G. Ūsienė: „Po žudynių dienos buvome išvežti nežinoma kryptimi“

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ ketvirtadienio vakarą lankėsi velionio Andriaus Ūso našlė Guoda Ūsienė ir jo tėvas Aleksandras Ūsas. Pastarieji su žiniasklaida bendrauja gerokai saikingiau nei Venckų ir Kedžių šeimos. Tačiau su laidos „Lietuva tiesiogiai“ žiūrovais jie sutiko pasidalinti savo įžvalgomis apie pedofilijos skandalo pradžią, A. Ūso mirtį ir gyvenimą po to.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-06 19:12, atnaujinta 2018-03-14 19:53

G. Ūsienė apie D. Kedį:

„Galiu atvirai pasakyti – buvau skandalo pradžioje ir liudininkė, kai D. Kedys šeštadienio vakarą siuntė žinutės, skambino ir įvardijo mano vyrą.

D. Kedys man nelabai sveikos nuovokos žmogų priminė.

Buvo palaužtos tam tikros ambicijos žmogaus: kaip jį galėjo palikti mergina? Jis žinojo, kad ta mergina tikrai myli vaiką, motinoms vaikams yra viskas. Jis žinojo, kaip mygtuką paspausti. Tai ir viskas.“

G. Ūsienė apie gyvenimą po vyro mirties:

„Aš darbo netekau, nes po žudynių dienos buvome išvežti nežinoma kryptimi. Buvo sunki situacija. Keturi mėnesiai mūsų aplinkoje gyveno visiškai svetimi žmonės.

Per naiviai į viską žiūrėjau. Iš kaimynų sužinojau, kad ir po Andriaus mirties atvažiavo mašinos, stovėjo prie namų. Mes labai esame nukentėję, bet man sunku dar protu suvokti, kad taip galėjo būti.“

A. Ūsas apie sūnaus mirtį:

„Sakau drąsiai – netikiu oficialia versija. Nes pro tą sodybą, kaip užfiksuota prokuratūroje, važinėjo mašina su jaunais žmonėmis. Tai pasakoja liudininkė, sodybos šeimininkė.

Pravažiavo mašina nuleistais langais stebėdama aplinką, kas vyksta.

Jis buvo stebimas, sekamas. Matyt lemtis tokia, kad jis vienas išvažiavo.

Aš puikiai pažįstu savo sūnų, ką jis gali (kaip jis orientuojasi išgėręs – red.) Ir kokia jo fizinė sveikata. Nulipti nuo keturračio ir paimti šalmą... šalmas nusiima sunkiai. Tai reikia nuspirti šalmą ir sukryžiavus rankas žemyn galvą gulti į balutę?

Keturratis įstrigo tik 20 centimetrų. Ten tik žolės prispaustos.

Pedofiliojos byla tęsiasi keturis metus, kol viskas išaiškėjo. Gal per keturis, penkis, dvidešimt metų išaiškės jo bylos tikroji versija. Ir kad jis nužudytas.“

G. Ūsienė apie vyro mirtį:

„Mes pas tuos žmonės atvažiavome šeštadienį apie pietus, tai buvo pirmas išvažiavimas po to laikotarpio, po pusės metų, galima sakyti, kalėjimo.

Ten būnant pravažiavo mašina nuleistais langais stebėdama aplinką, kas vyksta.

Andrius džiaugėsi kaip vaikas pajutęs tą laisvę, važinėjo su keturračiu, laiką praleidome apylinkėse kartu su juo.

Mes jau ruošėmės daryti pietus su šeimininke. Girdžiu, kad atvažiavo keturračiai į kiemą. Mes buvome namuose, visi grįžo. Po kokių 20 minučių išėjome į kiemą, klausėme, o kur Andrius yra? Man atsakė, kad jis nuvažiavo į karjerus pasivėžinti. Visi grįžo, o jis nuvažiavo dar pasivėžinti vienas. Tai paskutinį kartą girdėjome apie Andrių.“

A. Ūsas apie Kedžius ir Venckus:

„Tai buvo šitos giminės ambicijos. Ji valdė ir Garliavos rajoną visą, ji valdė visą rajoną, karaliavo. Niekas nedrįso pasipirešinti. Jų nuomonė buvo šventa. Galiojo Venckų įstatymai.

Andrius, už šitą šmeižtą padavė jiems ieškinį. Milijoną. O tai ir užvirė visą košę. Kadangi šiai giminei turtas, pinigai buvo viskas. Taip prasidėjo psichologinis teroras sūnaus atžvilgiu.

Nors nė vieno fakto nėra, prasidėjo bylos ir jų vilkinimas. Ne kas kitas, o N. Venckienė vilkino tas bylas, naktį rašydavo skundus. O juos rašydavo ant tuščio lapo su Kedžio parašais. Gal buvo ar haliucinacijos, ar sutrikimai, kad rašyti tokius skundus. Prokurorai dirbo, tikrino, jie privalo tikrinti kiekviena skundą. Buvo pasaka be galo.

Tailandas, Mozambikas, bunkeris, Žiegždriai. Sveikas žmogus negali taip prigalvoti. Mano nuomone, toje giminėje ne viskas su sveikata gerai.

D. Kedys buvo, drąsiai sakau, pedofilas. Važiavo prabangia mašina su auksiukais verbuodamas merginas, atsivedė į lovą nepilnametę L. Stankūnaitę, tėvai leido ja naudotis. Gal ne pirma ir ne paskutinė ji buvo.

O kas liečia šitą puolimą - sakyčiau, Kedžiai, jų giminė labai puikiai žinojo pedofilijos sritį. A. Venckus ir jų giminė aktyviai dalyvavo ginant Garliavos mergaičių viešnamį, puikiai žinojo tuos nusikaltėlius, galimai pavyko išsukti savus.

Dabar, kai vyko šita istorija, sakyčiau, jie pasielgė kažkaip net keistai. Jei būtų tiesios, kai jie sužinojo, kad mergaitė pasakė, kad ją kažkas laižo, jie išleido mergaitę pas motiną lankytis. Pagal susitarimą, grafiką, teismo sprendimus. Tris kartus leido pas motiną. Normalūs tėvai turbūt paleidę mergaitę pasektų, nusikaltimo vietoje rastų įkalčius ir klausimas būtų išspręstas.

Pedofilija yra baisus reikalas. Aš turiu anūkę. Yra dalis žmonių, kurie yra pedofilai, tačiau nesunkiai pasekami pareigūnų, giminių randami įkalčiai, ir jie visi susodinti. Ne pirmas kartas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.