Ryškėja V. Karaliaus kontrabandos imperijos kontūrai

Gynėjai tvirtino, kad ikiteisminio tyrimo grupėje dalyvavo ir dalį ikiteisminio tyrimo veiksmų atliko teisėjos V. Norkūnaitės brolio prokuroro Gedgaudo Norkūno sutuoktinė Daiva Norkūnienė, kuri yra Muitinės kriminalinės tarnybos Nusikaltimų tyrimo skyriaus ikiteisminio tyrimo pareigūnė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jun 28, 2013, 2:26 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:06 AM

Gynėjai tvirtino, kad ikiteisminio tyrimo grupėje dalyvavo ir dalį ikiteisminio tyrimo veiksmų atliko teisėjos V. Norkūnaitės brolio prokuroro Gedgaudo Norkūno sutuoktinė Daiva Norkūnienė, kuri yra Muitinės kriminalinės tarnybos Nusikaltimų tyrimo skyriaus ikiteisminio tyrimo pareigūnė.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad nėra teisino pagrindo nušalinti teisėją.

Atskleidė slaptą schemą

Teisme liudininkas tvirtino, kad atlikdamas bausmę V. Karalius per savo pasiuntinį Svajūną Čerbatovičių kreipėsi į jį prašydamas „suderinti sienas“. „Sienos suderinimas“ esą reiškė susitarimą su Lietuvos ir kitos šalies pasieniečiais, kad vilkikai sieną pervažiuotų nepatikrinti.

„Per V. Karaliaus pasiuntinį gaudavau lapelį su vilkiko automobilio numeriais, o vėliau jį perduodavau Česlovui Kondratovičiui, kuris ir rūpindavosi muitininkais. Kontrabanda visuomet buvo gabenama pagal tokią pat schemą“, – pasakojo liudininkas.

V. Karalius ir liudininkas dėl kontrabandos gabenimo tardavosi trumposiomis žinutėmis – esą taip saugiau. Liudininkas pasakojo, kad už sėkmingą kontrabandos pervežimą jam būdavo sumokama per 25 tūkst. eurų (85 tūkst. litų).

Liudininkas pasakojo, kad baltarusių muitininkus galima papirkti už 6 tūkst. eurų, Lietuvių muitininkai – brangesni, už „sienos sutvarkymą“ jie prašė 9 tūkst. eurų.

Č. Kondratovičius atsiųsdavo konkrečius duomenis: datą, muitinės postą (langelį), kuriame turėdavo būti tvarkomi vilkiko, gabenančio kontrabandą, dokumentai. Lapelį liudininkas perduodavo V. Karaliaus pasiuntiniui Svajūnui Čerbatovičiui.

Mėgino nušalinti prokurorus ir teisėją

Nušalinti prokurorus, teisėją, bylą grąžinti prokuratūrai. Tiek prašymų Vilniaus apygardos teismui buvo pateikęs 50-metis V. Karalius. Tačiau ilgiau vilkinti bylos teismas nebeleido. Visi jo prašymai buvo atmesti, ir dešimt kaltinamųjų pradėjo klausytis kaltinimų.

Ši byla Vilniaus apygardos teismui buvo perduota praėjusių metų spalio mėnesį, tačiau ji pradėta nagrinėti tik šiandien, kai teismas atmetė V. Karaliaus prašymus.

Kontrabandininkas prašė nušalinti ne tik kontrabandos bylą tyrusius prokurorus, bet ir teisėją Vitaliją Norkūnaitę. Kaltinamojo nuomone, ši teisėja negalėjo nagrinėti bylos, kurią tyrė Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai, nes šiame departamente dirba teisėjos brolis Gedgaudas Norkūnas.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad nušalinti teisėjos nėra pagrindo, nes prokuroras G. Norkūnas šios bylos niekada netyrė ir nėra suinteresuotas jos baigtimi.

Mėgino sujungti dvi bylas

Tuomet V. Karaliaus advokatė pateikė prašymą grąžinti bylą prokurorams ir sujungti ją su kita, dar tik tiriama kontrabandos byla. Prokuroras Justas Laucius tikino, kad bylos buvo išskirtos dėl didžiulės apimties. Jei bylos būtų sujungtos, iš viso būtų apie 90 įtariamųjų ir kaltinamųjų. Teisti tokią minią žmonių vienu metu sunkiai įmanoma.

J. Laucius minėjo, kad bylos išskirtos ir siekiant užtikrinti kaltinamųjų teisę į greitesnį bylos nagrinėjimą. Pats V. Karalius už grotų laikomas jau beveik dvejus metus. Jis su keliais bendrininkais buvo suimtas 2011 metų balandžio pradžioje.

Jam neleidžiama susitikti net su sūnumi, šis pamatyti tėvą gali tik per teismo posėdžius. Lukiškių tardymo izoliatoriuje iki šiol laikomas ir Svajūnas Čebatorius, visi kiti kaltinamieji teismo nuosprendžio laukia laisvėje.

Kaltinamas didelių kiekių gabenimu

Dešimt kaltinamųjų, mokėdami didžiulius kyšius muitininkams, 2009–2010 metais iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją gabendavo didelius kiekius kontrabandinių cigarečių. Grupuotė turėjo savo bendrininkų Rusijoje ir Baltarusijoje.

2009–2010 metais jie išgabeno 7 mln. litų vertės cigarečių. Tokį ieškinį kaltinamiesiems yra pateikusi Vilniaus teritorinė muitinė. Areštuota ir tokios vertės kaltinamųjų turto.

Nustatyta, kad bendra muitininkams už cigarečių kontrabandą duotų kyšių suma – per 276 tūkst. litų. Dalį pinigų kyšių ėmimu kaltinami pareigūnai jau yra grąžinę valstybei.

Talkino buvęs policijos pareigūnas

2009 metų pabaigoje buvęs kelių policininkas V. Karalius su bendrininkais buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos tinklo organizavimo. 

V. Karaliui teismas tuomet skyrė subendrintą galutinę 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose. Į laisvę jis išėjo 2010-ųjų gegužę, neatlikęs visos bausmės.

Įtarus jį naujais nusikaltimais dėl kontrabandos, vyras vėl buvo suimtas ir dabar kalėjime laukia teismo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?