Ūkininko reketu įtariamas biržietis – nepakaltinamas (papildyta)

Per ketvirtadienio paryčiui Panevėžio policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro (ONTB) pareigūnų, į pagalbą pasitelkusių antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojus, atliktą operaciją buvo sulaikyti 5 įtariamieji: 47 metų Virginijus Jonaitis, jo 28 sūnus Gerhardas Jonaitis, 45 metų Kęstutis Koplunas, 32 metų Valdas Žukauskas ir 44 metų Giedrius Rimkus. Pastarasis – Rokiškio gyventojas, likę – biržiečiai, nors V.Jonaitis pastaruoju metu ir gyveno Palangoje.

Suėmimo išvakarėse V.Jonaitis teismo buvo pripažintas nepakaltinamu.<br>A.Švelnos nuotr.
Suėmimo išvakarėse V.Jonaitis teismo buvo pripažintas nepakaltinamu.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 6, 2013, 10:07 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:03 PM

Per ketvirtadienio paryčiui Panevėžio policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro (ONTB) pareigūnų, į pagalbą pasitelkusių antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojus, atliktą operaciją buvo sulaikyti 5 įtariamieji: 47 metų Virginijus Jonaitis, jo 28 sūnus Gerhardas Jonaitis, 45 metų Kęstutis Koplunas, 32 metų Valdas Žukauskas ir 44 metų Giedrius Rimkus. Pastarasis – Rokiškio gyventojas, likę – biržiečiai, nors V.Jonaitis pastaruoju metu ir gyveno Palangoje.

Suėmimo sankcijos buvo nuspręsta prašyti keturiems iš penkių sulaikytųjų. G.Rimkui, kurio vaidmuo šioje istorijoje nėra svarbus, prokurorai suėmimo neprašė, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė. Pasak pareigūnų, rokiškėnas G.Rimkus – ūkininkas. Pasklidusios informacijos, kad jaunasis G.Jonaitis šiemet baigė vakarinę mokyklą ir įstojo studijuoti teisės, pareigūnai nepatvirtino. Jis – ekologinio ūkio savininkas. K.Koplunui yra nustatytas neįgalumas, jis yra netekęs 50 proc. darbingumo.

Iki pietų į teismą buvo atvesti K.Koplunas ir V.Žukauskas. K.Kopluną leista suimti 2 mėn., V.Žukauską – 1 mėn. Abu įtariamieji kaip įmanydami slėpė savo veidus. K.Koplunas dangstėsi bliuzono gobtuvu, V.Žukauskas – plastikiniu dokumentų segtuvu.

V.Žukausko gynėjas – vilnietis advokatas Kęstutis Stungys lrytas.lt patvirtino būtinai teismo sprendimą apskųsiąs. Teisininko teigimu, jo ginamasis įtariamas neteisėtai įgyto turto legalizavimu. „Koks dar turtas, jis plikas tarsi bažnyčios pelė?“ – sakė žinomas advokatas.

Teisme sprendimo laukęs V.Žukausko brolis lrytas.lt sakė, kad jo brolis ūkininkauja – jo draugė turi 10 ha žemės. Kartu sulaikytus biržiečius jis pažįsta, tačiau tikrai nėra su jais draugai. Vaikinas brolį ginančiam advokatui pasiskundė, kad pareigūnai uždėjo laikinus apribojimus ne tik sulaikytojo, bet ir jo artimųjų turtui. „Motinos vardu registruotu 1998 metų gamybos „Volkswagen Passat“ irgi dabar niekas negali važinėti, kompiuterį išsivežė, kur brolio draugės bakalauro darbas pradėtas, net neleido informacijos persirašyti“, – vardijo jaunuolis. Advokatas K.Stungys jam patarė visus šiuos pareigūnų veiksmus skųsti.

Penktadienį po pietų dėl kardomosios sankcijos skyrimo į Panevėžio miesto apylinkės teismą buvo po vieną vežami tėvas ir sūnus Jonaičiai. G.Jonaitį gynė valstybės skirtas panevėžietis advokatas, jo tėvui pagal sutartį buvo pasamdytas advokatas iš Joniškio Valdas Falkauskas. 

V.Jonaitis vienintelis iš į teismą vestų biržiečių nesislapstė nuo objektyvų ir žygiavo aukštai pakelta galva. Tiesa, iš pat pradžių praeidamas pro susirinkusius žurnalistus, jis mestelėjo keiksmažodį televizijos operatoriui. 

V.Jonaitis, kurį išvakarėse surengtoje spaudos konferencijoje pareigūnai įvardijo kaip šios grupės vadovą, teisme užtruko ilgiausiai. Galiausiai jam buvo skirtas 10 parų suėmimas. Pastarojo gynėjo teigimu, ilgiau laikyti areštinėje jo negalima dėl sveikatos būklės.

