Sutramdyti telefoninius sukčius kalėjime – jokių vilčių

Tai rodo ir lrytas.lt apklausa: 3 proc. šalies gyventojų jau yra atidavę telefoniniams sukčiams savo santaupas. Dar beveik 63 proc. laidinius telefonus turinčių žmonių sulaukė apgavikų skambučių, tačiau aferistus sugebėjo identifikuoti ir jiems pinigų neatidavė (žr. iliustraciją).

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Oct 7, 2013, 11:05 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:30 AM

Kai kuriose įkalinimo įstaigose esanti mobiliojo ryšio blokavimo įranga arba negali nuslopinti ryšio, arba jį užblokuoja ir už kalėjimo teritorijos stovinčiuose gyventojų namuose bei įmonėse. Todėl reikia signalą susilpninti arba įrangą išjungti. Nusikaltimams keliai - atviri.  

Tai rodo ir lrytas.lt apklausa: 3 proc. šalies gyventojų jau yra atidavę telefoniniams sukčiams savo santaupas. Dar beveik 63 proc. laidinius telefonus turinčių žmonių sulaukė apgavikų skambučių, tačiau aferistus sugebėjo identifikuoti ir jiems pinigų neatidavė (žr. iliustraciją).

Sunku tikėtis, kad kada nors Lietuvoje nebeliks naivuolių, patikinčių kalinių gražbylystėmis ir patikliai atskleidžiančių slaptus duomenis, nors apie telefoninių sukčių pinkles jau gerą dešimtmetį bemaž kasdien informuoja žiniasklaida, pareigūnai, bankininkai ir net kunigai.

Sukčiai iš šalies gyventojų susižeria įspūdingas pinigų sumas. Praėjusiais metais jie išviliojo apie 3 mln. litų.

2012-aisiais buvo pradėta 700 tyrimų dėl sukčiavimo iš įkalinimo įstaigų: 600 iš Alytaus ir 100 iš Marijampolės.

Įranga veikia prastai

Prieš kelerius metus Marijampolės pataisos namuose buvo sumontuota mobilųjį ryšį slopinanti įranga. Tikėtasi, kad ji išspręs problemą, tačiau norimo rezultato taip ir nesulaukta.

Kalėjimas Marijampolėje įsikūręs prie pat gyvenamųjų namų, daugybės biurų bei įmonių.

Kai blokuojanti įranga buvo įjungta, kilo aplinkinių gyventojų ir darbuotojų pasipiktinimas, nes jie liko be mobiliojo ryšio.

Įranga buvo reguliuojama ir galų gale pastatyta tik šalia vieno iš daugelio kalėjimo pastatų, kuriame gyvena nuteistieji, atliekantys bausmę už telefonines aferas ar nutverti su draudžiamais mobiliaisiais aparatais.

„Ta įranga prastai veikia nuo pat pradžių. Jei padidiname galingumą, sulaukiame gyventojų skambučių dėl dingusio ryšio.

Įrangą reguliuoti labai sudėtinga. Bangų sklidimui įtakos turi oro sąlygos, pastatų išsidėstymas, iš kokių medžiagų jie pastatyti. Be to, visi mobiliojo ryšio bokštai yra prie pat pataisos namų“, – pripažino problemas Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kunca.

Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Vygantas Laučys lrytas.lt sakė, kad šioje įstaigoje įrengta ryšio blokavimo sistema dengia tik trečdalį teritorijos: „Negaliu teigti, kad įranga veikia visiškai prastai, tačiau atsiranda nauji dažniai, nauji telefonai. Teritorijoje yra „skylių“, kuriose ryšys nenuslopinamas.“

Problemą išspręstų kameros?

V.Laučio teigimu, padėtis nėra beviltiška, problemą įmanoma bent iš dalies sumažinti: „Nuteistuosius reikėtų po kelis uždaryti į kameras, koridoriuose įrengti nedidelius ryšio slopinimo blokelius – ir problemos neliktų. Tokiu atveju kalėjimas galėtų stovėti nors ir viduryje miesto, niekam netrukdytų.“

Tačiau tam, kad kaliniai gyventų po du tris kamerose, o ne kaip dabar, dešimtimis bendrabučio tipo patalpose, reikia pinigų.

