Biržų centre nušautas moksleivis, ieškomas įtariamasis, biržiečiai - įbauginti

Biržuose šeštadienio vakare nuaidėjo mirtini šūviai. Gatvėje prie dviejų moksleivių - penkiolikmečio ir septyniolikmečio - automobiliu privažiavę jaunuoliai pareikalavo gultis ant žemės, o niekuo dėtiems praeiviams nepaklusus – ėmė šaudyti. Penkiolikamečiui pavyko pabėgti, o kitas buvo nušautas.

Policija ieško įtariamojo D.Miliuko.<br>R.Stundžienės ir Biržų policijos nuotr.
Policija ieško įtariamojo D.Miliuko.<br>R.Stundžienės ir Biržų policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 25, 2013, 5:23 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:21 PM

Biržų rajono policija sekmadienį vakare paviešino, kad ieškomas įtariamasis – 1976 metais gimęs biržietis Dainius Miliukas. Ką nors žinančius apie jo buvimo vietą pareigūnai prašo pranešti į artimiausią policijos komisariatą arba bendruoju pagalbos telefonu.

Pirminė informacija - iš skaitytojų

„Vakar, apie 10 val., vakaro privažiavo mašina prie dviejų 17-mečių, liepė gultis ant žemės, jie nepaklausė ir ėmė bėgti, tada prasidėjo šūviai. Vienas berniukas pabėgo, o kitas krito vietoje su 7 šautinėmis žaizdomis. Tik tiek kol kas žinoma. O jei kalbėjote su Biržų policija – nieko naujo, kad jie nieko nežino, nes apskritai jie nieko nežino“, – tokį laišką sekmadienį gavo lrytas.lt iš biržiečio, prieš tai parašiusio, kad Biržuose įvykdyta žmogžudystė.

Kai apie šį įvykį iš skaitytojų sužinojusi lrytas.lt korespondentė sekmadienį paskambino į Biržų policijos komisariatą pasiteirauti, ar iš tiesų toks nusikaltimas buvo įvykdytas, budėtojas tai paneigė, paaiškinęs, kad žmonės šeštadienio vakare į policiją kreipėsi tik dėl sprogdinamų petardų, o apie jokią žmogžudystę policija nežino.

Vis dėlto netrukus laikinai Biržų rajono policijos komisariatui vadovaujanti Viešosios policijos skyriaus viršininkė Aelita Janonienė lrytas.lt sakė jau visai ką kitą, nei komisariato budėtojas.

„Sekmadienio paryčiui Biržuose rastas nušautas septyniolikametis jaunuolis“, – patvirtino pareigūnė. Jos teigimu, šis biržietis kartu su bendraamžiu draugu buvo apšaudytas apie 22 val.

Kūnas rastas po balkonu

Vaikinams einant Maironio gatve, prie jų privažiavo lengvasis automobilis, iš kurio ir buvo paleisti keli šūviai. Vienam jaunuoliui pavyko pabėgti, o 17-mečio D.N. kūnas su šautinėmis žaizdomis po kelių valandų buvo rastas gretimoje Vilniaus gatvėje, po daugiabučio balkonu.

Pasak A.Janonienės, sekmadienio rytą vienas įtariamasis buvo sulaikytas, taip pat paskelbta kito įtariamojo, policijai gerai žinomo biržiečio D.Miliuko paieška. Ginklas, iš kurio buvo šaudoma, kol kas nerastas.

Paklausta, kodėl policijos komisariato budėtojas lrytas.lt tvirtino, kad nebuvo jokios žmogžudystės, tik kažkas petardas šaudė, nors jau buvo rastas nužudytas jaunuolis ir pradėtas ikiteisminis tyrimas, laikinoji Biržų rajono policijos komisariato vadovė atsakyti negalėjo.

„Tą vakarą iš tiesų buvo pranešta ir apie šaudomas petardas, ir apie jaunuolius, šaudančius iš pneumatinio ginklo, mes dar nežinome, ar šie įvykiai susiję“.

Biržiečiai - ir pikti, ir įbauginti

„Mes esam priblokšti“, – portalui lrytas.lt sakė vietos laikraščio „Šiaurės rytai“ korespondentė Alfreda Gudienė. Žurnalistės teigimu, Biržų žmonės įsibaiminę, o pasitikėjimas vietos policija – itin menkas.

„Šūviai Maironio gatvėje, priešais Teisingumo rūmus – Biržų rajono apylinkės teismą, kur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, pasigirdo šeštadienį, prieš 22 val., nemažai biržiečių juos girdėjo, tačiau žmonės baiminosi skambinti į policiją“, – sakė vietos laikraščio atstovė.

