Jonavos kunigas pasinaudojo psichikos liga sergančia moterimi

Jonavos klebonui Audriui Mikitiukui – neramu. Teismo psichiatrai nustatė, kad šiam kunigui ir vietos parapijai pinigus atidavusi moteris negalėjo suprasti savo veiksmų, rašo „Lietuvos rytas”.

Jonavos klebonas A.Mikitiukas nesirengia grąžinti pinigų sunkia psichikos liga sergančiai parapijietei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jonavos klebonas A.Mikitiukas nesirengia grąžinti pinigų sunkia psichikos liga sergančiai parapijietei.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 14, 2013, 7:08 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:33 AM

„2008 metų sausio 31 dieną sudarydama buto pirkimo ir pardavimo sutartį moteris sirgo lėtiniu progresuojančiu psichikos sutrikimu – paranoidine šizofrenija, todėl negalėjo suprasti sudaromų sandorių.

Jos veiksmams įtaką darė meilė, persekiojimo kliedesiai”, – pareiškė 69 metų jonaviškės O.M. būklę pagal ligos istoriją ištyrę Vilniaus psichiatrai Vaiva Martinkienė, Valdonė Matonienė ir Vilma Joneliūkštienė.

Kunigas surado agentą

35 metų klebonui A.Mikitiukui ir bažnyčiai gali tekti grąžinti 202 tūkst. litų, kuriuos moteris atidavė pardavusi vieno kambario butą Vilniuje.

Jos pageidavimu pirkėja Inga M. šiuos pinigus pervedė tiesiai į Jonavos bažnyčios parapijos sąskaitą.

Apsukriam dvasininkui gresia ne tik civilinis procesas, bet ir baudžiamoji atsakomybė.

Jonavos prokuroras Artūras Bužavas neatmetė, kad jau kitą savaitę jam bus pareikšti įtarimai baudžiamojoje byloje dėl sukčiavimo.

Po sandorio 182 tūkst. litų atiteko Jonavos parapijai, o 20 tūkst. litų – kunigui, kuris už šiuos pinigus įsigijo 2004 metais pagamintą automobilį „Audi A8”.

A.Mikitiukas labai rūpinosi buto pardavimo reikalais – surado nekilnojamojo turto agentą Romualdą Krivicką, derėjosi dėl kainos, pats kelis kartus vežė O.M. į Vilniaus 6-ąjį notaro biurą, kuriame ji pasirašė sutartį su pirkėja.

Kunigas neslėpė žinąs apie dosnios parapijietės psichikos ligą.

„Tačiau tai netrukdo naudotis savo turtu. Ji nėra pripažinta neveiksnia”, – per apklausą, vykusią 2008 metų lapkritį, A.Mikitiukas išrėžė teisėsaugos pareigūnams.

Kunigas mėgsta prabangą

A.Mikitiukas tyrėjams tvirtino, jog į jo sąskaitą nebuvo pervesta nė cento – visus už butą gautus pinigus O.M. esą paaukojo bažnyčiai.

Tačiau kunigas iš parapijos iždo 20 tūkst. litų pervedė į kredito uniją „Jonavos žemė”.

Šie pinigai iš pradžių atsidūrė O.M. sąskaitoje, bet vėliau moteris juos pervedė į kunigo asmeninę sąskaitą.

Jonaviškė per apklausą pareiškė, kad pardavusi butą bažnyčiai ketino skirti tik dalį pinigų.

100 tūkst. litų už „Audi A8” sumokėjęs A.Mikitiukas turėjo dar keturis automobilius – 2002 metų laidos „Volvo S60”, šiek tiek senesnius „Volkswagen Passat”, „Fiat”, 2004-aisiais pagamintą motociklą „Kawasaki”.

„Pamatę kunigą, vairuojantį tviskančią „Audi”, žmonės kalbėdavo, jog tai vargšės moters butas ant ratų”, – prisiminė buvusi O.M. kaimynė Vida Rokienė.

Tirpo iš meilės kunigui

2007 metų balandį mirus O.M. vyrui tarp A.Mikitiuko ir Žeimių miestelyje (Jonavos r.) gyvenusios našlės užsimezgė artimesnis ryšys.

Kad turi butą Vilniuje, moteris kunigui papasakojo dar prieš sutuoktinio mirtį.

Buto pardavimo sutartį 2008 metų pradžioje pasirašiusi O.M. jau tada sirgo psichikos liga, bet nebuvo pripažinta neveiksnia, todėl galėjo atlikti juridinius sandorius.

Pensininkė buvo įsimylėjusi kunigą.

