Pedofilijos bylą nagrinėjančiame teisme - L. Stankūnaitės išpažintis ir ašaros (papildyta)

Ketvirtadienį Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas tęsia Andriaus Ūso baudžiamosios bylos nagrinėjimą. Nors ir nebuvo iš anksto pranešta, į posėdį liudyti atvyko mažametės mama Laimutė Stankūnaitė.

L. Stankūnaitė atvyko į teismo posėdį.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
L. Stankūnaitė atvyko į teismo posėdį.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 13, 2012, 9:56 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:59 PM

Valstybinį kaltinimą palaikantis Egidijus Motiejūnas prieš L. Stankūnaitės apklausą paprašė moterį apklausti uždarame teismo posėdyje, nes ketina L. Stankūnaitės klausti ne tik apie jos dukterį, bet ir intymių dalykų.

Prokuroro nuomonei pritarė ir kiti proceso dalyviai.

Teismas nusprendė, kad dalis L. Stankūnaitės apklausos vyks viešame, dalis - uždarame teismo posėdyje.

Per apklausą - ašaros

„Sunku pasakoti, tai visas mano gyvenimas", - tik prasidėjus apklausai apsiverkė pagrindinė bylos liudininkė. L. Stankūnaitė sakė, kad šioje byloje yra apklausta dešimt kartų ir paprašė vadovautis jos ikiteisminio tyrimo metu duotais parodymais, tačiau bylai pirmininkaujantis teisėjas Andrius Cininas pareiškė, kad teismas turi išklausyti jos liudijimus.

L. Stankūnaitė teisme pasakojo, kad su A. Ūsu susipažino pradėjusi kovą dėl dukters atgavimo. „Jis tuo metu dirbo Kauno rajono savivaldybės administracijos patalpose", - kalbėjo liudininkė. Tai buvo 2006 m. rugsėjo mėnesį.

Moteris pasakojo, kad išėjusi iš buvusio sugyventinio Drąsiaus Kedžio namų, ji apsigyveno nuomojame bute. Butą jai surado A. Ūsas.  Pasak L. Stankūnaitės, jos dukrą A. Ūsas pirmą kartą pamatė dar tada, kai ji gyveno savo tėvų bute, į nuomojamą butą ji išsikraustė vėliau.

Anot moters, jis jai daug padėjo. Būtent todėl buvo pakviestas į dukters krikštynas, kai paaiškėjo, kad jos sesuo, nužudyta Violeta Naruševičienė, su vyru nebesuspės grįžti iš užsienio.

A. Ūsas sutiko. Po mergaitės krikštynų, pasak L. Stankūnaitės, visi nuvažiavo valgyti ledų, o po to visi išsiskirstė. Ji su dukra nuėjo namo, o A. Ūsas išvažiavo savais keliais.

Pasak L. Stankūnaitės, ji prieš dvi savaites iki krikštynų apie jas pranešė ir buvusio sugyventinio tėvams Laimutei ir Vytautui Andriui Kedžiams, tačiau šie pareiškė negalėsiantys dalyvauti šventėje, nes esą kažkur turi išvykti, o pats D. Kedys atsisakė ateiti.

Anot L. Stankūnaitės, pagal su D. Kedžiu sudarytą taikos sutartį ji su dukra galėjo matytis kas antrą savaitgalį ir per šventes, tačiau mergaitę pasiimdavo daug dažniau. D. Kedys nuolat važinėjo verslo reikalais, todėl ji ją pasiimdavo, kai tik galėdavo.

Kaltas D. Kedžio ego?

Apie tariamą pedofiliją moteris sakė išgirdusi pas Kedžius, kai atvykus pasiimti dukters jai L. Kedienė pareiškė, kad mergaitę laižė A. Ūsas. Kai ji dukters paklausė, ar tai tiesa, mergaitė atsakė, kad taip jai sakyti liepė tėvas. Tokius mergaitės žodžius girdėjo jos draugė Renata. Tai buvo nufilmuota ir telefonu, tačiau vėliau bežaisdama dukra šį įrašą ištrynė.

