Įsisiautėjusio bedarbio nesustabdė net policijos elektrošokas

Pasvalio rajone neblaivų ir prieš šeimą smurtavusį 57 metų vyrą policijos pareigūnams teko tramdyti specialiosiomis priemonėmis. Įsiutusio smurtautojo neįveikė elektrošokas, bet apramino ašarinės dujos.

Siautėjantį vyrą du pareigūnai nuramino panaudoję kovinius veiksmus ir ašarines dujas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Siautėjantį vyrą du pareigūnai nuramino panaudoję kovinius veiksmus ir ašarines dujas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Vytautas Valentinavičius

Aug 30, 2013, 5:35 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:48 PM

Povilas P. savo namuose siautėti pradėjo ketvirtadienio pavakarę. Vyras buvo apsvaigęs nuo išgerto alkoholio, todėl nebesivaldė. Jis savo įniršį dėl gyvenimo problemų išliejo ant žmonos ir dviejų nepilnamečių vaikų.

Šeimos galva siautėdamas metė stalą ant dešimčia metų jaunesnės žmonos bei šalia jos buvusių 12 ir 16 metų dukterų. Tuomet motina kartu su mergaitėmis išbėgo į kiemą. Smurtautojas puolė iš paskos. Vydamasis plūdosi ir mėtė pavymui plytas. Paskui pasičiupo dalgį ir juo grasino papjauti visą šeimą.

Atvykusiems policininkams Povilas P. grasino ir reikalavo pasišalinti iš jo namų kiemo. Pamatęs, kad patruliai nesirengia paklusti, pats užsidarė ūkiniame pastate.

Į pareigūnus skriejo plyta

Iš ten toliau svaidėsi grasinimais, pačiupęs sunkų metalinį dangtį ir ėmė juo grūmoti policininkams. Paskui sviedė į juos plytą ir pareiškė, kad geruoju nepasiduos. Pareigūnai nusprendė panaudoti elektrošoko prietaisą „Taser X26“.

Kadangi agresyvus vyras nieko neprisileido artyn, teko elektros srovę panaudoti per atstumą. Į jį buvo iššautas užtaisas. Tačiau afekto būsenoje atsidūrusio neblaivaus vyro jis nepaveikė taip, kaip turėjo.

Dar labiau įpykęs Povilas P. išsitraukė į jo kūną susmigusias adatėles su laidais.

„Tai, kad agresyvaus piliečio nepaveikė elektrošoko prietaisas, nereiškia, jog jis yra koks Maklaudas. Paprasčiausiai buvo netechniškai pataikyta, adatėlės įsmigo per arti viena kitos. Todėl prietaisas nesuveikė“, - aiškino Pasvalio rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Deividas Valtaris.

Siautėjantį vyrą du pareigūnai nuramino panaudoję kovinius veiksmus ir ašarines dujas. Pasvalietis uždarytas į laikinojo sulaikymo kamerą. Jam nustatytas 1,53 promilės girtumas.

Povilui P. pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Jis bus teisiamas dėl smurto artimoje aplinkoje ir dėl to, kad pasipriešino pareigūnams.

Padaugėjo mirtinų atvejų 

Lietuvos pareigūnai vis dažniau panaudoja ginklą, nuo kurio vien tik JAV per 10 metų mirė per 500 gyventojų.

Padidėjus žmonių mirtingumui nuo elektroimpulsinių prietaisų naudojimo, dar 2009 metų rugsėjo 30 dieną pagrindinė elektroimpulsinių prietaisų gamintoja „Taser“ jėgos struktūroms išplatino pranešimą, kuriame rekomenduojama vengti prietaisų panaudojimo į krūtinę, ypač - širdies sritį. 

Vienas naujausių įvykių, sukrėtusių pasaulį, parodė, kad policijos pareigūnai ne itin paiso rekomendacijų, o žavisi „Taser“ veiksmingumu – sukaustančiu žmogaus raumenis, apsunkinančiu jo kvėpavimą, ir, kiek rečiau, – palydinčiu jį į komą.

Šių metų rugpjūčio 6–ąją Majamyje, Floridoje Israelis Hernandezas, aštuoniolikmetis riedlentininkas ir menininkas mirė po to, kai Majamio pakrantės policija, užtikusi jaunuolį ant negyvenamo namo sienos paišantį grafičius, į krūtinę paleido elektros srovę, taip jį nukaudami amžiams. 

Jungtinių Valstijų kardiologo ir elektrofiziologo dr.Ziano Tsengo vykdomi moksliniai tyrimai patvirtino, kad nuo elektroimpulsinio prietaiso iškrovos žmogus gali numirti. Tyrimai atskleidė, kad įvairiausius sužalojimus ar mirtį gali lemti keletas veiksnių, tarp kurių ir adrenalino, ar psichotropinių medžiagų kiekis žmogaus kraujyje. 

Lietuvoje - nuo 2005 metų

Policijos departamento duomenimis, oficialiai elektros impulsinis prietaisas pradėtas naudoti 2005 metais, o nuo 2011 metų pradėta rinkti statistinė informacija apie prietaiso panaudojimą prieš asmenį. 

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos duomenimis, elektroimpulsinis prietaisas „Taser“ 2011 metais prieš viešosios tvarkos pažeidėjus buvo panaudotas 375 kartus, o 2012 metais – 346.

Prieš moteris ginklas 2011 metais buvo panaudotas 5 kartus, 2012 metais – 12-a. Elektroimpulsinis prietaisas „Taser“ prieš gyvūną panaudotas tik kartą, 2012 metais. 

Specialūs mokymai – privalomi

Policijos generalinio komisaro įsakymu prietaisą gali naudoti tik policijos pareigūnai, kurie privalo praeiti specialų mokymo kursą. Tik sėkmingai baigusiems mokymus, suteikiamas specialus pažymėjimas leidžiantis naudoti kovinį ginklą.„Ilgai po to tirpo rankų riešai, lankiausi pas teismo medicinos ekspertus.

Tačiau jie siuntinėjo nuo vieno gydytojo pas kitą. Neturėjau laiko, buvo daug paskaitų, todėl taip ir neišsiaiškinau, koks poveikis padarytas sveikatai“, – apie prieš jį panaudotą elektroimpulsinį prietaisą pasakojo E.Paliokas.

Panaudojęs tokį prietaisą, policijos pareigūnas privalo pildyti detalią ataskaitą. Joje nurodomi ne tik asmens duomenys, prieš kurį buvo panaudotas ginklas, bet ir pažymima vieta, į kurią buvo nukreipta srovė. Jei žmogui buvo suteikta medikų pagalba, privaloma ir medikų išvada.

Policijos departamento duomenimis, mirtinų atvejų nėra užfiksuota, tačiau apie susirgimus, kuriuos galimai sukėlė elektroimpulsinis prietaisas, duomenys nerenkami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.