Sprendžiama, ar inicijuoti procedūrą dėl neliečiamybės panaikinimo Darbo partijos nariams

V. Uspaskichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

Baudžiamasis procesas šiuo metu negalimas, nes Seimo nariais tapo ir neliečiamybę įgijo trys kaltinamieji.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Baudžiamasis procesas šiuo metu negalimas, nes Seimo nariais tapo ir neliečiamybę įgijo trys kaltinamieji.<br>R. Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2012, 11:33 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:51 AM

Teismo nutartis bus skelbiama antradienį 13 valandą. Jeigu prokuroro prašymas bus patenkintas, bylos nagrinėjime bus paskelbta pertrauka, iki bus gautas Seimo sprendimas.

Prokuroro Sauliaus Versecko manymu, jeigu Seimas nesutiktų panaikinti neliečiamybės parlamentarams, byla toliau turėtų būti nagrinėjama partijos kaip juridinio asmens atžvilgiu.

'Seimo sutikimas reikalingas ne tik teismui, prokurorui, reikalingas ir proceso dalyviams, kad būtų atsakyta į visus klausimus“, - žurnalistams sakė S. Verseckas.

Seimo nariais tapo ir neliečiamybę įgijo trys kaltinamieji - partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, jo pavaduotojas Vytautas Gapšys ir parlamentare išrinkta Vitalija Vonžutaitė.

„Prašau priimi nutartį pavesti generalinį prokurorą kreiptis į Seimą sutikimo leisti patraukti baudžiamojo atsakomybėn ir kitaip suvaržyti jų laisvę“, - teismo posėdyje sakė S. Verseckas.

„Šiandien bylos tęsti negalime, baudžiamasis procesas nėra galimas, jeigu nėra kompetentingos institucijos sprendimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Tolesnis procesas būtų neįmanomas negavus Seimo sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Seimas pirmiausia išklauso generalinio prokuroro pranešimo“, - kalbėjo prokuroras.

Sukčiavimu kaltinami V. Uspaskichas, V. Vonžutaitė ir V. Gapšys vieningai pritarė prokuroro nuomonei. Tuo tarpu byloje dalyvaujantys kai kurie advokatai prašė pertraukos ir išsakė kitą nuomonę dėl prokuroro prašymo.

''Nenoriu spėlioti“, - sakė žurnalistams V. Uspaskichas, paklaustas apie būsimą balsavimą Seime.

Žurnalistams priminus, kad pirmadienio rytą socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius lankysis pas prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri yra išsakiusi nepalankią nuomonę DP atžvilgiu.

„Gerbiamieji, jūs gyvenate labai pasenusia informacija - prezidentė labai gražiai pasveikino naują Seimą - raštu ir neminėjo nei Darbo partijos, nei Uspaskicho“, - teigė Seimo narys.

Šiuo metu šie trys parlamentarai, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė ir pati partija yra kaltinama dėl sukčiavimo. Kaltinimai buvo perkvalifikuoti spalio 26 dieną.

Anksčiau Darbo partija ir keturi su ja siejami asmenys kaltinti neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą.

Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, ilgėja senaties terminas, griežtėja bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltininimus, senaties terminas - dešimt metų.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų - daugiau kaip 855 tūkst. litų.

V. Uspaskichas kategoriškai atmeta kaltinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.