Bagažinėje gyva sudeginta moksleivė, sulaikyti du nekart teisti įtariamieji

Tragiškos žinios šeštadienio rytą sukrėtė Panevėžio rajoną. Velžio seniūnijoje, Keravos kaime netoli „Spindulio“ sodų bendrijos esančiame miške užgesintas automobilis su jaunos merginos kūnu. Įtariama, kad moksleivė iš Dembavos  E.D.buvo pagrobta, soduose išprievartauta, bagažinėje nuvežta į mišką ir gyva sudeginta automobilyje „VW Passat“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė, Vytautas Valentnavičius

Sep 21, 2013, 10:11 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 11:18 PM

Apie tai, kad yra pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje, bendruoju pagalbos telefonu pranešė pati 17-metė moksleivė. Jos pirmojo skambučio Bendrasis pagalbos centras sulaukė šeštadienį, 7 val. 11 min. Iš viso ji su pareigūnais kalbėjo tris kartus. Tačiau ji pati negalėjo pasakyti, kur yra vežama, o nustatyti jos buvimo vietos BPC negalėjo, nes ji skambino iš telefono be SIM kortelės.

Sulaikyti du nekart teisti įtariamieji

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas portalui lrytas.lt patvirtino, kad šeštadienio popietę, apie 13 val. 47 min., buvo sulaikyti du įtariamieji, galimai išžaginę ir nužudę 17-metę.

Sudegintas automobilis registruotas ne tų asmenų, kurie įtariami nusikaltimu vardu. Policijos duomenimis, automobilis – žalios spalvos sedanas "Volkswagen Passat" buvo įsigytas vos prieš dvi dienas pagal žodinę sutartį iš kito rajono gyventojo.

Vienas sulaikytasis gimęs 1980-aisiais, teistas 5 kartus už vagystes ir nusikaltimus, susijusius su narkotikais.

Kitas įtariamasis gimęs 1991 metais, teistas 4 kartus už viešosios tvarkos pažeidimus.

Mergina suklaidino pareigūnus?

„Paskambinusi Bendruoju pagalbos telefonu 112 mergina prisistatė – pasakė savo vardą ir pavardę bei amžių, – kad jai 17 metų. Mes negalime patvirtinti, kad nužudytoji yra ta pati mergina, kuri skambino į Bendrąjį pagalbos centrą, tai padarys tik atlikta ekspertizė. Tačiau merginos su tokiu vardu ir pavarde ieško artimieji, todėl darome prielaidą, kad tai ta pati mergina“, – sakė R.Bobinas.

Šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis pirmiausiai pareiškė užuojautą nužudytosios artimiesiems. Pasak R.Bobino, iš viso minėta mergina bendruoju pagalbos telefonu skambino 3 kartus. Pirmą kartą, 7 val. 11 min. paskambinusi ji spėjo pasakyti, kad buvo pagrobta, nuvežta į sodų bendriją Dembavoje ir išprievartauta.

Antrą kartą vėl paskambinusi E.D.pasakė, kad yra kažkur vežama žalios spalvos automobilio bagažinėje ir girdėjusi, kad ją žada nuskandinti. Paskutinį kartą ji paskambino 7 val. 18 min., kur ji yra vežama, pasakyti negalėjo, o galiausiai pokalbis vėl nutrūko.   

Panevėžio apskrities VPK viršininko teigimu, Bendrasis pagalbos centras negalėjo nustatyti merginos buvimo vietos, nes ji skambino iš mobiliojo ryšio telefono be SIM kortelės, jo net numerio BPC nematė.

Žiniasklaidoje pasklidusią žinią, esą, nužudytai merginai pries mirtį pavyko prisiskamibnti giminaičiams, šeštadienį paneigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas.

