Telefoniniai sukčiai išklibino kalėjimų vadovų kėdes (pokalbių įrašai, schemos)

Politikai ir teisėsaugininkai pagaliau pasiryžo pažaboti telefoninius sukčius. Netrukus gali kilti audra, kuri iš postų nublokš net įkalinimo įstaigų vadovus. Drastiškos permainos turėtų paliesti ir mobiliojo ryšio bendrovių bei bankų klientus.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

May 15, 2013, 5:50 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:23 PM

Telefoninių sukčių teroras Lietuvoje tęsiasi jau seniai, tačiau ypač suaktyvėjo per pastaruosius penkerius metus. Nepaisant visų pastangų ir valstybės skiriamų milijonų, įkalinimo įstaigų pareigūnai atrodo bejėgiai. Aukų skaičius vis didėja. Auga ir sumos.

Kalėjimuose uždarytų sukčių nepavyksta sutramdyti dėl kelių priežasčių. Svarbiausia – įkalinimo įstaigų pareigūnai nesugeba užkirsti kelio mobiliųjų telefonų ir kitos technikos kontrabandai. Kita priežastis - nuteistieji gyvena bendrabučio tipo patalpose, todėl nesunkiai išvengia kratų. Be to, už milijoną litų pirktos mobiliojo ryšio blokavimo sistemos – neveikia.

Portalas lrytas.lt šią savaitę jau rašė, kad kalėjimuose veikianti naivuolių (ir ne tik) mulkinimo sistema yra ištobulinta iki smulkiausių detalių. Buvo paviešintos nusikaltėlių veikimo metodikos, aukų pasirinkimo ir nešvarių darbų pasiskirstymo principai.

Antroje šio rašinio dalyje - apie tai, kokie pokyčiai laukia kare su telefoniniais teroristais. Jie palies ne tik teisėsaugą, bet ir visuomenę. Koks planas ruošiamas?

Medžios korumpuotus pareigūnus

Revoliucija Kalėjimų departamente palies ne tik eilinius kalėjimų prižiūrėtojus, bet ir svarbius viršininkus. Laužus pakurstė tai, kad įkalinimo įstaigose ir toliau siaučia telefoniniai sukčiai.

Teisingumo ministerija baigia rengti naują Kalėjimų departamento statutą. Dokumentas bus paruoštas iki vasaros pradžios. 

Vienas svarbiausių pakeitimų - šiame departamente bus sukurta imuniteto tarnyba. Pagrindinė padalinio užduotis - gaudyti korumpuotus įkalinimo įstaigų pareigūnus. Spėjama, kad dalis prižiūrėtojų prisideda prie to, jog sukčiai būtų aprūpinti mobiliaisiais telefonais ir kita nusikaltimams reikalinga įranga. Be to, iš korumpuotų pareigūnų aferistai sužino apie būsimas kratas.

Kalėjimų departamentas negali atlikti tokių operatyvinių veiksmų. Todėl sudėtinga tirti darbuotojų korupcijos atvejus. Tačiau imuniteto tarnybai bus suteiktos didesnės teisės.

„Ministro palaiminimas yra. Mes dirbame, ruošiame įstatymo projektą ir artimiausiu metu jis bus pradėtas derinti. Tikimės, kad šiemet bus priimtas“, - portalui lrytas.lt sakė teisingumo viceministras Saulius Stripeika.

Postuose užsibūna per ilgai

Kitas svarbus pakeitimas – atsiras įkalinimo įstaigų vadovų kadencijos ir rotacija. Kitaip tariant, dabartiniai kalėjimų viršininkai bus išversti iš savo postų. Juos pakeis kiti pareigūnai.

„Vadovai užsibūna tose pačiose įstaigose. Jeigu žmogus sėdi savo poste dešimtmetį ir niekas nesikeičia, tai gal jam atrodo, kad taip turi būti? Gal jis nemato reikalo spręsti problemas? Vadovas turi matyti ir aiškiai suprasti problemas, siūlyti sprendimus“, - apie pakeitimus sakė politikas S. Stripeika.

Teisingumo viceministras tiki, kad nauji kalėjimų vadovai pasiūlys idėjų, šviežią požiūrį į tas senas problemas.

Siūlo blokuoti telefonų aparatus

Kova su sukčiais atneš pokyčių ir visuomenės gyvenime. Pirmiausia tai turėtų paliesti mobiliojo ryšio paslaugų ir bankų vartotojus.