Ji atskleidė, jog pardavusi butą po kiek laiko atvyko į kleboniją taksi ir paprašė kunigo leisti ten pernakvoti.

Našlė tvirtino negalinti gyventi be A.Mikitiuko, o jis neslėpė išgirdęs iš jos pasiūlymą pasimylėti.

Elgesys – nesąžiningas

2008 metais į teisėsaugą kreipėsi O.M. brolis kaunietis Antanas Grinius prašydamas iškelti kunigui A.Mikitiukui bylą dėl sukčiavimo.

Byla buvo ne kartą nutraukta, bet Jonavos prokurorų veiksmus apskųsdavęs A.Grinius per teismus pasiekdavo, kad tyrimas būtų atnaujintas.

„Tai yra civilinis nesąžiningumas, sandoris – niekinis. Tačiau ar pavyks įrodyti nusikaltimą, dar nežinia.

Net jei kunigas būtų pasakęs – padovanok butą ir pateksi į rojų, vis tiek liktų neaišku, ar tai – sukčiavimas, nes niekas nežino, ar rojus egzistuoja”, – svarstė Jonavos prokuroras A.Bužavas.

„Viskas bus taip, kaip nuspręs teismas”, – „Lietuvos rytui” vakar ištarė A.Mikitiukas.

Sandoris bus panaikintas?

* Psichiatrų išvada kunigui A.Mikitiukui gali padaryti daug nemalonumų.

* Net jei jis išliptų sausas iš balos baudžiamojoje byloje, civilinio ieškinio vargu ar išvengtų.

* 2012 metų rugpjūčio 30 dieną moteris buvo pripažinta neveiksnia, o globėju paskirtas jos brolis A.Grinius. Jis sieks, kad buto pardavimas sostinėje būtų pripažintas negaliojančiu.

* Jei teismas patenkintų šį prašymą, kunigas arba bažnyčia greičiausiai privalėtų grąžinti pinigus pirkėjai Ingai M., o būstas grįžtų O.M. nuosavybėn. Tiesa, jos turto reikalus tada tvarkytų globėjas.

* A.Mikitiukas neigė pasinaudojęs parapijietės liga. Jis aiškino, jog O.M. jam neatrodė ligonė, tik šiek tiek keistoka.

Buto buvo negana

* 2008 metų liepą Jonavos 2-ajame notaro biure O.M. A.Mikitiuko nuosavybėn perdavė valdą Žeimių miestelyje (Jonavos r.) – namą ir 17 arų sklypą, įvertintus 100 tūkst. litų.

* A.Mikitiukas įsipareigojo už šį turtą rūpintis moterimi, bet pažado netesėjo.

* Neįgali pensininkė gyveno apleistame būste Žeimiuose, klebonas jos beveik nelankė. Net žolės pjovėjus samdė ne klebonas, o vietos seniūnija.

* Įsikišus teisėsaugai ir žiniasklaidai kunigas atsisakė Žeimiuose jam perduoto sklypo.

Svetimas turtas sugundė dar vieną dvasininką

* Kauno apylinkės teismas nagrinėja bylą, kurioje 48 metų kunigas Jordanas Kazlauskas kaltinamas didelės pinigų sumos išviliojimu iš 67 metų Jono Mitkaus, gyvenusio Poderiškių kaime (Kauno r.).

* Išgerti mėgusiam J.Mitkui po motinos mirties atiteko 13 hektarų žemės ir 2,52 hektaro miško.

* Tabariškių klebonas J.Kazlauskas, gavęs J.Mitkaus įgaliojimą, 2005 metų rudenį bendrovei „E5 ir Ko” pastarojo žemę pardavė už 1 mln. 24 tūkst. litų.

* Anot J.Mitkaus dukterėčios Ritos Kaušienės, kunigas jam pareiškė, jog žemės plotas buvo parduotas už pusę milijono litų.

* Policijai 2009 metais pradėjus tyrimą dėl aferos, 2010ųjų balandžio 4 dieną J.Mitkus rastas negyvas netoli namų esančiame tvenkinyje.

* Teismo medicinos ekspertai patvirtino, jog vyriškis buvo nužudytas.

* Dėl J.Mitkaus nužudymo iki šiol atliekamas ikiteisminis tyrimas.

* Pareigūnai sulaikė šiuo nusikaltimu įtariamą J.Kazlausko bičiulį 24 metų Karolį Šventoraitį.

* Kunigas parašė K.Šventoraičiui laišką, kuriame ragino prakeikti policijos tyrėją ir jos vaikus, anūkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.