Anot L. Stankūnaitės, nors D. Kedys į policiją dėl savo dukters tariamo tvirkinimo kreipėsi  2008 m. lapkričio 29 d., tačiau ji savo dukrą dar buvo pasiėmusi gruodžio 6 ir 12 dienomis. "Jei aš kaltinama tokiais baisiais dalykais, tai kodėl man leido ją išsivesti?" - teisme kalbėjo moteris.

L. Stankūnaitės nuomone, pedofilijos istorija atsirado dėl pažeminto D. Kedžio ego. „Jis principingas, išlepintas, pripratęs iš gyvenimo gauti viską. Manau, buvo pamintas vyriškas jo ego, kad aš išėjau, nepalūžau, be to, dar atsirado žmogus, kuris mane pradėjo ginti teismuose", - kalbėjo L. Stankūnaitė.

Anot moters, santykiai su D. Kedžiu pradėjo prastėti iškart po dukters gimimo, tačiau jos niekas iš namų nevarė. „Manau, kad jo sesuo Neringa Venckienė liepė jam palaukti, nes aš buvau nepilnametė, todėl bijojo, kad aš ar mano tėvai nepateiktų policijai pareiškimo dėl nepilnametės tvirkinimo", - sakė moteris.     L. Stankūnaitė teisme patvirtino, kad jos buvęs draugas vartojo narkotikus, tačiau apie tai ji niekam nepranešė, nes D. Kedys pagrasino, kad bus blogai ne tik jai, bet ir jos šeimai. „Aš tada buvau dar vaikas, dar ir dabar gyvenime nesijaučiu tvirtai", - kalbėjo liudininkė.

Moteris neigia kada nors gyvenime mačiusi onkologę Laimą Bloznelytę, kuri televizijos laidoje pasakojo apie jos, jos sesers ir A. Ūso tariamą vizitą pas ją. „Norėčiau jos paklausti, kodėl ji mus šmeižia", - sakė L. Stankūnaitė.

Konfliktas vaikų darželyje

L. Stankūnaitės apklausa truko apie pusantros valandos. Ji buvo baigta apklausinėjant uždarame teismo posėdyje. Po L. Stankūnaitės buvo apklausiami kiti liudininkai. Kauno lopšelio-darželio „Šilelis“ auklėtoja Aldona Kilinskienė teisme pasakojo, kad L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukra darželį pradėjo lankyti 2006 metų gruodį. Mergaitė buvo imli, įdomi, smalsi. Ją į darželį atvesdavo ir iš jo paimdavo dažniausiai pati L. Stankūnaitė, kartais - moters tėvai. Tėvas D. Kedys į darželį atvykdavo retai ir su dukra pabendraudavo tik apie 10 minučių.

„Mamos ir dukters santykiai buvo labai šilti, mama ja labai rūpinosi“, - kalbėjo darželio, kurį lankė trimetė L. Stankūnaitės dukr, auklėtoja.

A. Kilinskienė pasakojo negirdėjusi apie L. Stankūnaitės ir D. Kedžio šeimoje kilusius konfliktus, tačiau mergaitė jai yra sakiusi, kad ją mušė N. Venckienės sūnus.

Liudytoja prisimena ir vieną konfliktišką situaciją su D. Kedžiu. Atėjęs į darželį jis pradėjo klausinėti, koks tai darželis, savaitinis ar dieninis, bei dukters akivaizdoje nepagarbiai kalbėjo apie jos mamą. „Kai pasakiau, kad nusiramintų, jis pareiškė, kad aš tokia pati ir, liepė tylėti, nes „įmontuos“ mane į sieną“, - pasakojo A. Kilinskienė.

Pedagogė sakė, kad jai mažametė pasakojo ir gana keistų dalykų. Trimetė ne kartą kalbėjo, kad ji, tėtis ir Neringa guli vienoje lovoje. Tik vėliau ji suprato, kad Neringa yra D. Kedžio sesuo N. Venckienė.  

Norėjo susidoroti su A. Ūsu?

Garliavos darželio-mokyklos auklėtojos padėjėja Sigita Pupelienė taip pate negalėjo teigiamai atsiliepti apie D. Kedį. Jis jai yra aiškinęs, kad jam mergaitė nerūpi, kad jam svarbiausia „pasodinti pedofilą A. Ūsą.“

„Tada pirmą kartą ir išgirdome apie A. Ūsą“, - pasakojo S. Pupelienė.

