Kaltinamas „Čili pica“ savininkas T.Karosas: „Aš buvau reketuojamas“

Picerijų „Čili pica“ savininkas Tadas Karosas ketvirtadienį sėdo į teisiamųjų suolą. Jis kaltinamas bankroto administratoriaus papirkimu. Tuo tarpu pats verslininkas tikina, jog jis buvo reketuojamas administratoriaus ir padarė klaidą laiku nesikreipęs į policijos pareigūnus. Todėl dabar jis sėdi ne nukentėjusiųjų, o teisiamųjų suole.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Nov 14, 2013, 9:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:30 AM

Verslininkas yra holdingo „LTk Capital“ pagrindinis akcininkas ir jo valdomos restoranų tinklų Lietuvoje ir Latvijoje įmonės „Čili Holdings“, kuriai priklauso picerijos „Čili pica“, buvęs valdybos pirmininkas.

Prokuroras perskaitė kaltinamąjį aktą. T.Karosas kaltinamas kyšininkavimu, o S.Svitojus kyšininkavimu ir kurstymu suklastoti dokumentus. T.Karosas teisme nepripažino kaltės, o S.Svitojus kaltę pripažino iš dalies.

2012 metų liepos 2 dieną kaltinamieji S.Svitojus ir T.Karosas susitiko su bankroto administratoriumi Artūru Lauciumi ir pasiūlė jam 30 tūkst. litų.

Tų pačių metų liepos 13 dieną kaltinamieji susitiko Vilniuje Laisvės prospekte  ir A.Lauciui perdavė pusė sutartos sumos – 15 tūkst. litų, o rugpjūčio 2 dieną susitikę su bankroto administratoriui „Čili Holdings“ patalpose jam perdavė likusios sutartos sumos dalį.

T.Karosas sulaikytas su įkalčiais, kai praėjusių metų rugpjūtį bankroto administratoriui, kaip įtariama, perdavė 30 tūkst. litų kyšį.

Prokuroro teigimu, už kyšį bankroto administratoriaus Artūro Lauciaus buvo prašoma atsisakyti nuo „GCW“ civilinių ieškinių, kurie buvo pateikti įmonių „Vilsarma“ (17 tūkst. 647 litų sumai), „Tokyo“ (88 tūkst. litų sumai) atžvilgiu. Buvo prašoma, kad administratorius patvirtintų įmonei „Vilsarma“ 1 mln. 16 tūkst. litų dydžio kreditorinį reikalavimą“.

T.Karosas kategoriškai neigia kaltinimus tvirtindamas, kad jie – provokacija prieš jį.

„Susipažinęs su byla darau prielaidą, kad A.Laucių pareigūnai sulaikė dėl panašių nusikalstamų kitose bankroto procedūrose, todėl jis sutiko su pareigūnų pasiūlymų surengti provokaciją prieš mane“, – žurnalistams sakė verslininkas. Kaltinimai bankroto administratoriui

Teisme liudijęs „Achemos“ koncerno ekonomistas Artūras Savickas sakė, kad bankroto administratorius A.Laucius pats ieškojo kontaktų su T.Karosu.

Vėliau liudininkas teisme prisiminė, kad A.Laucius paskambino jam ir pasakė: „Viską užmiršk, ką kalbėjome. Nieko nebus.“

Liudininkas prisiminė, kad T.Karosas nebuvo susidomėjęs A.Lauciumi ir su juo nenorėjo bendrauti. Esą jam buvo keista, kad bankroto administratorius kontaktų su bankrutuojančios įmonės vadovu ieško per draugus, bet ne tiesiogiai.

Teisme bankroto administratorius A. Laucius sakė, kad kaltinamuosius pažįsta – su S.Svitojumi ir T.Karosų susitiko vieną kartą kaip bankroto administratorius.

T.Karoso advokatas A.Lauciaus domėjosi, kodėl STT pateikė nevisus telefoninių pokalbių įrašus. Advokatas pasigedo reikšmingo pokalbio įrašo tarp T.Karoso ir A.Lauciaus. 

Perdavė kyšį ir nušalino nuo bylos

 „T.Karosas paskambino man ir norėjo susitikti. Aš atsisakiau, bet po savaitės paskambino S.Svitojus ir prašė susitikti su juo“, – sakė A.Laucius.

„Jie primigtinai prašė susitikti su manimi, todėl jiems pasakiau, kad susitikti galime tik su advokatais. Jie mane atakavo, rašė įvairiausius raštus, skundus.

Kai man trūko kantrybė paskambinau S.Svitojui, suorganizavau susitikimą ir pasiėmęs įrašymo įrangą įrašiau pokalbį. Po susitikimo nuvykau į STT ir parašiau pareiškimą, vėliau mano susitikimus su jais kontroliavo STT”, – sakė jis.

A.Laucius prisiminė, kad kai buvo įvykdyti susitarimai – perduotas kyšis, kreditorių susirinkime jis buvo nušalintas nuo bankroto administratoriaus pareigų.

Turėjo atsisakyti milijoninio ieškinio

Bylos duomenimis, kaltinamieji norėjo, kad administratorius ne tik atsisakytų 8 mln. litų ieškinių, pareikštų kitų tinklo įmonių atžvilgiu, bet atvirkščiai – pripažintų tų įmonių kreditorinius reikalavimus bankrutuojančios įmonėms.

Praėjusiais metais sulaikytas ir už užstatą paleistas buvęs Vilniaus prokuratūros sunkių nusikaltimų tardytojas T.Karosas kategoriškai neigia savo kaltę, sulaikymą vadindamas provokacija.

Įtariama, kad įmonės bankrotas galėjo būti nusikalstamas, perkeliant verslą iš bankrutuojančios į kitą tinklo bendrovę. Dėl šios veikos tyrimą atlieka Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija.

Holdingas veikia viešojo maitinimo, apgyvendinimo, reklamos srityse, sveikatingumo ir interneto prekybos srityse, prekyba kosmetika. „Čili Holdings“ Lietuvoje ir Latvijoje turi 82 restoranus: „Čili pica“, „Čili kaimas“, „Forest“, „Čili Kinija“, „Soya“, „Tokyo“, „Tokyo China“. Latvijoje veikia grupės įmonė „Čilija Pizza“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen