Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Šiaulių teisme - ginčai dėl bausmės už gimnazistės nužudymą

Šiaulių tardymo izoliatoriaus kameroje prieš save ranką pakėlusi Viktorija Lietuvninkaitė nesustabdė teismo proceso.

V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvninkaitė teisme slėpė savo veidą.<br>R. Vitkus
V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvninkaitė teisme slėpė savo veidą.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-03-26 19:05, atnaujinta 2018-03-09 06:56

Praėjusią savaitę aštriu daiktu dilbį susižalojusiai ir Respublikinėje Šiaulių ligoninėje bei Laisvės atėmimo vietų ligoninėje gydytai V. Lietuvninkaitei palatą teko iškeisti į teisiamųjų suolą.

Antradienį Šiaulių apygardos teismas tęsė bylos nagrinėjimą, kurioje V. Lietuvninkaitė ir Viktorija Vaitiekaitytė yra kaltinamos žiauriu, iš chuliganiškų paskatų įvykdytu Šiaulių gimnazistės 17 metų Nedos R. nužudymu ir jos palaikų išniekinimu.

Per antradienį teisme vykusį posėdį buvo išklausytos baigiamosios V. Lietuvninkaitės ir V. Vaitiekaitytės advokatų kalbos.

Prašė pripažinti ribotai pakaltinama

Prieš pradėdamas skaityti iš anksto pasirašytą kalbą Viktorijos Lietuvninkaitės advokatas pabrėžė, kad jis tik vykdo pareigą, tačiau kaip žmogus nesusitapatina su baigiamojoje kalboje išdėstytomis mintimis.

Advokato teigimu, nors abi merginos kaltinamos tokio pat nusikaltimo įvykdymu, skiriasi ne tik kaltinamųjų asmenybės, bet ir priežastys, motyvai, kiekvienos iš jų vaidmuo įvykdant joms inkriminuotą nusikaltimą.

„Nerimas, depresija, psichotropiniai vaistai, polinkis pasiduoti kitų įtakai – tokia V. Lietuvninkaitės kasdienybė. Sudėtinga vaikystė, senelių, tėvų skyrybos, girtavimas šeimoje - tai galėjo atsiliepti tolesniam šios merginos gyvenimui. Jos agresiją galėjo skatinti jai skiriami psichotropiniai vaistai“, - aiškino advokatas.

Gynėjo teigimu, psichologinis V. Lietuvninkaitės paveikslas yra juodas, šviesių spalvų jame nėra.

Remdamasis konsultacine vieno psichiatro išvada advokatas tvirtino, kad V. Lietuvninkaitė turėtų būti ribotai pakaltinama.

Apeliavo į jauną amžių

„Mano ginamoji tebuvo įrankis. Ji buvo priklausoma nuo V. Vaitiekaitytės. Ekspertai nurodė, kad V. Lietuvninkaitė buvo linkusi pasiduoti kitų įtakai. Intenciją nužudyti Nedą R. turėjo ne V. Lietuvninkaitė“, - sakė jos advokatas.

Remdamasis jau kito specialisto konsultacine išvada V. Lietuvninkaitės advokatas teigė, kad po smūgio į galvą Neda R. prarado sąmonę ir nebejautė skausmo – todėl toks nužudymas negali būti traktuojamas kaip itin žiaurus.

„Mano ginamoji neturėjo priežasties ir tikslo nužudyti Nedą R. - V. Lietuvninkaitė sakė gerklę Nedai R. perpjovusi norėdama, kad mergina nebesikankintų“, - teisme tvirtino advokatas.

Tai, kad V. Lietuvninkaitė pati atvyko į policiją ir davė parodymus, advokato nuomone, turėtų būti pripažinta lengvinančiomis aplinkybėmis. Advokatas priminė ir tai, kad jo ginamoji Nedos R. tėvams pasiuntė atsiprašymo laišką (šis laiškas buvo parašytas po nusikaltimo praėjus daugiau nei metams).

Apeliuodamas į tai, kad jo ginamoji yra jauno amžiaus, nusikalto pirmą kartą ir turi galimybę pasitaisyti, advokatas paprašė teismo skirti švelnesnė bausmę, nei prašė prokuroras.

Advokatas taip pat teismo prašė, kad V. Lietuvninkaitės veiksmai būtų kvalifikuoti ne kaip tyčinis nužudymas sunkinančiomis aplinkybėmis, o kaip paprastas nužudymas.

Prašė nuteisti 11 metų nelaisvės

Kitos kaltinamosios - V. Vaitiekaitytės - advokatas sakė, kad nusikaltimas įvykdytas po žodinio konflikto, kuris kilo merginoms aiškinantis santykius. Advokato nuomone, nusikalsti galėjo paskatinti pavydas (Neda R. ir V. Vaitiekaitytė bendravo su tuo pačiu vaikinu - Jonu Ž. - Red.).

„Nėra duomenų, kad Neda R. būtų kankinta. Jau po pirmųjų smūgių mergina neteko sąmonės, todėl šio nusikaltimo negalima traktuoti kaip itin žiauraus nužudymo“, - remdamasis vieno specialisto konsultacine išvada teisme tvirtino advokatas.

„Kokia bebūtų paskirta bausmė, sutinku, kad nukentėjusiems ji atrodys per maža. Skiriant bausmę teismo prašau atsižvelgti į jauną mano ginamosios amžių ir į tai, kad ji pripažino savo kaltę ir teisme atsiprašė Nedos R. tėvų“, - teisme sakė V. Vaitiekaitytės advokatas.