„Policijos pajėgos iš pradžių buvo mestos į Dembavą, kur yra tvenkinys. Mergina padėjo policijai kiek galėjo, ji pareigūnams stengėsi pasakyti, koks kelias – bilda, ar ne“, – lrytas.lt sakė R.Bobinas. Skubiai į Dembavą buvo nusiųsti 4 policijos ekipažai, kurie bergždžiai ieškojo įtartino žalio automobilio.    Policijos generalinio komisaro Sauliau Skvernelio teigimu, policija negavo informacijos apie merginos buvimo vietą, kai žuvusioji prašė pagalbos:

 „Policijos departamento pareigūnai atlikę Panevėžyje tyrimą išsiaiškino, kad po trijų minučių, kai policijos budėtojas buvo sujungtas su mergina, keturi policijos ekipažai buvo išsiųsti į įvykio vietą", – LNK vakaro žiniose kalbėjo jis.

Generalinio komisaro teigimu, užpuolikai su mergina nebuvo pažįstami, o nuo nusikaltimo pradžios iki nusikaltimo realizavimo praėjo pora valandų: „Bendraudama su policijos pareigūnai ji negalėjo apibūdinti ją pagrobusių asmenų. Pasakė tik automobilio markę ir spalvą.“

Patruliai bandė gesinti automobilį

Jau vėliau, 8 val. 16 min. bendruoju pagalbos telefonu pranešta apie miške netoli "Spindulio" sodų bendrijos rūkstantį automobilį. Apie tai pranešė miško keliuku ėję žmonės. 

Pirmieji nuvykę į gaisravietę policijos patruliai bandė gesinti automobilį rankiniais gesintuvais, tačiau nesėkmingai. Ugnis numalšino į įvykio vietą atvykę ugniagesiai-gelbėtojai. Užgesinu automobilį, jo bagažinėje rastas merginos kūnas.

Įvykio vietoje šeštadienį dirbo policijos pareigūnų operatyvinė grupė. Mišką naršyti buvo pasitelktas ir tarnybinis šuo.

Tikslūs duomenys paaiškės po ekspertizių, tačiau, pirminiais duomenimis, bagažinėje įkalinta nepilnametė galėjo būti sudeginta gyva.

Pasak pareigūnų, ji greičiausiai savo pagrobėjų nepažinojo, nes nurodė tik jų apytikrį amžių. "Mūsų tikslas buvo kuo skubiau nustatyti jos buvimo vietą ir ją išgelbėti", – sakė R.Bobinas. deja, to padaryti turint tik minimalios informacijos, nepavyko.        Ar gelbėtojai padarė viską?

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnį („Nužudymas“).

Į Panevėžį šeštadienį atvyko Bendrojo pagalbos centro viršininkas Artūras Kedavičius, kuris turi paaiškinti, kodėl buvo neįmanoma  nustatyti pagrobtos ir pagalbos besišaukiančios merginos buvimo vietos. Juk bagažinėje vežama nepilnametė maždaug pusvalandį telefonu bendravo su pareigūnais, tačiau jos buvimo vieta taip ir nebuvo nustatyta.

Pareigūnai pabrėžia, kad nebuvo įmanoma nustatyti skambinančiojo vietos, nes telefonas buvo be SIM kortelės.

Nuošalią vietą mėgo porelės

"Šios vietos nežinodamas nerasi. Tačiau čia dažnai stovi automobiliai, atvažiuoja kompanijos ar porelės", – lrytas.lt sakė su šunimi žoliauti išsiruošusi moteris, sutikta netoli nusikaltimo vietos.

Iš tiesų, "Volkswagen Passat" su jame įkalinta mergina buvo sudegintas beveik pačioj miško keliuko pabaigoje. Vos už keliolikos žingsnių miškas ir keliukas baigiasi. Toliau – nedidelis priešgaisrinis tvenkinys ir aptvertas tvora sklypas, kur auginami vaismedžių sodinukai.   

