Liga įtakingam sukčiui atvėrė duris į laisvę

Nuo šiol cukriniu diabetu sergantys nusikaltėliai galės tikėtis kalėjimo kamerų gultus iškeisti į savo namų lovas. Tokią praktiką jau pradėjo formuoti šalies Aukščiausiasis teismas.

Laisvės atėmimo vietų ligoninė V.Prilepskijui buvo per prasta. Nuteistojo advokatas pasiekė, kad nusikaltėlis būtų nedelsiant išleistas į laisvę.
Laisvės atėmimo vietų ligoninė V.Prilepskijui buvo per prasta. Nuteistojo advokatas pasiekė, kad nusikaltėlis būtų nedelsiant išleistas į laisvę.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Sep 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:27 AM

Neseniai Lietuvos aukščiausiojo teismo atrankos kolegija, vadovaujama Olego Fedosiuko, nurodė skubiai iš Laisvės atėmimo vietų ligoninės paleisti už sukčiavimą nuteistą įtakingų ryšių turintį Kauno aferistą Vladislavą Prilepskijų. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Teisėjų kolegijos nuomone, nuteistojo prašyme nurodytos aplinkybės, kad jis serga cukriniu diabetu ir jo sveikata nuolat blogėja, pakankamai svarbios.

Iš kalėjimo ištrūkęs V.Prilepskijus jau gyvena prabangiame savo name Perkūno alėjoje.

Neseniai jis šypsojosi žiūrėdamas į žurnalistų kameras Kauno apygardos teismo salėje. Ten jis teisiamas už kitus nusikaltimus – tarp jų ir beveik 15 milijonų litų pasisavinimą apgaulės būdu.

Buvo plaunami pinigai

Ikiteisminis tyrimas buvusiam naftos produktais prekiaujančios bendrovės „Vakuolė” vadovui V.Prilepskijui buvo pradėtas dar prieš trejus metus.

Buvo gauta duomenų, jog V.Prilepskijus iš buvusio bankininko Vladimiro Romanovo ir dar kelių verslininkų naftai pirkti pasiskolino dideles pinigų sumas, tačiau nieko nepirko, o milijonus pervedė į neapmokestinamąsias kompanijas ir paskui išgrynino.

Įmonės direktorius buvo suimtas, o jo namuose per kratas buvo rasti neapmokestinamųjų kompanijų, per kurias buvo plaunami pinigai, dokumentai, spaudai.

Po kratos – nušalinimas

Vos tik V.Prilepskijus atsidūrė už grotų, bylą tiriantys FNTT pareigūnai gavo duomenų, kad per tarpininkus bendrovės vadovas bandys papirkti tyrėjus.

Pagal gautą operatyvinę informaciją, už tai, kad V.Prilepskijus būtų paleistas iš kalėjimo, iš Rusijos buvo atvežta 40 tūkst. eurų. Buvo įtariama, kad bylą kuruojantiems Kauno prokurorams šiuos pinigus turi perduoti Vilniaus apygardos prokuratūros skyriaus vadovės Ritos Aliukonienės vyras Rimantas.

Aliukonių namuose padaryta krata. Bet pareigūnai vietoj ieškotų pinigų gavo antausį – už tai, jog išdrįso įžengti į įtakingos prokurorės namus, FNTT tyrėjai ir kratos sankciją pasirašiusi Kauno prokurorė buvo ne tik nušalinti nuo pareigų – jiems patiems generalinio prokuroro įsakymu už įgaliojimų viršijimą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Po skandalo – laisvė

Sukčiavimu kaltinamas V.Prilepskijus buvo paleistas į laisvę, o jo byla perduota tirti Vilniaus pareigūnams.

Dar būdamas kalėjime V.Prilepskijus savo kreditoriams parašė laišką, kuriame pareikalavo atsiimti pareiškimą ir pažadėjo per ketverius metus grąžinti skolą. Bet už tai paprašė dar papildomai paskolinti du milijonus JAV dolerių.

„Jūs man paskolinate pinigų ir ketverius metus nesikišate į mano verslą. Tiktai tada aš jums grąžinsiu pinigus”, – iš už grotų rašė kalinys.

Bandė išvengti skolos

Bet šis skandalas V.Prilepskijui padėjo tik laikinai išsigelbėti. Byla buvo baigta tirti ir perduota Kauno apygardos teismui.

Per tą laiką verslininkas padarė dar vieną nusikaltimą – jis suklastojo vienos bendrovės buhalterės parašą ir padirbo dokumentą, jog yra grąžinęs šiai bendrovei 100 tūkst. litų. Šį suklastotą dokumentą V.Prilepskijus pateikė bendrovės bankroto bylą nagrinėjančiam teisėjui ir taip tikėjosi išvengti skolos.

Tačiau kilus abejonėms, kad V.Prilepskijaus pateiktas dokumentas suklastotas, pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas.

Advokatas negali atsistebėti

Vienas labiausiai patyrusių šalies advokatų Romualdas Mikliušas teigė galintis ant pirštų suskaičiuoti atvejus, kai Aukščiausiasis teismas stabdo jau įsiteisėjusios bausmės vykdymą. Paprastai taip būna, kai nuteistasis vis dar yra laisvėje ir kai matoma, kad Apeliacinis teismas priėmė akivaizdžiai neteisingą sprendimą.

„Labai retais atvejais nuosprendžio vykdymas yra stabdomas, kai nuteistasis dar yra laisvėje arba kai teismas nežino, kad jis jau įkalintas”, – sakė advokatas.

R.Mikliušas prisiminė vieną atvejį, kai AT sustabdė bausmės vykdymą dar laisvėje esančiam nuteistajam. Tačiau per tą laiką, kol buvo siuntinėjami dokumentai, jis atsidūrė už grotų.

Nežinodami, kaip elgtis, kalėjimo vadovai kreipėsi į AT išaiškinimo. Teismas nedelsdamas panaikino buvusį savo sprendimą – paliko nuteistąjį už grotų.

„Aš netikiu, kad AT teisėjai galėtų būti korumpuoti, tačiau jau įkalinto nuteistojo paleidimo priežastis – cukraligė – labai keista. Daug nuteistųjų serga įvairiomis ligomis ir yra sėkmingai gydomi Laisvės atėmimo vietų ligoninėse”, – sakė R.Mikliušas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.