Kontrabandos šulo sūnus E. Karalius gali netekti 1,6 mln. litų vertės turto

Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė sprendimą neteisėtu praturtėjimu kaltinto Edgaro Karaliaus byloje. Jis gali netekti milijoninės vertės turto. Tačiau nuosprendį E. Karalius žada skųsti. 

„Gaila, kad savo kailiu reikia tai išgyventi“, - apgailestavo E. Karalius.<br>D. Umbrasas
„Gaila, kad savo kailiu reikia tai išgyventi“, - apgailestavo E. Karalius.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 18, 2013, 12:20 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:23 PM

Juodas kostiumas, nuvaksuoti stilingi batai, žele sutepti plaukai. Prieš akistatą su teisėju E. Karalius labai jaudinosi. „O jūs ar nesijaudintumėt?“ - klausė žurnalistės.

Prieš 4 metus už kontrabandą nuteisto Viliaus Karaliaus sūnus įėjęs į posėdžių salę per kelias minutes išgirdo nuosprendį. Jis neteisėtai įgijo dalį savo turto. Jam skirta 13 tūkst. litų bauda ir konfiskuojamas per 1 mln. 675 tūkst. vertės turtas. E. Karalius tokį sprendimą skųs.

Po posėdžio kalbant su žurnalistais advokato padėjėjo veidas iš jaudulio nežymiai trūkčiojo. Jis tikėjosi kitokio sprendimo.

„Apskųsiu aukštesnės instancijos teismui ir toliau bylinėsiuosi iki aukščiausios instancijos. Galutinė instancija – Lietuvos Aukščiausiasis Teismas. Keli jo teisėjai yra publikavę kelis mokslinius straipsnius apie neteisėto praturtėjimo normą. Išsakė kritiką. Piešiu sau optimistinę perspektyvą“, - dar ketvirtadienio vakare portalui lrytas.lt sakė E. Karalius.

„Jis žinojo, kad turtas buvo įsigytas neteisėtomis priemonėmis, - tikino teisėjas Petras Karvelis. - Ar būtina įrodinėti, iš ko įgijo tą turtą? Nebūtina. Svarbu, kad asmuo žino, kad tas turtas įgytas ne iš teisėtų pajamų.“

Teisėjas aiškino, kad turi būti konfiskuota tik ta dalis lėšų, kurią E. Karalius panaudojo iš savo neteisėtų pajamų. „Jis yra skolingas Č. Daugėlai (buvusiam Alytaus merui, iš kurio E. Karalius pirko namą prestižinėje Vilniaus vietoje. - Red.), be to, turtas įkeistas bankui“, - priminė teisėjas P. Karvelis.

Tikėjosi išteisinimo

E. Karalius tikėjosi, kad teismas jį visiškai išteisins. „Teisėjas visiškai manęs neįtikino. Nuosprendis daugiau priimtas politiniais motyvais, - piktinosi nuteistasis. - Tą turtą esu įgijęs 2005-2006 metais, o įstatymo norma yra įsigaliojusi nuo 2010 metų gruodžio. Kaip gali atgal taikyti įstatymą?“

Teisininkui įdomus užviręs teisinis mūšis. „Gaila, kad savo kailiu reikia tai išgyventi. Jei neturėčiau žinių, ta kova būtų greita. Visi tokie tyrimai buvo baigti teismo įsakymais – be jokių ginčų. Kaltinamieji tiesiog sutiko su prokuroro kaltinimu“, - pasakojo teisininko padėjėjas.

Jis turi paaiškinimų, kaip įsigijo turtą. Be to, dalis turto vis dar ne jo kišenėje. „Nesu iki galo atsiskaitęs už tą turtą – esu įsiskolinęs, nors ir savininkas, bet dar nesumokėjęs už jį, esu paėmęs banko paskolą“, - tikino vyras.

Dalį pinigų jis teigė gavęs iš senelių, kurie pardavė butą Druskininkuose ir namą Lazdijų mieste.

Teisininkas iš karto buvo apsisprendęs kovoti. Ne tik dėl savęs, bet dėl panašių atvejų ateityje.

Siūlė konfiskuoti 7 mln. litų

Generalinė prokuratūra pernai gruodį siūlė teismui iš kontrabandos karaliumi tituluojamo V. Karaliaus sūnaus E. Karaliaus konfiskuoti turto už daugiau nei 7 milijonus litų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba išaiškino, kad įtariamasis turi 6 mln. 400 tūkst. litų kainuojantį namą ir 20 arų žemės sklypą Svajonių gatvėje, Valakampiuose, Vilniuje.

Namas esą priklauso į teisėsaugos akiratį patekusiam buvusiam Alytaus merui Česlovui Daugėlai. Šis sako, kad dar negavo pinigų už namą, mėgina nutraukti pirkimo-pardavimo sutartį ir prisiteisti apie pusę milijono delspinigių.

E. Karalius už 700 tūkst. litų taip pat buvo įsigijęs sostinės centre, Aludarių gatvėje, esančias negyvenamas patalpas. Nustatyta, kad vyras turi ir automobilį „Mercedes-Benz C220“, kurį pirko už 50 tūkst. litų.

Advokato padėjėjas E. Karalius pats neturėjo pakankamai pajamų įsigyti daugiau nei 7 mln. 150 tūkst. litų vertės turtui. Tuo laikotarpiu jo pajamos tesiekė apie 2 tūkst. litų per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.