Apie tai, kad kažkas į jį su draugu gatvėje pradėjo šaudyti, tėvams telefonu pranešė spėjęs pasislėpti ir likęs gyvas penkiolikametis, o šie pranešė policijai. Į šį pranešimą policija skubiai reagavo, tačiau  negyvas septyniolikmetis su keliomis šautinėmis žaizdomis gretimoje Vilniaus gatvėje buvo rastas tik sekmadienio rytą.

A.Gudienės teigimu, abu užpulti jaunuoliai – ramūs, niekur neįsipainioję vietos moksleiviai. Tą vakarą jie buvo miesto stadione, vėliau užėjo pas draugą, o po to einančius gatve juos ir apšaudė automobiliu privažiavę jaunuoliai.

„Biržų rajone policijos pareigūnai nesugeba užtikrinti saugumo. Jei visame rajone patruliuoja tik vienas policijos ekipažas, o vyksta keli renginiai, jau nebeužtenka pajėgų. Ne kartą buvo kalbėta, kad reikėtų, jog naktimis rajone patruliuotų bent jau du policijos ekipažai, tačiau tai dėl lėšų trūkumo neįmanoma, “, – sakė „Šiaurės rytų“ korespondentė.

Išdaužė redakcijos langus

Greičiausiai dėl to, kad policija negali operatyviai reaguoti į pranešimus apie nusikaltimus, kol kas nenustatyti ir nusikaltėliai, prieš dvi savaites paryčiui išdaužę Biržų laikraščio „Šiaurės rytai“ redakcijos langus.

Apie tai, kad būrelis greičiausiai neblaivių jaunuolių ėmė daužyti redakcijos langus, vietos gyventojai pranešė policijai, tačiau prie miesto centre, Vytauto gatvėje, įsikūrusios redakcijos vienintelis tąnakt rajone patruliavęs policijos ekipažas atvyko per 8 minutes nuo iškvietimo ir chuliganų neberado.

Biržiečiai negaili kritiškų žodžių vietos policijos atžvilgiu. Pasak biržietės žurnalistės A.Gudienės, Biržuose vykdomas selektyvus teisingumas – vieni už padarytus nusikaltimus baudžiami, o kiti – ne. O tai matantys vietos gyventojai nebepasitiki policija.

Po A.Joniko avarijos - pasipiktinimas policija

Apie tai vietos gyventojai lrytas.lt pasakojo ir po vienos kraupiausią Biržuose įvykusių avarijų liepos mėnesį.

Liepos 7 dienos vakare 23 metų biržiečio Alvaro Joniko vairuojamas automobilis „Volkswagen Golf“ centrinėje miesto gatvėje lėkdamas dideliu greičiu rėžėsi į kelkraštyje stovėjusį automobilį, į kurį 44 metų biržietė tuo metu krovė pirkinius. Moteris žuvo vietoje, o avarijos kaltininkas, palikęs sumaitotą automobilį ir sužeistus kartu su juo važiavusius nepilnamečius draugus, paspruko pėsčiomis.

Buvo paskelbta A.Joniko paieška, o po kelių dienų jis pats pranešė tėvams, kur esąs, o šie jį perdavė policijai. Vaikinas Panevėžio miesto apylinkės teismo sprendimu buvo suimtas 2 mėnesiams, tačiau už grotų praleido mažiau nei mėnesį. Rugpjūčio pradžioje Panevėžio apygardos teismas patenkino A.Joniko gynėjo skundą ir įtariamajam skyrė švelnesnę kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą  neišvykti bei įpareigojo nuolat registruotis policijoje.

Ir iškart po avarijos, ir A.Jonikui išėjus į laisvę, pasipiktinę biržiečiai teigė, kad  šis vaikinas greičiausiai jautėsi nebaudžiamas dėl savo tėvų – buvusių  vietos policijos pareigūnų.

A.Joniko tėvas, dirbęs Biržų rajono kriminalinėje policijoje, tarnybą paliko prieš 9 metus, o komisariato Operatyvinio valdymo skyriui vadovavusi motina - prieš trejus.

Nors Biržų rajono policijos komisariato vadovai po mirtinos avarijos tvirtino, kad buvę pavaldiniai tikrai nedangstė sūnaus, o ir negalėjo to daryti, vietos gyventojų nuomonė kitokia.

„Žmonės matydavo, kaip chuliganiškai jis važinėja po miestą, tačiau tiesiog bijojo skambinti policijai. Juk pirmas klausimas, kai praneši apie kokį nors pažeidimą – „Kokia jūsų pavardė?“. Žinant, kad pažeidėjo abu tėvai – ilgamečiai policijos pareigūnai, kur garantija, kad informacija apie skambinantįjį nenutekės ir nesulauksi keršto?“, – tuomet sakė biržiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.