Lietuvos policija vilnietį sumušė skaudžiau už okupantus

„Esu apdovanotas Sausio 13-osios medaliu, rusai tada taip nedaužė, kaip dabar lietuvių policija suspardė”, – ištarė vilnietis Algirdas Stasiūnas. Jis iki šiol neatsigavo po operacijos, kurios prireikė dėl policijos komisariate patirtų sužalojimų.

Sumuštą vilnietį A. Stasiūną greitoji pagalba iš policijos komisariato atvežė į ligoninę. Čia jis iškart buvo operuojamas.
Sumuštą vilnietį A. Stasiūną greitoji pagalba iš policijos komisariato atvežė į ligoninę. Čia jis iškart buvo operuojamas.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 12, 2012, 8:35 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:49 AM

39 metų vilnietis A. Stasiūnas net įtarti negalėjo, kad pasisėdėjimas su draugais vieno jų parduotuvėje pasibaigs policijos pareigūnų smūgiais ir ligonine, į kurią po beveik septynių valandų, praleistų areštinės kameroje, buvo atgabentas dėl sumušimų ir plyšusios žarnos.

Vėliau paaiškėjo, jog uolūs policijos pareigūnai kompaniją užklupo atskubėję ne ten, kur buvo kviečiami.

Sulaukė nelauktų svečių

Birželio 9-osios vakarą A. Stasiūnas aplankė sostinės Karoliniškių rajone, V. Druskio gatvėje, alaus parduotuvę turintį draugą Artūrą.

„Sėdėjome keturiese, kalbėjomės, kai apie antrą valandą nakties į duris pasibeldė policijos pareigūnai”, – įvykių pradžią, po kurių jam teko kovoti dėl savo gyvybės, prisiminė vyras.

Kompanija, kaip teigia Algirdas ir jo draugai, nesipriešino, klusniai atidarė duris, įleido pareigūnus į vidų.

„Išgirdę, kad policijos pareigūnai atvyko dėl triukšmo, nustebome. Mes netriukšmavome, muzikos garsiai neleidome, o ir skųstis nelabai galėjo kas, nes artimiausi gyvenamieji namai yra maždaug už 150 metrų”, – pasakojo A. Stasiūnas.

Pareigūnai apsidairė po parduotuvę, tačiau išeiti neskubėjo, vis aiškino, kad čia triukšmaujama, kad skundžiasi kaimynai, o vyrai privalo važiuoti į policijos komisariatą.

„Tada aš policininkus pradėjau filmuoti telefonu. Greičiausiai tai juos ir įsiutino”, – mano vilnietis.

Auklėjo trys ekipažai

Su kažkuo pakalbėję per radijo stotelę pareigūnai liko laukti viduje.

Kaip matyti iš A. Stasiūno nufilmuotų vaizdų, jokio konflikto nebuvo, pareigūnai vaikščiojo po parduotuvę ir, kaip vėliau paaiškėjo, laukė pastiprinimo.

Pastiprinimas buvo nemenkas, net trys policijos automobiliai – du patrulių ir vienas kelių policijos.

Kai dar keturi pareigūnai užėjo į vidų, užvirė tikra košė.

Visi joje esantys žmonės, tarp jų ir moteris, buvo apsvaiginti dujomis ir vienas po kito, užlaužus rankas, ištempti į kiemą.

Telefonu policininkus filmavusiam A. Stasiūnui kliuvo labiausiai – vyras buvo stumdomas, daužomas rankomis, spardomas.

Sumuštąjį vadino apsimetėliu

„Neprisimenu, kaip mane nuvežė į policiją, buvau praradęs sąmonę”, – pasakojo A.Stasiūnas.

Jis atsibudo Vilniaus 5-ojo policijos komisariato laikino sulaikymo kameroje, į kurią, pasak jo draugo Artūro, buvo tiesiog įmestas ir paliktas ant grindų.

„Jaučiausi labai blogai”, – prisiminė A. Stasiūnas. Tai išvydę draugai prašė policijos pareigūnų kviesti medikus, tačiau prašymų jie nenorėjo girdėti.

Tik po puspenktos valandos buvo iškviesta greitoji pagalba, A. Stasiūnas nuvežtas į ligoninę Lazdynuose, tačiau netrukus grąžintas į policijos komisariatą.

„Priėmimo skyriuje manęs kaip reikiant neapžiūrėjo, nes kartu atvykę policininkai aiškino, kad aš tiktai apsimetu”, – sakė A. Stasiūnas.

