Kaune dėl vagystės buvo sulaikytas parlamentaras A.Patackas

Ar buvo galima įsivaizduoti, kad vienas žymiausių Kauno politikų Algirdas Patackas kada nors nedrįs prisistatyti tikra pavarde? „Esu Antanas Maslauskas”, – ištarė Seimo narys, parduotuvėje dėl nesumokėtų prekių pričiuptas apsaugininkų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 7, 2013, 9:19 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:39 AM

Uoliu kataliku ir doros vertybių puoselėtoju laikytas Kovo 11-osios Akto signataras 70-metis A.Patackas stos prieš teismą už tai, kad Kaune iš prekybos centro „Hyper Maxima” bandė nugvelbti elektros lemputę „Osram” ir pakelį saulėgrąžų „Bazarnyje” (išvertus iš rusų k. – turgaus).

Seimo nariams artimiausiu metu teks sudaryti komisiją ir spręsti, ar leisti administracinėn atsakomybėn traukti „Drąsos kelio” frakcijos narį A.Patacką.

Prisistatė svetima pavarde

A.Patackas Kaune, Savanorių prospekte, esančio prekybos centro „Hyper Maxima” apsaugos darbuotojams įkliuvo vėlų rugsėjo 2-osios vakarą.

Likus dešimčiai minučių iki prekybos centro uždarymo, apie 22 val. 50 min., prekybos salę per vaizdo kameras stebintis apsaugininkas pastebėjo, kad pagyvenęs vyras į pirkinių krepšelį įsidėjo kelias pigias elektros lemputes, o vieną brangesnę – „Osram” – įgrūdo į kišenę.

Apsaugininkas pastebėjo, jog vyriškis nuėjo į kitą skyrių ir į kišenę įsikišo pakelį skrudintų saulėgrąžų „Bazarnyje”.

Priėjęs prie kasos politikas kišenėje slepiamų elektros lemputės ir saulėgrąžų pakelio neištraukė, už šias prekes nesumokėjo, todėl netrukus buvo sulaikytas apsaugininkų.

Nuvestas į apsaugininkų patalpą vyras neigė vogęs, nors jo kišenėse buvo rastos 20 litų ir 28 centų vertės prekės: elektros lemputė ir skrudintų saulėgrąžų pakelis.

Paklaustas pavardės, jis sakė esąs Antanas Maslauskas.

Galiausiai prisipažino vogęs

Iškviestiems policijos patruliams parlamentaras jau pasakė savo tikrąją pavardę, bet vis tiek kategoriškai neigė vogęs.

Savo paaiškinime jis teigė, jog elektros lemputę buvo pirkęs anksčiau, bet ji neveikusi.

Tądien norėjęs prekę pakeisti, tačiau skyriuje, kuriame keičiamos nekokybiškos prekės, nebuvo darbuotojų.

Jis tikino pasiteiravęs kasininkės, o ji pasiūliusi nueiti prie lentynos, joje palikti neveikiančią lemputę ir pasiimti kitą.

„Peržiūrėjus vaizdo įrašus tapo galutinai aišku, jog parlamentaras parduotuvėje apsivogė.

Aiškiai užfiksuota, kaip jis prekes deda į kišenes”, – „Lietuvos rytui” sakė su atliktu tyrimu susipažinęs šaltinis.

Pamatęs, ką užfiksavo prekybos centro vaizdo stebėjimo kameros, signataras galiausiai baigė spyriotis ir prisipažino apsivogęs.

A.Patackui buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas dėl smulkios svetimo turto vagystės.

„Dirbu Lietuvos Respublikos Seimo nariu. 2013 metų rugsėjo 2 dieną „Hyper Maxima”, Savanorių pr. 255, Kaunas, pavogiau saulėgrąžų pakelį ir elektros lemputę. Kasoje liko nesumokėta už dvi prekes.

Su pažeidimu sutinku. Padariau pažeidimą, daugiau taip nedarysiu”, – rašoma politiko prisipažinime.

Už smulkų svetimo turto pagrobimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo 300 iki 700 litų arba administracinį areštą nuo dešimties iki trisdešimties parų.

Kaltina savo išsiblaškymą

„Lietuvos ryto” žurnalistui susisiekus su A.Patacku, kuris dabar gydosi po operacijos, jis neneigė apsivogęs prekybos centre: „Yra kaip yra. Bandžiau apsaugos darbuotojams ir policijai aiškintis, tačiau niekas manęs nesiklausė. Jie yra juridiškai teisūs.”

Politikas „Lietuvos rytui” pasakojo, kad baigiantis prekybos centro darbo laikui ketinęs neveikiančią elektros lemputę pasikeisti nauja. Kaip jo kišenėje atsidūrė ne tik lemputė, bet ir skrudintų saulėgrąžų pakelis, parlamentaras nesugebėjo paaiškinti.

Savo kaltę dėl įvykdytos vagystės policijos pareigūnams pripažinęs parlamentaras sakė dabar laukiantis balsavimo Seime dėl leidimo jį perduoti teismui.

Politikas sakė neprašysiantis kolegų palaikymo ir malonės: „Nieko aš neprašysiu, dėl to epizodo visai nesigailiu, nesijaučiu esąs vagis. Tegul jie daro tai, ką privalo daryti.”

Politikas dėl vagyste pasibaigusio apsilankymo prekybos centre kaltino ir savo išsiblaškymą: „Tiesiog esu kaltas, nes reikėjo būti atsargesniam. Būna, važiuoju be bilieto, būna – pereinu gatvę neleistinoje vietoje.”

Seime – jau ketvirtą kartą

* A.Patackas į šios kadencijos Seimą pateko dviejų žmonių nužudymu kaltinamo Drąsiaus Kedžio garbintojų įkurtos partijos „Drąsos kelias” gretose.

* To paties pavadinimo frakcijai priklausantis politikas dirba Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, taip pat Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijoje.

* Sovietmečiu kalintas už pogrindžio leidinių redagavimą ir leidimą A.Patackas 1990–1992 metais buvo išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą.

* Seime jis jau praleido dvi kadencijas – 1992–1996 metais ir 1996–2000 metais. Priklausė Sąjūdžio, vėliau Krikščionių demokratų frakcijoms.

Vagišių pasiaiškinimai – panašūs

Renata Saulytė

„Maxima” atstovė

„Vagystės iš parduotuvių, kai žala neviršija 100 litų ir nekeliama baudžiamoji byla, yra dažnos, o vagišiaus portretas įvairiaspalvis.

Tai nėra vien asocialūs, skurstantys, narkotikus ar alkoholį vartojantys žmonės. Apsaugos darbuotojams įkliūva ir pensininkai, ir vaikai, ir užsienio piliečiai.

Pasitaiko atvejų, kai žmogus iš tiesų netyčia prasineša prekę pro kasas, tačiau tai būna labai retai. O pagrindinis kiekvieno vagies pasiteisinimas – pamiršau susimokėti, nors apsaugos kameros jau būna užfiksavusios, kaip prekė specialiai dedama į rankinę ar slepiama po drabužiais.

Neretai žmonės vagia tiesiog bandydami laimę – pavyks praeiti nesulaikytam pro kasas ar ne.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.