Lietuvių vagių įžūlumas - kaip iš kino filmo

Vagys iš Lietuvos įsigudrino įsilaužti net ir į tuos skandinavų automobilius, kurių turėtų būti neįmanoma atrakinti, o juolab - užkurti be specialių tik jiems pritaikytų raktelių.

Bendra pavogtų automobilių vertė apytiksliai siekia apie 10 milijonų Norvegijos kronų.<br>123rf
Bendra pavogtų automobilių vertė apytiksliai siekia apie 10 milijonų Norvegijos kronų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Nov 13, 2012, 7:58 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:27 PM

Specialios nelegalios kompiuterinės programos leidžia vagims manipuliuoti automobilių užraktais ir įsilaužti į mašinas be jokių vagystės pėdsakų. Norvegijos žurnalistai pastebi, kad lietuvių gaujos veikla primena Holivudo filmo „Dingti per 60 sekundžių“ scenarijų.

Paslaptingos vagystės

Nors gamintojai teigia, kad naujų automobilių neįmanoma užkurti be jiems priklausančių raktelių, vagys iš Lietuvos greičiausiai rado būdą, kaip tai padaryti.

Naudodami nelegalią kompiuterinę įrangą jie greičiausiai užprogramavo netikrus raktelius su teisingais automobilių kodais ir tokiu būdu sugebėjo įsilaužti į mašinas, pranešė Norvegijos interneto dienraštis „Verdens Gang“.

Vagystės atrodo išties paslaptingai. Nesuveikė nuvarytų automobilių signalizacijos, nebuvo išdaužti langai, o policija nebuvo gavusi jokios informacijos apie pavogtus mašinų raktelius.

„Mūsų turima informacija rodo, kad tai turėjo būti apsaugas nuo vagių turintys automobiliai, kuriuos sunku pavogti“, - stebėjosi Rogalando policijos prokuroras Larsas Ole Berge'as.

Pamėgo vogti BMW X5

Šiemet, nuo kovo iki liepos, automobilių vagių gauja siautėjo teritorijoje aplink Stavangerį ir Drameną.

Iš pradžių vagys koncentravosi į „Honda CR-V“, po to kuriam laikui nurimo. 

Vėliau gauja vėl susibūrė ir ėmė vogti prabangesnius BMW, daugiausia - X5 modelio, Norvegijoje kainuojančius apie milijoną kronų (apie 471 tūkst. 550 litų).

Su netikrais lietuviškais numeriais ir padirbtais dokumentais automobiliai buvo išgabenti iš Norvegijos.

„Mes manome, kad šie asmenys yra mobilūs ir linkę į organizuotus nusikaltimus“, - teigė L. O. Berge'as.

Vertė - 10 milijonų kronų

Iš viso buvo pavogta arba bandyta pavogti 18 automobilių. Keli automobiliai buvo pavogti Dramene. Dvylika pavogtų automobilių vis dar nerasti. Vienas automobilis pastebėtas Rusijoje.

Policija pranešė, kad bendra pavogtų automobilių vertė apytiksliai siekia apie 10 milijonų Norvegijos kronų.

„Galų gale geras policijos darbas padėjo sustabdyti vagių veiksmus ir išsiaiškinti automobilių vagystės būdus. Policininkai rugpjūtį sulaikė šešis asmenis“, - sakė L. O. Berge'as, kuris bus būsimojo teismo prokuroras.

Sulaikyti penki įtariamieji

Dėl vagysčių įtariami ir sulaikyti penki lietuviai, kurių amžius - tarp 20 ir 37 metų. Jie bus teisiami lapkričio 19 dieną.

Visi sulaikytieji neigė savo kaltę ir nenorėjo leistis būti apklausti.

„Mano klientas sakė, kad jis tiesiog sutiko nuvairuoti automobilį į Lietuvą. Jis sumišęs dėl jam pateiktų kaltinimų“, - pasakojo vieno įtariamojo gynėjas Thoras Bache'as Wiigas.

Per surengtą reidą policija pas įtariamuosius rado kompiuterinės įrangos, kuri esą galėjo būti naudojama automobiliams vogti.

Pareigūnai nenorėjo leistis į detales, kaip automobiliai buvo pavogti, bet neslėpė, kad nusikaltėliai, naudodami programinę įrangą, manipuliavo mašinų apsaugos sistemomis. Įrangos, kurią naudojo vagys, neįmanoma legaliai įsigyti Norvegijoje

Blokuoja raktų siųstuvą

Neretai automobilių vagys blokuoja raktų siųstuvus. Švedijos policija išsiuntinėjo perspėjimus apie šį automobilių įsilaužėlių naudojamą būdą.

Vairuotojai mano, kad visos naujų automobilių durelės užsirakina, siunčiant signalą į gaviklį mašinoje. Tačiau vagys įsigudrino, kaip tą signalą užblokuoti, kad centrinis užraktas nesuveiktų.

Švedijos Stokholmo Ostermalmo policijos viršininkas Erikas Forsellis sakė, kad kartais netgi švieselės blyksteli, paspaudus užrakinimo mygtuką, nepaisant to, kad mašina lieka atrakinta.

Lietuvių vagių veikla atrodo neįtikėtina, tačiau, kaip išsiaiškino patys skandinavai, informacijos, kaip vos per 40 sekundžių naudojant nelegalią programinę įrangą galima pavogti automobilį, yra internete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.