Pavyzdžiui, policijos analitikai pateikė pasiūlymą mobiliojo ryšio bendrovėms blokuoti tiek SIM korteles, tiek mobiliojo ryšio telefonus, kurie priklauso sukčiams. Tai apsunkintų nusikaltėlių galimybę vykdyti šešėlinę veiklą - reikėtų daugiau telefonų aparatų.

Pagrindinė to pasiūlymo problema - kaip nustatyti, kad paslaugomis naudojasi nusikaltėliai? Policijos atstovai siūlo sukčius atpažinti pagal kelis kriterijus.

Visų pirma, sukčiai visada naudojasi išankstinio apmokėjimo SIM kortelėmis. Viena kortelė toje pačioje kalėjimo celėje veikia ne trumpiau nei septynias dienas. Kaliniai negali pakeisti savo buvimo vietos, todėl visi skambučiai atliekami iš tos pačios zonos.

Kitas požymis - iš vienos tokios SIM kortelės padaroma daugiau nei 20 skambučių į TEO tinklą. Taip yra todėl, kad apgavikai visada skambina į laidinį telefoną.

Mobiliojo ryšio operatorius galėtų įspėti abonentą apie įtarimus. Jeigu klientas į įspėjimą nesureaguotų, tai būtų atliekamas blokavimas.

Ribojimas būtų panaikintas tik atvykus į mobiliojo ryšio paslaugų operatoriaus saloną ir parašius paaiškinimą apie tai, kas įvyko.

Dar vienas policijos pasiūlymas mobiliojo ryšio bendrovėms – išankstinio apmokėjimo paslaugų vartotojų registracija. Tai šiek tiek apsunkintų SIM kortelių įsigijimą.

Draustų naudotis elektronine bankininkyste

Į kovą su sukčiais sutinka stoti ir bankininkai. Jie ribotų paslaugas asmenims, kurie įtariami tokiais nusikaltimais arba bendradarbiavimu su sukčiais.

Bankai negali uždrausti žmogui atsidaryti sąskaitą. Tačiau nepažeisdami teisės aktų gali neleisti naudotis elektronine bankininkyste. Tokia sankcija galėtų būti taikoma žmonėms, per kurių sąskaitas keliavo nukentėjusiųjų pinigai.

Be abejo, toks klientas galėtų atsidaryti sąskaitą kitame banke. Tačiau verslininkai keistųsi informacija apie tokius asmenis.

Kare su sukčiais planuojami nauji žingsniai

* Administracinių teisės pažeidimų kodekso 191 straipsnis turėtų būti perkeltas į Baudžiamąjį kodeksą. Kitaip tariant, planuojama kriminalizuoti draudžiamų daiktų įnešimą į kalėjimus.

* Nustatyti įkalinimo įstaigų vadovų rotaciją ir kadencijas. Taip pat – sukurti imuniteto tarnybą, kuri medžios korumpuotus pareigūnus.

* Su nusikaltėliais susijusiems asmenims apriboti galimybę naudotis elektroninės bankininkystės paslaugomis.

* Registruoti išankstinio apmokėjimo mobiliojo ryšio paslaugų vartotojus.

* Blokuoti įtariamų telefoninių sukčių SIM korteles ir telefono aparatus.

* Uždrausti naudotis kompiuteriais kalėjimuose. Tokio sprendimo alternatyva – kompiuterius nuteistieji turėtų pirkti per įkalinimo įstaigas.

Skaičiai ir faktai

* Pernai buvo užregistruota 816 nusikalstamų veikų, kai buvo nustatyta, kad sukčiai skambino iš įkalinimo įstaigų.

* Dažniausiai skambinta iš Alytaus pataisos namų – 610 atvejų. Iš Marijampolės pataisos namų – 118 atvejų, o iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus – 50 atvejų.

* Iš Lukiškių kalėjimo, kuriame kaliniai gyvena kamerose, sukčiai neskambino nė karto.

* Pernai pradėti 687 ikiteisminiai tyrimai dėl tokių nusikaltėlių veiklos. Policijos atlikti tyrimai valstybės biudžetą patuštino apie 1 mln. 236,6 tūkst. litų. 

* Telefoniniai sukčiai gyventojams padarė 2 mln. 782 tūkst. 178 litus žalos.

* Pernai iš kalinių paimti 7 tūkst. 884 mobilieji telefonai. Per pirmuosius tris 2013 metų mėnesius paimti 2 tūkst. 293 mobilieji telefonai.

* 2012 metais užregistruota 4 tūkst. 984 įvairūs sukčiavimai. Ištirta 65 procentai jų. 

* Prieš dvejus metus užregistruotas 5 tūkst. 491 sukčiavimas. Ištirta 60 procentų jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.