Maža žaizda ant I.Matijošaitienės smakro tyrėjams užminė didelę mįslę

Kodėl prokurorai taip ilgai negali įvardyti kaunietės Irenos Matijošaitienės žūties priežasties ir kodėl po jos kryčio namuose nuo laiptų buvo pradėtas tyrimas dėl tyčinio nužudymo? Tyrėjai dar nepateikė išvadų, bet atsakymai į šiuos klausimus jau žinomi.

Ar žaizda ant I.Matijošaitienės smakro ir tai, ką ji prieš mirtį papasakojo medikams, yra susiję?
Ar žaizda ant I.Matijošaitienės smakro ir tai, ką ji prieš mirtį papasakojo medikams, yra susiję?
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

2013-10-11 07:06, atnaujinta 2018-02-21 06:45

Nors 55 metų I.Matijošaitienė mirė nuo didelės žaizdos pakaušyje, kai krisdama nuo laiptų atsitrenkė galva į grindų plyteles, tyrėjai savo žvilgsnius nukreipė į kitą sužalojimą, rašo „Lietuvos rytas“.

Nedidelė kirstinė žaizda ant moters smakro privertė pareigūnus nauju žvilgsniu pažvelgti į kaunietės mirties aplinkybes ir pradėti tyrimą dėl tyčinio nužudymo.

Šis sužalojimas niekaip nesisieja su kitais dviem – stuburo slankstelio lūžiu ir žaizda pakaušyje.

Negana to, žaizda ant smakro atsirado anksčiau negu kitos dvi.

Neįprastos įvykio aplinkybės privertė pusmetį dirbusią ekspertų komisiją pasitelkti ne tik medicinos, bet ir fizikos, matematikos žinias. Jie išvadas prokurorams ketina pateikti kitą savaitę.

Šias išvadas tyrėjai ketina palyginti su paskutiniais I.Matijošaitienės žodžiais, kuriuos ji greitosios pagalbos automobilyje ištarė medikams, kai pasakojo apie nelaimę namuose. Tas pasakojimas pareigūnams taip pat užminė mįslių.

Gausybė sunkių klausimų

Ankstų kovo 12-osios rytą I.Matijošaitienė nukrito nuo laiptų savo namuose Vičiūnų rajone.

Moters sutuoktinis „Vičiūnų” grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis pasakojo išgirdęs stiprų trenksmą, o atbėgęs rado žmoną gulinčią laiptų apačioje.

Vienas turtingiausių ir įtakingiausių šalies verslininkų garsiai svarstė, kad žmona tamsoje slystelėjo lipdama laiptais iš antrojo aukšto į pirmąjį.

„Mėgindami atkurti įvykių seką nuo pat pradžių susidūrėme su sunkia užduotimi: kaip nustatyti, nuo kurios laiptų vietos moteris krito?” – kalbėjo tyrimui artimas šaltinis.

Vis dėlto tyrėjai mano, kad moteris nukrito nuo antrajame aukšte esančios laiptų aikštelės, nes name vyko remontas, buvo nuimti turėklai. Ji tamsoje galėjo tinkamai neįvertinti atstumo.

Skaičiuos milimetrų tikslumu

Kaunietė krito iš didelio aukščio – tai patvirtina sunkūs sužalojimai.

„Jeigu manysime, kad moteris krito nuo viršutinės laiptų aikštelės, kaip iš pradžių ji susižalojo smakrą? Gerokai didesnė tikimybė, kad tokioje vietoje žaizda atsirado nusiritus laiptais”, – svarstė mirusiosios kūną apžiūrinėjęs medicinos ekspertas.

Atkuriant nelaimės scenarijų šioje vietoje vėl sunku įžvelgti logišką seką.

Ritantis laiptais nuo viršaus, ant kūno atsirastų gausybė sužalojimų, o slystelėjus ant apatinių laiptų pakopų galvos sužalojimai turėtų būti gerokai mažesni.

I.Matijošaitienė smakrą galėjo susižaloti į viršutinės laiptų aikštelės grindų kampą ar laiptų pakopos kraštą pačioje kryčio pradžioje.

Patvirtinti arba paneigti tokią versiją galima tik labai tiksliai nustačius vietą, nuo kurios kaunietė krito. Tuomet būtų galima suskaičiuoti, ar kritimo trajektorija galima.

Tai bus galima padaryti sulyginus ekspertų išvadas su iškart po nelaimės įvykio vietoje surinkta medžiaga. Tyrėjai įvykio vietą filmavo, fotografavo ir ėmė įvairius mėginius net kelis kartus.

Gali išsklaidyti abejones

Ekspertų išvados turėtų paaiškinti, ar žaizda ant smakro atsirado kritimo metu, ar nuo pašalinio smūgio, po kurio pusiausvyros neišlaikiusi I.Matijošaitienė smigo žemyn.

V.Matijošaitis tvirtina miegojęs antrajame namo aukšte ir pabudęs nuo duslaus trenksmo. Kriminalistai neabejoja, kad verslininkas įvykio metu tikrai buvo namuose.

Tyrėjai pranešė neturintys duomenų, kad įvykio metu pastate, be sutuoktinių, buvo daugiau žmonių. Tik vėliau į verslininkų namus atskubėjo netoliese gyvenantis sūnus.

Anksčiau V.Matijošaitis yra pareiškęs, kad tokie samprotavimai jį skaudina ir netiesiogiai klijuoja žudiko etiketę.

Neaiškumų gerokai daugiau

„Turime tris keturias pagrindines moters kritimo schemas ir visos jos tikroviškos”, – sakė tyrime dalyvaujantis šaltinis.

Ekspertai negali visiškai tiksliai paaiškinti vieno ar kito epizodo aplinkybių ir pateikia tik jo tikimybę.

Taip elgiamasi visais atvejais, nes visiškai aiškių situacijų beveik nebūna.

Tiriant I.Matijošaitienės mirties aplinkybes neaiškumų yra daugiau negu įprastai, todėl išvados turėtų būti dar atsargesnės.

Kita vertus, jas reikės gerai ištyrinėti ir palyginti su kita byloje esančia medžiaga, todėl reikšmingo proveržio tyrime greitai neverta tikėtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.