Kyšio šešėlis gali kliudyti Šiaulių prokurorų vadovą

Ar Šiaulių apygardos prokuratūros vadovui Aivarui Povilaičiui jo pavaldinys siūlė pasidalinti 20 000 eurų kyšiu? Tai bando nustatyti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnail, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Feb 14, 2014, 6:47 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:29 AM

Mūru už įklimpusius pavaldinius ir jų giminaičius nuolat stojantis Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas A.Povilaitis pats turi aiškintis tyrėjams.

Dėl savo pavaldinio paimto 20 tūkstančių eurų kyšio A.Povilaitis pastaruoju metu kviečiamas į apklausas STT Kauno apygardos skyriuje.

STT agentai kyšio ėmimu jau pareiškė įtarimus buvusiam Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui Sandžiui Povilauskui.

Tyrėjus domina, ar įtariamasis nesiūlė savo viršininkui pasidalinti gautu kyšiu.

Prabilo po skandalo

S.Povilauskas į STT pareigūnų akiratį pateko dar praėjusį pavasarį – iškart po to, kai Šiauliuose buvo sulaikyti aštuoni Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, įtariami narkotikų platinimu.

Kai kurie sulaikytieji sutiko papasakoti ne tik apie padarytus nusikaltimus, bet ir apie Šiaulių apygardos prokuratūroje klestinčią korupciją.

Buvo nurodytas ir konkretus atvejis, kai prokuroras S.Povilauskas paėmė 20 tūkstančių eurų kyšį.

S.Povilauskas buvo laikomas prokuratūros vadovo A.Povilaičio numylėtiniu.

Iš karto po to, kai generalinis prokuroras Darius Valys Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiuoju prokuroru paskyrė A.Povilaitį, jis į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių pasikvietė iki tol apylinkės prokuratūroje dirbusį S.Povilauską.

Kodėl nepradėjo patikrinimo?

Pernai vasarą dėl galimai padaryto nusikaltimo S.Povilauskas buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Paprastai po to, kai prokuroras apklausiamas kaip specialusis liudytojas, jo atžvilgiu atliekamas tarnybinis patikrinimas, pareigūnas gali būti nušalinamas nuo pareigų.

Tačiau A.Povilaitis jokio tarnybinio patikrinimo nepradėjo – S.Povilauskas iš Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus buvo perkeltas į kitą.

Po pensijos – įtarimai

Prieš pat Naujuosius metus S.Povilauskas buvo išlydėtas į pensiją.

Atsisveikindamas su savo pavaldiniu, A.Povilaitis pasakė ugningą kalbą ir apgailestavo, kad geriausi pareigūnai palieka prokuratūrą.

Vos tik buvo pasirašytas įsakymas dėl S.Povilausko išėjimo į pensiją, STT Kauno apygardos skyriaus tyrėjai jam pareiškė įtarimus dėl 20 tūkstančių eurų kyšio paėmimo.

STT agentai į Kauną iškvietė ir apklausė S.Povilausko viršininką A.Povilaitį.

Strėles nukreipė į D.Valį

A.Povilaitis per savo atstovą Martyną Povilaitį „Lietuvos rytui“ pareiškė, jog Šiaulių apygardos prokuratūra nevadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl 20 tūkstančių eurų kyšio, ir pasiūlė kreiptis į šios bylos tyrėjus.

A.Povilaitis taip pat tvirtino, kad ne jis, o generalinis prokuroras D.Valys į darbą Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriuje priėmė susikompromitavusį S.Povilauską.

Gynė savo kolegės sūnų

Tai ne pirmas atvejis, kai A.Povilaitis mūru stoja už įstatymus pažeidusius saviškius.

Prieš pusantrų metų jis skubos tvarka nutraukė Šiaulių apygardos prokuratūros Procesinės veiklos kontrolės skyriaus vyriausiosios prokurorės Sigutės Borščienės sūnaus Roberto bylą.

Buvo įtariama, kad jis, apsimetęs pareigūnu, žiauriai sumušė neįgalų vyriškį ir jo brolį.

Tada A.Povilaitis pats skambino bylą tyrusiems Radviliškio rajono policijos ir prokuratūros vadovams ir reikalavo nutraukti bylą.

Kai jie nepakluso, pats perėmė ikiteisminį tyrimą ir jį nutraukė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.