Buvęs Kauno vicemeras K. Kriščiūnas sėdo į teisiamųjų suolą

Antradienį į teisiamųjų suolą sėdo korupcija kaltinami vyrai - buvęs Kauno mero pavaduotojas, socialdemokratas Kęstutis Kriščiūnas, du savivaldybės įmonių vadovai ir vienos jų darbuotojas. Visus juos į korupcijos liūną įklampino buvęs vicemeras, kuris rūpindamasis savo gerove, prašė įvairių paslaugų.

Piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamas buvęs Kauno vicemeras K. Kriščiūnas neigia kaltę ir siekia grįžti į politiką.<br>N. Povilaitis
Piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamas buvęs Kauno vicemeras K. Kriščiūnas neigia kaltę ir siekia grįžti į politiką.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 4, 2012, 10:49 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:41 PM

Tačiau Kauno apygardos teismui antradienį nepavyko pradėti nagrinėti didelį atgarsį visuomenėje sukėlusios garsios korupcijos bylos.

Antradienį į teismo posėdį neatvyko trijų teisiamųjų advokatai, teismas nesulaukė ir vienos teisiamosios - buvusios K. Kriščiūno visuomeninės padėjėjos Zitos Zalagėnaitės. Paaiškėjo, kad moteris sunkiai serga, jai diagnozuota onkologinė liga, neseniai atlikta operacija. Teismas antradienį paskyrė kitų posėdžių datas, jie suplanuoti kitų metų pradžioje – sausio, vasario ir kovo mėnesiais.

Į korupcijos liūną įklampino vicemeras

Aktyvią socialdemokratę Z. Zalagėnaitę, buvusį savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovą Algimantą Puidoką, bendrovės „Panemunės butų ūkis“ generalinį direktorių Tomą Pilvinį ir bendrovės „Kauno komunalinis ir butų ūkis“ mechaniką Juozą Rauchą į teisiamųjų suolą atvedė tuometis Kauno vicemeras K. Kriščiūnas.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad K. Kriščiūnas, būdamas Kauno mero pavaduotoju, pasinaudodamas tarnybine padėtimi rūpinosi visuomeninės padėjėjos Z. Zalagėnaitės gerove. Jis pasistengė, kad jo gera draugė ir bendrapartienė išvengtų asmeninių išlaidų bei nurodė UAB „Panemunės butų ūkis“ generaliniam direktoriui T. Pilviniui bendrovės lėšomis nupirkti jos buto remontui reikalingų statybinių medžiagų.

Klusniai vykdė politiko nurodymus

Socialdemokratas rūpinosi ne tik padėjėjos, bet ir savo gerove. Pasak prokurorų, K. Kriščiūnas pasistengė, kad savivaldybės įmonė „Panemunės butų ūkis“ suremontuotų asmeninį jo automobilį, nupirktų žieminių padangų komplektą bei akumuliatorių.

K. Kriščiūnas taip pat kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnybine padėtimi savotiškai reketuodamas savivaldybei priklausančios bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorių A. Puidoką. Vicemeras nurodė A. Puidokui pakeisti jo asmeninio automobilio spyneles, po kurio laiko – atlikti ratų suvedimo patikrą. A. Puidokas suklastojo dokumentus ir šiuos darbus apmokėjo iš savivaldybės įmonės lėšų.

„Dėl neteisėtų K. Kriščiūno veiksmų Kauno miesto savivaldybė patyrė didelę žalą. Buvo paminti bendruomenės, tarybos nario, atstovaujamos institucijos ir aukštas pareigas užėmusio valstybės tarnautojo interesai. Tai pakenkė Kauno miesto savivaldybės įvaizdžiui bei tarybos autoritetui“, ─ sakė byloje valstybės kaltinimą palaikanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Dėl šių nusikalstamų veikų K. Kriščiūnui pateikti kaltinimai piktnaudžiavimu, T. Pilviniui ─ piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir turto iššvaistymu.

K. Kriščiūno bendrapartietė Z. Zalagėnaitė kaltinama bendrininkavimu, piktnaudžiavimu ir turto iššvaistymu. Baudžiamojon atsakomybėn taip pat patrauktas ir buvęs savivaldybės įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas, jis kaltinamas piktnaudžiavimo organizavimu ir turto iššvaistymu.

Byla sužlugdė politiko karjerą

„A. Puidokas siekdamas išlaikyti gerus ir draugiškus santykius su K. Kriščiūnu iš bendrovės pinigų apmokėjo blogai atsidarinėjusių K. Kriščiūno asmeninio automobilio durelių remontą, padengė ratų montavimo ir balansavimo išlaidas“, ─ rašoma kaltinamajame akte.

Prieš teismą taip pat stojęs bendrovėje „Kauno komunalinis ir butų ūkis“ mechaniku dirbęs Juozas Rauchas, kaltinamas padėjęs minėtiems valstybės tarnautojams piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, klastoti dokumentus ir švaistyti jo žinioje buvusį turtą.

Visi kaltinamieji teismo laukia būdami laisvėje, jiems skirtos kardomosios priemonės – pasižadėjimas neišvykti. Už šiuos nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato maksimalią laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Ši byla galutinai sužlugdė K. Kriščiūno karjerą, jis buvo atleistas iš vicemero posto, sustabdyta jo narystė Socialdemokratų partijoje. Lrytas.lt žiniomis, K. Kriščiūnas šiuo metu Kaune gyvena vienas, jo žmona su trimis vaikais emigravo į Didžiąją Britaniją. Iš mero pavaduotojo pareigų atleistas K. Kriščiūnas šiuo metu dirba savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ ir yra priverstas tenkintis gana kuklia alga.

Siekia grįžti į politiką

Nors K. Kriščiūnas savivaldybės kuluaruose neretai vadinamas „politiniu lavonu“, į korupcijos liūną įklimpęs veikėjas, regis, vėl siekia grįžti į politiką. Jis šią bylą vadina politiniu susidorojimu, kategoriškai neigia pareikštus kaltinimus.

Neseniai Kauno apygardos teismas patenkino K. Kriščiūno ir jo gyvėjo prašymus, panaikino devynis mėnesius trukusį nušalinimą nuo Kauno savivaldybės tarybos nario pareigų. Šį sprendimą prokurorai apskundė aukštesnės instancijos teismui, šiandien po pietų turėtų paaiškėti, ar piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamas buvęs vicemeras vėl galės dalyvauti politinėje veikloje.

„Aš manau, kad pateikti kaltinimai – absoliutus šmeižtas. Byla buvo pradėta labai anksti, pavasarį, o baigėsi, patys žinote, kada. Visą tą laiką buvo bandoma surasti kažkokią medžiagą, o nepavykus – bandyta kriminalizuoti buitinius santykius. Nematau problemos, kad draugas draugo paprašo kokios nors paslaugos. Nėra nė vieno įrodymo, kad pasiėmiau bent vieną litą, kad kažką prašiau nelegaliai padaryti“, - žurnalistams šiandien teisme sakė K. Kriščiūnas.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Nomeda Urbonavičienė K. Kriščiūno samprotavimus apie politinį susidorojimą pavadino niekiniais ir prasilenkiančiais su realybe.

„Galiu atsakingai pareikšti, nė vienam įtariamųjų pareikšti įtarimai su jokia politine veikla nesiejami. Siejami tik su galimu piktnaudžiavimu siekiant naudos sau arba kitiems asmenims“, - sakė prokurorė N. Urbonavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.