Kreditoriams už milijonus litų prikiaulinę kiaulininkai sės į teisiamųjų suolą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apygardos valdyba ir Šiaulių apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame vieno Šiaurės Lietuvos kiaulių komplekso vadovai buvo įtarti vadinamojo „fenikso sindromo“ organizavimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 17, 2013, 1:50 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:42 AM

Fenikso sindromu vadinamas procesas, kuomet įmonių savininkai, norėdami atsikratyti įmonės įsipareigojimų, perleidžia jos turtą kitoms, dažnai naujai įsteigtoms įmonėms, o pirmajai palieka tik jos skolas.

Subankrutavusios įmonės veikla „prikeliama“ naujoje įmonėje, turinčioje senosios turtą, tačiau jau be skolų.

Žala kreditoriams – 5 milijonai litų

Prieš Joniškio rajono apylinkės teismą turės stoti skolininko nesąžiningumu ir nusikalstamu bankrotu apkaltinti vienos „Litagros“ grupei priklausančios įmonės vadovas, buvęs kiaulių auginimo bendrovės „Sidabra“ valdybos pirmininkas Adomas Grigaitis, UAB „Sidabra“ vadovavęs, 2010 metais Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos vadovu išrinktas Gintautas Ulvydas ir UAB „Sidabra“ finansus tvarkęs Darius Zaleckis.

Per tyrimą nusikalstamos veikos schemą atskleidę FNTT pareigūnai nurodė, kad perkeliant bendrovės „Sidabra“ turtą į kitą bendrovę buvo išvengta 5 milijonų litų žalos atlyginimo kreditoriams.

Pareigūnų teigimu „fenikso sindromą“ sukėlę įtariamieji, sąmoningai blogai valdydami UAB „Sidabra“, pardavė didžiąją dalį bendrovės turto iki tol jokios veiklos nevykdžiusiai bendrovei „K“. Abiejų bendrovių direktoriumi buvo tas pats asmuo.

13 mln. Lt turtą nuostolingai pardavusi bendrovė „Sidabra“ negalėjo toliau tęsti savo veiklos, atsiskaityti su prekių tiekėjais. Su ekonominiais sunkumais susidūrusi bendrovė „Sidabra“ per pusmetį tapo nemoki ir bankrutavo. Kreditoriai patyrė 5 mln. Lt žalą, tarp jų – 0,4 mln. Lt valstybė.

Iškilo grėsmė netekti laisvės

Tyrimo metu atskleista, kad iki tol veiklos nevykdžiusi bendrovė „K“, perėmusi bankrutavusios bendrovės „Sidabra“ turtą, įdarbino ir didžiąją dalį darbuotojų, iki tol dirbusių bankrutavusioje bendrovėje.

Nustatę „fenikso sindromo“ požymių FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai tikrino galimas nuostolingas ūkinės komercinės veiklos operacijas, bankrutavusios bendrovės įsiskolinimų dinamiką nuo skolos atsiradimo iki bankroto paskelbimo dienos.

Surinkti duomenys bylojo, kad iki bendrovės „Sidabra“ bankroto turtas buvo parduotas kitai bendrovei – taip išvengta ne tik įsipareigojimų kreditoriams, bet ir privalomų valstybei sumokėti mokesčių.

Ištirta byla buvo perduota nagrinėti Joniškio rajono apylinkės teismui. Įtariamiesiems už nusikalstamą bankrotą ir skolininko nesąžiningumą gresia laisvės atėmimas iki trejų metų.

Pelningai dirbusi bendrovė bankrutavo

Kiaulių auginimu ir pardavimu kelis dešimtmečius užsiimanti bendrovė „Sidabra“ tik 2009 metais pasinaudojo Europos Sąjungos parama.

2010-ųjų pradžioje UAB „Sidabra“ augino 30 tūkst. kiaulių, o apie 98 proc. čia išaugintų bekonų buvo eksportuojama į Rusiją, įmonės vadovai kalbėjo apie šviesias vystymosi perspektyvas.

Tačiau jau 2010-ųjų pabaigoje UAB „Sidabra“ vadovų optimizmas ėmė blėsti – buvo paskelbta apie bendrovės reorganizaciją.

Įmonę užklupę sunkumai buvo siejami su pabrangusiais pašarais, kritusiu produkcijos eksportu į Rusiją ir sumažėjusiomis kiaulių supirkimo kainomis.

2011 metų birželio 17 dieną Šiaulių apygardos teisme UAB „Sidabra“ buvo iškelta bankroto byla.

Kontrolinį UAB „Sidabra“ akcijų paketą dar 2006 metais įsigijo „Litagros“ grupė.

Tuo metu UAB „Sidabra“ dirbo pelningai - bendrovės pirmojo 2006 metų pusmečio pardavimų pajamos sudarė 10,1 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.