Iš cukraus aferos broliai uždirbo milijoną litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) demaskavo du Šiaulių rajono gyventojus, kurie klastodami buhalterinius dokumentus Lietuvoje realizavo iš Latvijos įmonių įsigytą lenkišką cukrų.

Per kratas sandėliuose rasta 20 tonų cukraus be įsigijimo dokumentų.<br>FNTT nuotr.
Per kratas sandėliuose rasta 20 tonų cukraus be įsigijimo dokumentų.<br>FNTT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 7, 2014, 9:31 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:44 PM

Jau anksčiau su teisėsauga reikalų turėję broliai pernai nelegaliai realizavo apie 400 tonų cukraus, gavo daugiau nei 1 milijoną litų pajamų ir į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau nei 200 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčių.

Sukčius demaskavę FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai išsiaiškino šio nusikaltimo schemą.

Lenkiškos kilmės cukrus be buhalterinės apskaitos dokumentų būdavo įsigyjamas iš Latvijos įmonių ir į Lietuvą atgabenamas vilkikais.

Vairuotojai su savimi turėdavo krovinio gabenimo dokumentus, tačiau, atvykus į galutinį tašką, dokumentai būdavo sunaikinami ir nepatekdavo į buhalterinę apskaitą.

Cukrų šios aferos sumanytojai laikė keliuose sandėliuose Šiaulių rajone bei savo namuose. Nelegalus cukrus būdavo realizuojamas Šiaulių, Panevėžio, Telšių ir Klaipėdos regionuose.

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai atliko 24 kratas, per kurias rado reikšmingų įkalčių. Tyrėjų rankose atsidūrė buhalteriniai dokumentai, užrašai, kompiuteriai.

Pareigūnai taip pat paėmė 50 tūkstančių litų, kurie, kaip įtariama, buvo gauti gauti iš nusikalstamos veiklos. Taip pat rasta 46 tonos cukraus, iš kurių 20 tonų buvo be įsigijimo dokumentų.

Įmonės kasoje suskaičiavus grynųjų pinigų likutį, nustatytas beveik 700 tūkst. litų trūkumas.

Aiškinamasi, kur galėjo būti panaudoti minėti pinigai. Vienas iš įtariamųjų šiuo metu baigia įsirengti naujai pasistatytą namą.

Įtariama, kad namo statybai ir buvo panaudojamos lėšos, gautos iš šešėlinės prekybos cukrumi, todėl pradėtas ir tyrimas dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo.

Vieno nelegalaus cukraus prekeivio namuose per kartas buvo rasta apie 200 litrų naminės degtinės.

Patalpų savininkas mėgino sunaikinti įkalčius – išpylė dalį naminės degtinės. Šiam įvykiui užfiksuoti ir ištirti buvo iškviesti Šiaulių policijos pareigūnai.

Šešėlinę prekybą organizavusiems broliams paskirtos kardomosios priemonės – vienas įtariamasis suimtas dviems mėnesiams, kitas – vienam mėnesiui.

Dėl sukčiavimo, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo pradėtą ikiteisminį tyrimą atlieka FNTT Šiaulių apygardos valdyba kartu su Šiaulių apygardos prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.