Anot liudininkės, jai niekada neteko girdėti kažkokių keistų pasakojimų iš mergaitės. Vaikas buvo protingas, imlus, labai gražiai piešdavo.

L. Stankūnaitę moteris matė tik tris kartus. Nors tuo metu jai jau buvo uždrausta bendrauti su dukra, tačiau L. Stankūnaitė ją aplankydavo darželyje. Mamos ir dukters susitikimai vykdavo grupėje, visų akivaizdoje. „Tėvas niekada nesidomėjo, ar jai viskas gerai“, - prisiminė liudininkė.

Anot S. Pupelienės, D. Kedys darželio pedagogams buvo atnešęs raštą, kad auklėtojos neleistų L. Stankūnaitei matytis su dukra, o jei ši ateitų, kad iškart jam praneštų.

Liudyti iškviesta tos pačios Garliavos mokyklos-darželio auklėtoja Danguolė Norkuvienė teismui sakė, kad L. Stankūnaitės dukra buvo linksma, niekuo neišsiskyrė iš kitų vaikų. „Po pasimatymų su mama ji grįždavo linksma, atsinešdavo saldainių, vaikus vaišindavo, sakydavo, kad mama davė“, - pasakojo pedagogė.

Liudytoja sakė, kad D. Kedys su dukra bendraudavo labai šaltai, vaiką į darželį dažniausiai atvesdavo ir iš jo paimdavo jos seneliai Laimutė ir Vytautas Andrius Kedžiai.

Apie pedofiliją D. Norkuvienė išgirdo iš D. Kedžio, jis minėjo A. Ūso pavardę, tačiau ji nelabai suprato, apie ką jis kalbėjo.   

Posėdis - po ilgos pertraukos

Teismas šios bylos nebuvo atvertęs nuo birželio 11-osios. Tuomet skubios medikų pagalbos prireikė teisėjui Audriui Cininui, rašo naujienų agentūra BNS.

Teismas pranešė, kad per bylos pertrauką prokuroras atliko ikiteisminio tyrimo veiksmus, kurių metu kaip liudytoja apklausta gydytoja Laima Bloznelytė bei atlikti veiksmai, susiję su jos parodymų patikrinimu.

Ši onkologė yra žiniasklaidai anksčiau pasakojusi apie dėmes ant A. Ūso kūno.

Ketvirtadienį planuoja apsispręsti dėl šio tyrimo medžiagos, kurią sudaro 235 lapai, prijungimo prie A.Ūso bylos. Be to, į posėdį pakviestos liudyti Danguolė Norkuvienė, Sigita Pupelienė ir Aldona Kilinskienė.

Kaltinimai byloje mažamečio vaiko tvirkinimu pateikti mirusiam A. Ūsui. Kaltinamajame akte rašoma, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas 2008 metų lapkritį pagal mergaitės tėvo Drąsiaus Kedžio pareiškimą.

L. Stankūnaitė su D. Kedžiu kartu pragyveno apie trejus metus. 2004 metų vasarį jiems gimė dukra. Vėliau pora išsiskyrė, vyras esą L. Stankūnaitei neleido bendrauti su dukra. Paskui L. Stankūnaitė susipažino su A. Ūsu, kuris padėjo jai kovoti dėl dukters.

Dabar jau miręs kaunietis D. Kedys A. Ūsą ir dar kelis asmenis viešai kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukterį. A.Ūsas žuvo 2010 metų birželį, apvirtus keturračiam motociklui.

L. Stankūnaitė ikiteisminio tyrimo metu ir visą pastarąjį laiką neigė, kad buvo susijusi su galimu dukters tvirkinimu.

D. Kedžio viešų kaltinimų taip pat sulaukę Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir jo sugyventinės sesuo Violeta Naruševičienė buvo nušauti 2009 metų spalį. Prokurorai sako nustatę, kad nusikaltimus įvykdė D. Kedys.

Po žudynių besislapsčiusio D. Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.