Teismas prašo panaikinti V. Uspaskicho teisinę neliečiamybę

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir kitomis nusikalstamomis veikomis kaltinamų Viktoro Uspaskicho ir Vitalijos Vonžutaitės teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Darbo partijos sąraše V. Uspaskichas įrašytas pirmuoju numeriu.<br>T. Bauras
Darbo partijos sąraše V. Uspaskichas įrašytas pirmuoju numeriu.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2012, 6:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:44 PM

Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija pirmadienį priimta ir paskelbta nutartimi kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl sutikimo rinkimų agitacijos metu, taip pat iki pirmojo naujai išrinkto Seimo posėdžio kaltinamuosius V. Uspaskichą ir V. Vonžutaitę patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Praėjusį penktadienį, rugsėjo 14-ąją, buvo gautas prokuroro prašymas kreiptis į VRK, kad būtų panaikinta ką tik kaltinamųjų V. Uspaskicho ir V. Vonžutaitės įgyta teisinė neliečiamybė.

Rugsėjo 14 d. „Valstybės žiniose“ publikuoti partijų ir jų koalicijų, taip pat vienmandačių rinkimų apygardų kandidatų, kurie dalyvaus 2012 metų Seimo rinkimuose, sąrašai. Iš jų matyti, kad Darbo partijos sąrašą pradeda kaltinamasis V. Uspaskichas, antruoju įrašytas kaltinamasis Vytautas Gapšys, 13-ąja – kaltinamoji V. Vonžutaitė.

Seimo rinkimų įstatymas nustato, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus kandidatus ir kandidatų sąrašus, taip pat iki pirmojo naujai išrinkto Seimo posėdžio (po pakartotinių arba naujų rinkimų – iki Seimo nario priesaikos) kandidatas į Seimo narius be VRK sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip varžoma jo laisvė. Šios įstatymo nuostatos netaikomos kandidatams į Seimo narius, kurie eina Seimo ar Vyriausybės nario arba teisėjo pareigas.

Kaltinamojo V. Gapšio patraukimo baudžiamojon atsakomybėn klausimas buvo išspręstas ir sutikimas gautas Seime. (Kreiptasi 2008 m. lapkričio 19 d., Seimo rezoliucija, leidžianti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti laisvę, gauta tų pačių metų gruodžio 9 d.)

Teisiamieji posėdžiai vadinamojoje Darbo partijos byloje yra paskirti rugsėjo 21 ir 24 dienomis.

Pirmadienio popietę vykusiame teismo posėdyje prokuroras Saulius Verseckas palaikė pareikštą prašymą, kaltinamieji ir jų gynėjai – šiam prašymui neprieštaravo. Teisėjų kolegija nutarė prokuroro prašymą tenkinti.

„Įvertinant išdėstytą bei siekiant netrukdomo teisminio bylos nagrinėjimo, būtina kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo kaltinamiesiems Viktorui Uspaskich ir Vitalijai Vonžutaitei, – rašoma teisėjų kolegijos, pirmininkaujamos Daivos Pranytės-Zalieckienės, rugsėjo 17 d. priimtoje nutartyje. – Priešingu atveju, negavus Vyriausiosios rinkimų komisijos sutikimo patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę, 2012 m. rugsėjo 21 ir 24 dienos bei vėliau, 2012 metų spalio-gruodžio mėnesiais numatyti teismo posėdžiai negalėtų vykti, nes kaltinamieji V. Uspaskich ir V. Vonžutaitė tuo metu naudotųsi įstatyme numatyta kandidato į Seimą teisine neliečiamybe, ir baudžiamasis procesas jų atžvilgiu būtų negalimas“.

Vos pasibaigus teismo posėdžiui, ši nutartis buvo perduota Vyriausiajai rinkimų komisijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.