Advokato S. Novikovo nužudymo byloje – slaptas liudytojas

Į Sergejaus Novikovo žudikų teismą atvykusiems kaltinamiesiems liudytojų parodymų šiandien teko klausytis stačiomis – proceso dalyviai netilpo į vieną mažiausių Vilniaus apygardos teismo salių.

V. Gasperovičius teisiamas kaip S. Novikovo nužudymo užsakovas.<br>R. Danisevičius
V. Gasperovičius teisiamas kaip S. Novikovo nužudymo užsakovas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-02-28 10:34, atnaujinta 2018-03-10 21:58

Niekas neužėmė tik iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus atvežtų kaltinamųjų – buvusio Vilniaus laidojimo rūmų vadovo Vitalijaus Gasperovičiaus ir buvusio boksininko Jono Dambrausko vietų.

Šiandien teismas apklausė vieną įslaptintą liudytoją – prašoma neskelbti ir antrojo liudytojo pavardės.

Vienai bendrovei vadovaujantis užsienietis pasakojo apie negrąžintą skolą, nes teismas nagrinėja ne tik dėl nužudymo, bet ir dėl sukčiavimo iškeltą bylą. 2008 metais V. Gasperovičiaus verslo partneris Marius Molotokas iš savo bičiulio užsieniečio pasiskolino 300 tūkstančių litų. Lietuvoje dirbantis verslininkas skolos neatgavo iki šiol. Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas ir M. Molotokas. Lietuviškai kalbantis užsienietis prisiminė, kad M. Molotokas skolintus pinigus norėjo investuoti į laidojimo verslą. 300 tūkstančių litų jam paskolino metams. Draugai susitarė, kad skola bus grąžinta su 10 procentų palūkanų. M.Molotokas surado ir žmogų, kuris gali užtikrinti skolos grąžinimą. Tai - V. Gasperovičius, kurį liudininkas matė vienintelį kartą per M. Molotoko gimtadienį. Vėliau laidotojo buvo atsisakyta – M. Molotokas paskolos teikėjui pareiškė, kad tarp jo ir V. Gasperovičiaus kilo nesutarimų, todėl jis nori trauktis iš šio verslo. Liudininkas tam neprieštaravo ir pasirašė, kad atsisako laidotojo. „Aš visiškai pasitikėjau M. Molotoku. Kartą jam buvau paskolinęs nedidelę pinigų sumą ir ją atgavau“, - pasakojo verslininkas. Teisme jam buvo priminta, jog jis pasirašė dar vieną dokumentą – įgaliojimą, kad atgauti paskolintus pinigus jam padės Vladislavas Tomkevičius. „Jei Marius man liepė pasirašyti kokį nors dokumentą, susijusį su paskola, tai ko gero pasirašiau. V. Tomkevičiaus niekada nesu matęs“, - tikino liudytojas, priešais stovint V. Tomkevičiui. Jis taip pat kaltinamas sukčiavimu. Solidžią paskolą suteikusiam liudininkui.

Tuomet jo draugo finansinė padėtis nekėlė jokių abejonių. Apie investicijas į laidojimo verslą pradėjęs kalbėti M. Molotokas išsinuomojo naują namą, važinėjo nauju prabangiu automobiliu, nors niekada nesigyrė, kad jį nusipirko pats.

„Vėliau viskas ėmė tik blogėti“, - prisiminė liudytojas. Jis teigė niekada neklausinėjęs M. Molotoko, ar šis sėkmingai investavo pinigus. Draugas jam taip pat nieko nepasakojo. Tik M.Molotokui pradėjus kalbėti, kad nori trauktis iš bendro verslo su V.Gasperovičiumi, užsienietis sužinojo, kad jo bičiulis buvo sumuštas. M. Molotokas šiuo metu gyvena užsienyje, o liudininkas nebesitiki atgauti pinigų. „Liko mažai vilčių. Dabar supratau, kad padariau didžiulę klaidą. Rizikavau savo pinigais ir juos praradau. Tokia verslo esmė“, - ramiai aiškino užsienietis verslininkas.

Advokatas S. Novikovas buvo nudurtas peiliu Vilniuje, šalia banko „Citadelė“, praėjusių metų birželio 1-ąją. Netrukus dėl jo nužudymo buvo sulaikytas J. Dambrauskas, šiek tiek vėliau - V. Gasperovičius.

Paaiškėjo, kad šį nužudymą iš savanaudiškų paskatų suorganizavo Vilniaus laidojimo rūmų direktorius ir Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas V. Gasperovičius, o jį įvykdė - J. Dambrauskas. Ir vienas, ir kitas anksčiau buvo teisti už kitus nusikaltimus. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad V. Gasperovičius su bendrovės pinigais elgėsi lyg su savais ir taip iššvaistė beveik pusę milijono litų.

Neabejojama, kad advokatas buvo nužudytas siekiant paslėpti V. Gasperovičiaus finansines machinacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.