Klaipėdos vagys nugvelbė kabelių už 6 mln. litų

Vagys Klaipėdoje buvo nusitaikę į svarbų energetikos objektą – prie Tarptautinės jūrų perkėlos nutiestą naują aukštosios įtampos elektros liniją. Jų padaryti nuostoliai gali siekti 6 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas")

2012-10-31 08:24, atnaujinta 2018-03-15 18:42

Klaipėdos jūrų uosto pašonėje aukštosios įtampos liniją montavusios įmonės darbininkai pirmąją vagystę pastebėjo spalio pradžioje – nuo ričių nusukta apie 170 metrų kabelio.

Nuostoliai įvertinti 35 tūkst. litų.

Vogti – su laužtuvais

Po savaitės tie patys vagys, nešini laužtuvais ir kastuvais, vėl atslinko į darbų aikštelę.

Įsibrovę į betono šulinius jie pagrobė maždaug 210 metrų kabelio.

Kūjais sudaužę ir kai kuriuos elektros energijos perdavimo įrenginius grobstytojai pridarė 57 tūkst. litų žalos.

Naujas požeminis kabelis pakeitė senąją oro liniją, kurią ateityje planuojama sujungti su kitais mieste ir jūrų uosto teritorijoje modernizuojamais energetikos įrenginiais.

Energetikai stebėjosi, kaip vagys sugebėjo pagrobti jau įkastus į žemę kabelius, išvartyti juos dengusias gelžbetonio plokštes.

Baigtą montuoti aukštosios įtampos liniją tą dieną norėta perduoti užsakovams.

Po vagių siautėjimo daug darbų teko atlikti iš naujo.

Nuostolių, įskaitant ir netesybas, suma gali šoktelėti iki 6 mln. litų.

Buvo nutverti su įkalčiais

Pareigūnai ėmė lipti ant kulnų nusikaltėliams.

Šeši įtariamieji sulaikyti Klaipėdoje.

Organizuota metalo grobstytojų grupuotė veikė pagal vadeivų iš anksto kruopščiai parengtus ir suderintus scenarijus.

Vagis domino spalvotieji metalai.

Viso grobio negalėję sukrauti į mikroautobusą jie dalį kabelio nusitempė į šalia Kuršių marių esantį Kairių poligoną. Apie 220 metrų kabelio aptikta tvenkinyje.

Pasitelkę į pagalbą priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narus pareigūnai iš vandens ištraukė sukarpytą kabelį. Ten buvęs varis svėrė apie toną.

Kabelio dalių rasta ir vienos Šilutės plente esančios metalo supirkimo įmonės aikštelėje. Jos buvo paslėptos priešgaisrinės apsaugos baseine.

Gresia griežta bausmė

Vieno įtariamojo automobilyje aptiktas galimai suklastotas vairuotojo pažymėjimas, trys nešiojamosios radijo stotys, kastuvas, hidraulinės žirklės, apie 160 metrų sukarpyto kabelio.

Sulaikytas 35-erių klaipėdietis Linas Gaubys siejamas su uostamiesčio nusikalstamomis grupuotėmis.

Jam ir kitiems gaujos nariams pareikšti įtarimai dėl didelės vertės svetimo turto pagrobimo.

L. Gaubiui vogti kabelius padėjo klaipėdietis verslininkas Nerijus Gergelis – įtartinos reputacijos naktinio klubo „Exclusive” ir dar kelių užeigų savininkas.

N. Gergelio verslas, regis, neklestėjo – uostamiesčio centre jam priklausęs baras „Yorkas” buvo uždarytas.

Energetikos sistemos įrenginius įžūliai gadinę klaipėdiečiai, kurių veikla primena teroristų išpuolius, įvardijami kaip diversantai, siekę pasipelnyti realizuodami pavogtus varinius laidus.

„Jie galėjo įvykdyti ir daugiau panašių akcijų”, – „Lietuvos rytui” sakė Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro vadovas Valdas Narutavičius.

Gauja pardavė apie toną išlupto vario ir už tai gavo apie 10 tūkst. litų. Keturi nusikaltėliai suimti.

Įtariamiesiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Gauja plėšikavo penkerius metus

* Dėl elektros laidų įkliuvęs L. Gaubys yra gerai žinomas policijai. Jis 1999 metų spalį su bendrininkais Klaipėdoje apiplėšė įmonės Baltijos laivų statyklos kasininkę. Nusikaltėliai iš moters pagrobė daugiau kaip 115 tūkst. litų. L. Gaubys su kompanija per penkerius metus apvogė 20 butų ir keletą garažų.

* L. Gaubys kasininkę apiplėšė kartu su savo draugu Jevgenijumi Pavlovu, kuris anksčiau su ką tik grįžusiu iš kalinimo vietos broliu Andrejumi įsibrovė į klaipėdietės Jelenos Žulkovos butą ir ją pasmaugė. Moteriai net 30 kartų peiliu smogta į galvą, kaklą, krūtinę.

* Nugirdę, kad 48 metų J. Žulkova susitaupiusi 3000 JAV dolerių, Pavlovai tikėjosi juos susišluoti, bet išnaršę kambarius pinigų neaptiko. Bute rasti du lavonai – sprukdami broliai uždusino ir subadė peiliu bute buvusį žudynių liudininką – šeimininkės šešiametį vaikaitį.

* Žudynių, vagysčių ir plėšimų bylą sujungus į vieną broliai buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos, o L. Gaubys tada atsipirko 11 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.