Paaiškėjo, kad ketvirtadienį Biržų rajono apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje V.Jonaitis buvo kaltinamas sukčiavimu stambiu mastu. Biržų teismas konstatavo, kad dėl 160 tūkst. litų vertės turto pasisavinimo apgaulės būdu teisiamas V.Jonaitis nepakaltinamas, ir skyrė jam priverstinį gydymą Rokiškio psichiatrijos ligoninėje bendrojo stebėjimo sąlygomis. „Aš neprisimenu, kas vakar buvo“, – išvedamas iš teisėjo kabineto sakė V.Jonaitis.           Tokiam pačiam 10 parų laikotarpiui suimtas ir jo sūnus G.Jonaitis. Ūkininkaujantį ir maždaug 60 ha žemės dirbantį biržietį nuo ilgesnio suėmimo išgelbėjo derlius – teismas atsižvelgė, kad ekologinio ūkio savininkui dabar pats darbymetis, ir ilgiau laikant jį už grotų, G.Jonaitis patirtų nuostolių. 

  Per ketvirtadienio Panevėžio policijos operaciją penkiuose miestuose buvo atlikta 13 kratų.

„Nuo Zarasų iki pajūrio“, – paaiškino į šiai operacijai skirtą spaudos konferenciją ketvirtadienio popietę Panevėžio apskrities Vyriausiajame policijos komisariate susirinkę pareigūnai, paklausti, kokiuose miestuose buvo sulaikyti įtariamieji.

Manoma, kad sulaikytiesiems vadovavo anksčiau su Biržų karvelių grupuote sietas V.Jonaitis, pravarde Žybčikas. Tačiau sulaikytieji su šia gauja nesiejami. „Biržų karveliai – jau praeitis“, – sakė ketvirtadienį spaudos konferencijoje dalyvavę pareigūnai. Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi ir buvo ilgą laiką kontroliuojami bei renkama informacija apie galimas jų nusikalstamas veikas. Teisėsaugos pareigūnai ragina atsiliepti ir kitus asmenis, tarp jų – ūkininkus, nukentėjusius nuo šių įtariamųjų. Įtariama, kad tarp nukentėjusiųjų gali būti varžytinėse dalyvavusių asmenų. Norintys pirkti žemės sklypus ar pastatus per varžytines žmonės buvo spaudžiami susimokėti, kad įtariamieji nebekeltų parduodamo turto kainos.

Kaip pasidžiaugė spaudos konferencijoje dalyvavęs Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Edgaras Baltrimavičius, nors tyrimas šioje byloje vyko nuo pernai lapkričio mėnesio, informacija apie jį nenutekėjo, įtariamieji apie tai nieko nežinojo ir ketvirtadienio paryčiui vienu metu buvo netikėtai užklupti. Per kratas ginklų, sprogmenų ar narkotikų nebuvo rasta, tačiau pareigūnai aptiko nemažai tyrimui vertingos medžiagos.

2012 m. lapkritį į Panevėžio ONTB pareigūnus kreipėsi individualia žemės ūkio veikla užsiimantis apskrities gyventojas, kuris pranešė, kad grasindami susidorojimu, grupė asmenų reikalauja iš jo pinigų – 150 tūkst. litų. Pareigūnai iš karto pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad veikdami organizuotoje grupėje sulaikytieji siekė atimti ir atimdavo pinigines lėšas, gaunamas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, siekė užvaldyti žemės sklypus. Įtariamieji itin sėkmingai dalyvaudavo kai kuriose varžytinėse, įtariama, kad buvo spaudžiami kiti jose dalyvaujantys asmenys.

Už galimai nusikalstamu būdu įgytas lėšas įtariamieji pirko nekilnojamojo turto, transporto priemonių, atliko finansines operacijas ir sandorius tam, kad pinigai ar kitas turtas būtų įteisinti.

Pasak pareigūnų, ketvirtadienį, po sulaikymo operacijos, laikinai apribotos teisės į įvairų sulaikytų įtariamųjų bei jų artimųjų turtą – namus, butus, žemės sklypus, 6 automobilius.

Pasak operaciją atlikusių pareigūnų, tarp areštuotų automobilių yra ir kainuojančių 300 tūkst. litų. Redakcijos duomenimis, bene brangiausiu automobiliu – visureigiu BMW X6 važinėjo V.Jonaitis. Tos pačios markės automobilius buvo pamėgę ir kiti įtariamieji – K.Koplunas važinėjo visureigiu BMW X5, G.Jonaitis – 5 klasės BMW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.