Dėl sušaudytų gandrų leidėjo žmonai skirta 3,9 tūkst. litų bauda

Kauno miesto apylinkės teismas pagaliau baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje dviejų gandrų nušovimu buvo kaltinamas žinomas leidėjas, laikraščio „Ūkininko patarėjas“ vyriausiasis redaktorius Vytenis Neverdauskas. Teismas patikėjo jo žmona, kuri prisipažino nušovusi gandrus, ir jai skyrė 3,9 tūkst. litų baudą. V. Neverdauskas sako ketinantis bylinėtis dėl patirto šmeižto su paukščių žudymu jį apkaltinusiais asmenimis.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 9, 2012, 8:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:48 AM

Žinomą kaunietį - 54 metų V. Neverdauską minti teisėsaugos įstaigų slenksčius privertė praėjusių metų rudenį įvykęs incidentas.

Rugpjūčio 1-osios rytą pneumatiniu šautuvu apšaudyti ant jo namo Romainių gatvėje stogo tupėję du gandrai. Paukščiai dėl sužeidimų vėliau nugaišo.

Gyvūnų globėjams ir policijai apie incidentą pranašę V. Neverdausko kaimynai 71 metų Henrikas Valionis ir jo žmona Irena Valionienė tvirtino pro savo būsto langus matę, kaip į gandrus šaudė V. Neverdauskas. Šia versija policijos pareigūnai buvo linkę tikėti, leidėjas V. Neverdauskas – aktyvus medžiotojas. Iš jo buvo paimti ginklai, skirta kardomoji priemonė.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui gandrų medžioklės istorijoje atsirado naujas dalyvis – 31 metais už V. Neverdauską jaunesnė jo sugyventinė bei sužadėtinė A. Lauraitytė, vėliau tapusi jo žmona.

Moteris prisipažino nelemtą dieną šaudžiusi į gandrus, nes vienas paukščių ją apdergė. Teismui kilo abejonių dėl A. Neverdauskienės prisiimamos kaltės pagrįstumo, tad buvo pradėtas įrodymų tyrimas. Moteris toliau laikėsi savo versijos, tikino po konflikto su sužadėtiniu išėjusi į lauką, ten ją apdergė vienas ant stogo nutūpusių gandrų. Kaunietė įširdo, atsinešė V. Neverdausko pneumatinį šautuvą ir į gandrų pusę paleido 4 ar 5 šūvius. Po šūvių abu gandrai nuskrido.

Gandrams kulkos pataikė į pilvą, įstrigo inkstuose ir skrandyje. Jie nugaišo dėl vidinio kraujavimo. Veterinarai dar mėgino išgelbėti vieną paukštį, tačiau operacija nepavyko. Orinio šautuvo kulka buvo įstrigusi pernelyg giliai.

Teismui kilo abejonių dėl liudininkų Valionių duotų parodymų pagrįstumo. Tiek vyras, tiek jo sutuoktinė kelis kartus skirtingai nurodė, kur buvę, kai išgirdo šūvius. Teismas nusprendė skirti eksperimentą, kad būtų galima įsitikinti, ar nurodytose savo namų vietose buvę žmonės galėjo matyti, kas vyksta kaimynų Neverdauskų valdose, atpažinti šautuvą laikantį žmogų. Deja, dėl jiems vieniems žinomų priežasčių liudininkai atsisakė dalyvauti eksperimente, o teismui nurodė nenorintys dar kartą patirti streso.

Kauno miesto apylinkės teismas konstatavo, kad priimant nuosprendį negalima remtis spėjimais ar prielaidomis, todėl prieštaringais liudininkų parodymais nuspręsta nesivadovauti. Konstatavus, kad A. Neverdauskienės kaltė įrodyta jos prisipažinimu, taip pat kitų liudininkų parodymais, ji pripažinta kalta dėl valstybės saugomų retų gyvūnų naikinimo, moteriai skirta 3,9 tūkst. litų bauda.

Du nušauti gandrai įvertinti 2 tūkst. 18 litų, gamtai padarytą žalą A. Neverdauskienė jau atlygino.

Leidėjas V. Neverdauskas po teismo posėdžio lrytas.lt žurnalistui sakė, kad svarstantis galimybę dėl šmeižto bylinėtis su prieš jį liudijusiais kaimynais, kurių parodymais šiandien teismas nesivadovavo.

„Buvau apšmeižtas, nepelnytai apjuodintas, padarytas vos ne pačiu baisiausiu žmogumi. Iš manęs buvo paimti ginklai, dėl to negalėjau dalyvauti renginiuose. Šių dviejų kaimynų parodymai, neva jie matė mane šaudantį į gandrus, man kainavo daug nervų. Jeigu jie teisūs, kodėl atsisakė dalyvauti teismo paskirtame eksperimente?“ - lrytas.lt sakė patyręs medžiotojas V. Neverdauskas.

„Ūkininko patarėjo“ vyriausiasis redaktorius šmeižtu bei asmeninių sąskaitų suvedinėjimu naudojantis tarnybine padėtimi taip pat apkaltino ir vieną žurnalistę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.