Nemenkos lėšos reikalingos ir dabar Marijampolės pataisos namuose stovinčiai blokavimo įrangai.

Kartą nuteistieji ją bandė sudeginti, tačiau dėžės, kurios saugo įrangą, yra pernelyg aukštai, nepavyko jų sunaikinti.

„Dėžėmis įrangą norime apsaugoti, tačiau prieš kurį laiką, matyt, tai pakenkė vienai blokavimo daliai. Ji sugedo, nes, ko gero, perkaito relė“, – sakė Z.Kunca.

Telefonai į zoną skrieja kasdien

 Į Marijampolės kalėjimo uždarą zoną per parą po kelis kartus oro patrankomis ar tvirtesnėmis rankomis kalinių bičiuliai permeta telefonų ir SIM kortelių.

„Naktį į trečiadienį, apie 2 val., į darbo zoną buvo permestas paketas su penkiais mobiliaisiais telefonais.

Gal nuteistieji manė, kad pareigūnai naktį nieko neįžiūrės. Mes kiekvieną rytą, prieš įleisdami nuteistuosius į darbo zoną, apeiname ir patikriname teritoriją.

Jei paketas su telefonais nukrenta į gyvenamąją zoną, pareigūnai iš karto paimti nespėja, nes nuteistieji juos žaibiškai paslepia.

Šiemet iš nuteistųjų atėmėme 1508 mobiliuosius telefonus ir 1635 SIM korteles“, – pasakojo Z.Kunca.

Aukas mulkina pagal instrukciją

Per kratas kalinių gyvenamosiose patalpose pareigūnai aptinka ne tik telefonų ir kitų draudžiamų daiktų, bet ir sukčių pokalbių su aukomis scenarijų.

Ant telefoninių sukčių jauko užkibę žmonės teigia – aferistai kalba lyg iš rašto. Nukentėjusieji teisūs – aukų ieškantys kaliniai suktybes skaito iš lapo.

Marijampolės pataisos namuose, vieninteliame Lietuvoje įkalinimo įstaigoje įrengtame muziejuje, saugomas išskirtinis eksponatas.

Atlikdami kratas nuteistųjų gyvenamosiose patalpose pareigūnai aptiko tvarkingu braižu primargintų lapų.

Juose – smulki pokalbio instrukcija, kuria naudojasi mobilųjį telefoną turintys kaliniai. Lapuose nuosekliai išdėstytas tariamo pareigūno bendravimas su neva į bėdą papuolusio asmens artimuoju.

Muziejaus ekspozicija pasipildys dar viena tokia instrukcija, kuri prieš kurį laiką buvo aptikta per kratą. Tik pastaroji – rusų kalba.

Pareigūnams kol kas nepavyko rasti pastaraisiais metais pačios populiariausios suktybės instrukcijos, kai už grotų tupintys aferistai apsimetinėja finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos darbuotojais.

Pradės blokuoti tik kitąmet

Telefoninių sukčių problemos ėmėsi ir Seimas. Prieš mėnesį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas po komiteto posėdžio, kuriame buvo aptarta telefoninių aferistų problema, žurnalistus informavo apie blokavimo įrangos įdiegimą.

„Dar per praėjusią kadenciją buvo nustatytas laimėtojas, kuris apsiėmė užsiimti telefoninio ryšio blokavimu, bet jie nesugebėjo įvykdyti projekto, ir jų paslaugų buvo atsisakyta.

Žadėjo, kad naujas konkursas, nauji viešų pirkimų reikalai turėtų išsispręsti šiemet, ir bent žadėta, kad kitais metais tai turėtų būti įgyvendinta, bent pradėta nuo Alytaus pataisos namų, kur nustatoma daugiausia atvejų“, – sakė J.Sabatauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.