       Gali būti, kad sužvėrėjusiais budeliais tapę jaunuoliai iš pradžių iš tiesų ketino merginą minėtame tvenkinyje nuskandinti, tačiau dėl kažkokių priežasčių persigalvojo ir padegė automobilį.  

Į Keravos kaimą iš Dembavos, kur iš pat pradžių, kaip įtariama, mergina buvo išprievartauta, galima atvažiuoti aplenkiant Panevėžį. Nuošaliu žvyrkeliu galima atsidurti prie Staniūnų kaimo.

Tragedijos chronologija minučių tikslumu

Policijos departamentas šeštadienio vakare išplatino įvykių Panevėžio rajone chronologiją.

7 val. 11. min.  BPC operatorė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojui pranešė, kad bendruoju pagalbos telefonu paskambino mergina, kuri pranešė, jog yra pagrobta ir vežama automobilio bagažinėje.

7 val. 14 min. BPC operatorė budėtojus sujungia su paskambinusia mergina, kuri praneša, kad yra automobilio „VW Passat“ bagažinėje. Budėtojas aiškinasi, kur ji yra ir kur ją veža. Išsiaiškina, kad tai galėtų būti Dembava.

7 val. 17 min. budėtojas siunčia policijos ekipažą į Dembavą.

7 val. 18. min. BPC dar kartą budėtojus sujungia su mergina. Jis išsiaiškina, kad mergina išprievartauta, ją gali paskandinti, sužino, kokios markės ir spalvos automobiliu vežama mergina.

Gauta informacija perduodama 4 mieste ir Panevėžio rajone dirbantiems ekipažams. Pareigūnų ekipažai dirba Dembavoje ir jos apylinkėse, ypatingas dėmesys skiriamas vandens telkiniams.

7 val. 24. min. BPC bendrauja su policija ir praneša, kad mergina važiuoja automobilio bagažinėje, tačiau BPC nemato skambinančiosios telefono numerio ir negali nustatyti jos buvimo vietos judėjimo krypties.

7 val. 25 min. budėtojas skambina BPC ir klausia, ar jie nemato telefono buvimo vietos. Atsakymas neigiamas.

Nuo 7 val. 17 min. iki 8 val. 16 min. budėtojas palaiko radijo ryšį su policijos pajėgomis. Tikrindami nurodytose apylinkėse esančių vandens telkinių prieigas, gyvenamąsias teritorijas, parkus, visus kelius, vedančius nuo Dembavos, ir aplink esančius kaimus, policijos pareigūnai bendrauja tarpusavyje.

8 val. 16 min. budėtojas iš Bendrojo pagalbos centro gauna pranešimą, kad prie miško Keravos kaime, Panevėžio rajone, dega automobilis. Išsiunčiamos visos pajėgos, vykdžiusios automobilio ir nukentėjusiosios paiešką.

Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, automobilis degė atvira liepsna. Pareigūnai automobilį gesino automobiliniais gesintuvais, atvykę Panevėžio apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gelbėtojai automobilį „VW Passat“ užgesino. Automobilio bagažinėje rastas sudegęs kūnas (lytis ir tapatybė nustatomi). Įtariama, kad tai galėtų būti BPC skambinusi 17-metė panevėžietė.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 straipsnio („Nužudymas“) 2 dalį.

13 val. 30 min. Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate vykusioje trumpojoje spaudos konferencijoje Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo skyriaus vyr. prokuroras Donatas Skrebiškis ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas pranešė, kad sulaikyti du įtariamieji: panevėžietis J. J., gimęs 1980 m., nedirbantis, blaivus, anksčiau 5 kartus teistas, teistumai išnykę, ir Panevėžio rajono gyventojas D. A., gimęs 1991 m., nedirbantis (girtumas – 0,3 prom.), anksčiau 4 kartus teistas už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus, narkotines medžiagas.

Į Panevėžio AVPK nuo ryto yra išvykę Policijos departamento prie VRM Viešosios policijos valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.