19,9 proc.) tikino nežiną arba į klausimą neatsakė.

Įvertino, ką labiausiai norėtų matyti vadovaujant Vyriausybei

Kaip rodo atliktos apklausos, daugiausiai Lietuvos gyventojų Vyriausybėje norėtų matyti socialdemokratų lyderę V. Blinkevičiūtę. Balandį tokių respondentų buvo 10,2 proc., mėnesiu anksčiau – 12,7 proc.

Antrojoje reitingų lentelės vietoje – premjerė Ingrida Šimonytė. Balandį, kaip tinkamiausią eiti užimamas pareigas, ją matė 9,2 proc. apklaustųjų, o kovą tokių buvo 6,9 proc. Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen šiose pareigose mato 6,2 proc. (kovo mėn. 5,3 proc.). Savo ruožtu į Vyriausybės rūmus sugrįžtantį ekspremjerą Saulių Skvernelį balandį pamatyti norėjo 5,3 proc. respondentų, o kovą taip manančių buvo 6,5 proc. Paskutinis penketuke – parlamentaro priesaiką sulaužęs R. Žemaitaitis. Balandį jį Vyriausybėje matyti norėjo 4,1 proc. kovo mėn. tokių buvo 3,5 proc.

Vyriausybės darbas ir toliau vertinamas neigiamai

Gyventojai taip pat įvertino ir šio Ministrų kabineto veiklą. Net 71,6 proc. laikosi neigiamos nuomonės I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės atžvilgiu. Šiek tiek mažesnis nepalankus vertinimas buvo kovo mėnesį. Mėnesiu anksčiau neigiamai Vyriausybės darbą įvertino 68 proc. respondentų. Savo ruožtu priešingos pozicijos laikosi apie trečdalis – 20,9 proc. apklaustųjų.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2024 metų balandžio 17–25 dienomis, naujienų portalo Delfi užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Taikytas kombinuotas telefoninės ir internetinės apklausos metodas. Tyrimo metu buvo apklausti 1018 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas pagal lytį, amžių ir gyvenamąją vietą yra proporcingas gyventojų pasiskirstymui Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.