V. Vaitiekaitytės veiksmus advokatas prašė vertinti tik kaip tyčinį nužudymą be sunkinančių aplinkybių ir skirti bausmę, lygią sankcijos vidurkiui – 11 metų nelaisvės.

Motina atsikirto advokatams

Atsikirsdama advokatams nužudytosios motina Dalia R. sakė, kad abi kaltinamosios meluoja ir nuoširdžiai nesigaili to, ką padarė.

„Jos prisipažino tik tada, kai kriminalistai ėmė minti ant kulnų, didžioji dukters palaikų dalis dar nerasta“, - teisme sakė Dalia R.

Kaltinimą palaikantis prokuroras pareiškė, kad V. Lietuvninkaitės advokato kalbos apie ribotą šios merginos pakaltinamumą neturi jokio pagrindo.

Prokuroras taip pat išreiškė nuomonę, kad abiejų merginų veika gali būti traktuojama tik kaip tyčinis itin žiaurus nužudymas.

Sulaukė atkirčio ir iš kolegės

Nužudytosios tėvų interesus ginanti advokatė tvirtino, kad palaikų išniekinimas nėra nužudymas, todėl V. Vaitiekaitytė ir V. Lietuvninkaitė turi būti teisiamos ne vien tik už nužudymą, bet ir už palaikų išniekinimą.

„Mes čia susirinkę teisininkai rimtai klausomės kaltinamųjų paistalų, kad jos aukos kūną pjaustė norėdamos paslėpti palaikus, o ne siekdamos juos išniekinti.

Apie kokį palaikų slėpimą galima kalbėti, kai dalis jų randama virtuvėje stovinčiame šaldytuve? Ar šaldytuve atsidūrusi aukos kūno dalis yra nusikaltimo slėpimas?“ - per teismo posėdį retoriškai klausė nukentėjusiųjų advokatė.

Prokuroro nenorą pripažinti, kad nusikaltimas buvo įvykdytas ne tik žiauriai, bet ir iš chuliganiškų paskatų, nukentėjusiųjų advokatė pavadino „dovana kaltinamųjų advokatams“.

„Neda R. buvo nužudyta be priežasties ar dėl menkavertės priežasties. O tai ir yra chuliganiškos paskatos“, - teisme tvirtino Nedos R. tėvų interesus ginanti advokatė.

Į V. Vaitiekaitytės ir V. Lietuvninkaitės advokatų kalbas, kad jų ginamosios įvykdė paprastą, o ne itin žiaurų nužudymą, Nedos R. tėvų interesus ginanti advokatė atkirto: „Nedai R. buvo suduoti septyni smūgiai ir nupjauta galva, o prieš tai merginai skutimosi peiliuku dar buvo pjaustomas kaklas. Negi gyvas žmogus nejuto kančių, negi tai nėra žiaurus nužudymas?“

Antradienį teisme baigus nagrinėti šią bylą V. Vaitiekaitytei ir V. Lietuvninkaitei beliko tarti paskutinį žodį ir išgirsti nuosprendį.

Paskutinį žodį kaltinamosios tars per balandžio 18-ąją numatytą teismo posėdį.

Šaldytuve rado kūno dalių

Žiauraus nusikaltimo auka Neda R. tapo 2011 metų liepos 14-ąją. Popietę į V. Vaitiekaitytės močiutės butą atsiviliota mergina buvo užmušta.

Aukos kūnas buvo supjaustytas dalimis, jos vėliau buvo sudėtos į šiukšlių maišus ir išmėtytos dykynėje.

Dalis nužudytosios palaikų taip ir nebuvo rasta, o 1,22 kilogramo sveriančias keturias nužudytosios kūno dalis pareigūnai rado virtuvėje esančiame šaldytuve.

Teismo psichiatrinę ekspertizę V. Lietuvninkaitei ir V. Vaitiekaitytei atlikę psichiatrai abi merginas pripažino pakaltinamomis.

Už nužudymą iš chuliganiškų paskatų, kaip ir už nužudymą itin žiauriai, numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kaltinimą palaikantis prokuroras teismui siūlė ir V. Vaitiekaitytę ir V. Lietuvninkaitę įkalinti 20 metų.

Kaltinamoji pateko į ligoninę

V. Lietuvninkaitė į pastarąjį teismo posėdį buvo atvežta iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės, į kurią ji pateko po to, kai susižalojo Šiaulių tardymo izoliatoriaus kameroje.

Kameroje viena pati laikyta V. Lietuvninkaitė sau dilbį susižalojo praėjusį pirmadienį. Į Respublikinę Šiaulių ligoninę nuvežtai kalinei buvo susiūta žaizda.

Po ligoninės palatoje praleistos nakties į tardymo izoliatorių parvežta V. Lietuvninkaitė čia ilgai neužsibuvo ir jau tą pačią dieną buvo išvežta į Laisvės atėmimo vietų ligoninę.

Toks sprendimas buvo priimtas siekiant užtikrinti šios kaltinamosios sveikatos priežiūrą ir pašalinti galimas rizikas.

Prieš pusantrų metų už grotų patekusi V. Lietuvninkaitė pastaruoju metu Šiaulių tardymo izoliatoriaus kameroje buvo laikoma viena.

Ir laisvėje psichologinių problemų turėjusią V. Lietuvninkaitę tardymo izoliatoriuje nuolat lankydavo psichiatrai bei psichologai. Specialistai rekomendavo šiai suimtajai taikyti sustiprintas individualias priežiūros priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.