Kai į policijos komisariatą grąžintam vyrui pasidarė visai blogai, ryte apie 9 val. dar kartą buvo iškviesta greitoji.

Į ligoninę nuvežtas vyras iškart buvo paguldytas ant operacinės stalo.

Policija pati pradėjo tyrimą

Diagnozė buvo grėsminga – dvylikapirštės žarnos trauminis plyšimas ir ūmus pilvaplėvės uždegimas.

„Operacijos metu rasta plyšusi plonžarnė – apie 8 mm defektas 120 cm nuo aklosios žarnos bei 800 ml žarnų turinio. Defektas susiūtas.

Gydant išryškėjo hematoma veide, krūtinėje, ties krūtinkauliu”, – rašoma Vilniaus greitosios pagalbos universiteto ligoninės pateiktose išvadose.

„Kaip man vėliau sakė medikai, po tokių sužalojimų tikimybė likti gyvam yra lygi penkiasdešimčiai procentų. Man pasisekė”, – džiaugėsi A. Stasiūnas.

Į policiją dėl sumušimų vyrui kreiptis nereikėjo. Tyrimą pradėjo patys pareigūnai.

„Jau kitą dieną po operacijos į mano kabinetą įėjo tyrėja, pasakė, kad pradėtas tyrimas, apklausė, kaip ir kas buvo”, – pasakojo vyras.

Tyrimą dėl galimo policijos pareigūnų piktnaudžiavimo atlieka Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ypatingų nusikaltimų tyrimo ir veiklos organizavimo skyrius.

„Kiek žinau, pareigūnai, kurie tą naktį buvo atvykę į Artūro parduotuvę, nustatyti, tačiau nė vienas neprisipažįsta mane mušęs.

Aš esu apdovanotas Sausio 13-osios medaliu, rusai tada taip nemušė, kaip dabar lietuvių policija suspardė”, – piktinosi A. Stasiūnas.

„Rado mat nusikaltėlius, kokie iš mūsų nusikaltėliai, trys iš keturių esame įmonių vadovai, tačiau buvome dujomis apipurkšti, jėga nutempti į policiją, o Algirdas vos ne mirtinai sumuštas, – pritarė ir jo draugas Artūras.

Atvyko ne tuo adresu

Pasak A. Stasiūno, jau policijos komisariate paaiškėjo, kad pareigūnai greičiausiai persistengė ir atvyko visai ne tuo adresu, kuriuo buvo kviečiami.

„Girdėjome, kaip jie tarpusavyje aiškinosi: iš kur juos atvežėte? Iš V. Druskio gatvės? Tai, kad iškvietimas buvo į L. Asanavičiūtės gatvę”, – pasakojo A. Stasiūnas ir jo draugas.

Kodėl ištrynė įrašus?

* Ar dažnai policijos pareigūnai nuvyksta ne tuo adresu, kur būna kviečiami, ir ar dažnai šešiese puola mušti niekuo nenusikaltusių žmonių, išsiaiškinti nepavyko.

* „Ar aš galiu žinoti, kas kada ką sumušė, kreipkitės į viešųjų ryšių skyrių”, – paklaustas apie šį įvykį atsakė atostogaujantį Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Kęstutį Lančinską pavaduojantis Antonis Mikulskis.

* Viešųjų ryšių poskyrio vedėja Evelina Pagounis į „Lietuvos ryto” klausimus atsakė trumpai: „2012 m. birželio 10-ąją 2 val. 30 min. buvo gautas pranešimas dėl triukšmo prie baro viešojoje vietoje, Karoliniškių mikrorajone, Vilniuje. Atvykus policijos pareigūnams į įvykio vietą, piliečiai nepakluso ir pasipriešino policijos pareigūnams. Todėl buvo iškviesti papildomi policijos ekipažai. Dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas, taip pat atliekamas tarnybinis patikrinimas.”

* „Niekam mes nesipriešinome, jie meluoja. Yra ir įrodymas – mano nufilmuoti vaizdo įrašai. Policijoje jie buvo ištrinti, tačiau specialistai sugebėjo juos atkurti. Jau vien tas dalykas, kad policininkai landžioja po svetimą telefoną ir trina įrašus, įrodo, kad jie yra neteisūs”, – „Lietuvos rytui” sakė žaizdas po pareigūnų sumušimo iki šiol besigydantis A.Stasiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.