Dėl sukčiavimo „Lietuvos dujose“ galėjo išaugti dujų kainos

Aiškinamasi, ar jie veikė savo iniciatyva, ar gavo nurodymus iš aukščiau. 

Pareigūnai teigia, kad įkliuvo „vidutinio rango“ darbuotojai. Jiems skirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Abu asmenys nėra nušalinti nuo pareigų.<br>M. Astrauskas
Pareigūnai teigia, kad įkliuvo „vidutinio rango“ darbuotojai. Jiems skirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Abu asmenys nėra nušalinti nuo pareigų.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala, Marius Jokūbaitis

Jan 31, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:37 PM

Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba dėl to atlieka ikiteisminį tyrimą. 

Įtarimai sukčiavimu ir dokumentų klastojimu pateikti dviem vidutinio rango bendrovės darbuotojams. Jie toliau eina savo pareigas, nes, prokurorų nuomone, daugiau nieko blogo padaryti negali.

Aiškinamasi, ar jie veikė savo iniciatyva, ar gavo nurodymus iš aukščiau. 

Įtariamiesiems skirta kardomoji priemonė, rašytinis pasižadėjimas neišvykti. 

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas teigė, kad tyrimas pradėtas lapkričio mėnesį. Prieš tai atlikti kai kurie slapto tyrimo veiksmai.

Anot jo, tai galėjo lemti nuo metų pradžios įsigaliojusias dujų kainas. 

Du įtariamieji jau davė parodymus. Ar kaltinimai bus pareikšti kitiems darbuotojams, prokuroras nenorėjo atsakyti. Jis teigė, kad paimta daugybė dokumentų, kurie bus tiriami. Prokuroras nenorėjo atskleisti daugiau tyrimo detalių. 

U. Vyčinas teigė, kad apie tyrimą Valstybinė kainų ir energetikos komisija nebuvo įspėta, o reikalauti sugrąžinti dėl didesnės kainos gautą pelną ar keisti dujų kainas - ne prokurorų darbas.

„Sausio 29 dieną valstybės pareigūnai buvo atvykę į „Lietuvos dujų“ biurą ir atliko procesinius veiksmus. Bendrovė visapusiškai bendradarbiauja su pareigūnais ir yra pasiruošusi bendradarbiauti ateityje“, - pranešė įmonės atstovė spauda Sigita Petrikonytė Jurkūnienė. 

„Bendrovė Kainų komisijai visada teikia duomenis, kurie yra reglamentuoti įstatymais ir Kainų komisijos patvirtintais teisės aktais“, - teigė „Lietuvos dujų“ atstovė. 

Pasak jos, išsamesnių komentarų, kol nebus baigti procesiniai veiksmai, bendrovė neteikia. 

 Melavo pateikdami prognozes? „Lietuvos dujos“ kainų tarifus šiems metams pateikė lapkričio mėnesio 12 dieną. Tarifus paprastai dar patikrina kainų prievaizdai, o šie jokių pretenzijų neturėjo.

Todėl praėjus 9 dienoms Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija po patikrinimo patvirtino „Lietuvos dujų“ siūlomus tarifus. Šie buvo paskelbti viešai.

Buitiniams vartotojams kaina buvo sumažinta 8 centais už kubinį metrą, palyginti su 2012 metų II pusmečiu. Tačiau dar prisidėjo mokestis už suskystintų dujų terminalo statybas. Tuo tarpu pastovioji kainos dalis nepasikeitė.

Kai kurie ekspertai jau tuomet svarstė, ar dujų kaina neturėtų dar labiau sumažėti vertinant tai, kad importuojamų dujų kaina gerokai smuko visame regione.

Bendrovė „Lietuvos dujos“ dujų kainą nustato remdamasi prognozėmis. Į Lietuvą importuojamų dujų kaina reguliariai mažėja daugiau nei pusmetį. Pastarąjį kartą importuojamų dujų kaina augo praėjusių metų liepą – 42-46 centais.

Importuojamų gamtinių dujų prognozuojama kaina priklauso nuo su gamtinėmis dujomis konkuruojančių kitų kuro rūšių kainų tarptautinėse rinkose.

Taip pat vertinami ateities sandoriai, mazuto ir gazolio kainos tarptautinėse rinkose. Prognozė nustatoma ir įvertinant euro bei JAV dolerio santykį. Už gamtines dujas yra atsiskaitoma JAV doleriais. Prokuroras neatskleidė, ar „Lietuvos dujų“ ekspertai galimai sukčiavo, pateikę klaidingas prognozes kainų prievaizdams.

Analitikai abejoja

 Investicijų banko "Finasta" analitikas Tadas Povilauskas abejoja, ar "Lietuvos dujų" atstovai galėjo manipuliuoti prognozėmis. "Tai yra nesunkiai patikrinima. Kainų komisija gali naudotis tais pačiais šaltiniais", - lrytas.lt sakė T. Povilauskas. Tačiau įtarimų galėjo sukelti dujų perdavimo ir skirstymo paslaugų kainos, kurios taip pat nustatomos reguliariai.

"Čia yra daugiau laisvės veikti”, - sakė T. Povilauskas. Pavyzdžiui, skirstymo paslaugų kainos nebuitiniais vartotojams šįmet išaugo 4,9-7,5 proc. Buitiniams vartotojams ši kaina padidėjo net 9 proc., o viršutinė perdavimo kaina šiais metais išaugo beveik 4 litais už tūkstantį kubinių metrų – nuo 40,61 lito pernai iki 44,26 litų šįmet. Išsipūtė ir viršutinė skirstymo kainų riba. Visas šias kainas patvirtino Kainų komisija. Jei mažėja importuojamų dujų kiekis, auga skirstymo paslaugų kaina.

“Taip “Lietuvos dujos” siekia kompensuoti praradimus”, - paaiškino “Finastos” analitikas.

Lietuva kasmet importuoja vis mažiau dujų. Tai lemia biokuro elektrinių plėtra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.