Skandalingai į laisvę paleistas narkotikų prekeivis paspruko

Stambus narkotikų prekeivis iš Tadžikistano, skandalingai sulaukęs Vilniaus teisėjo malonės, paspruko nuo teisėsaugos. Spėjama, kad nusikaltėlis pabėgo iš Lietuvos. Antradienį buvo paskelbta jo paieška.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 4, 2014, 3:15 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:44 PM

Keturi milijonai litų. Tiek būtų užsidirbę nusikaltėliai iš Tadžikistano, jei Lietuvoje būtų pardavę narkotikus, kuriuos į mūsų šalį atvežė lapkričio pabaigoje. Tačiau tąkart ant žemės juos suguldė sostinės kriminalistai. Išskirtinį reportažą apie tą įvykį buvo parengęs portalas lrytas.lt.

Nusikaltėlių automobiliuose „Renault“ ir „Mercedes-Benz“, taip pat Kaune nuomojamame gyvenamajame name buvo rasta apie dešimt kilogramų heroino ir 100 tūkst. Amerikos dolerių. Tai buvo rekordinė narkotikų siunta, sulaikyta Vilniaus kriminalistų.

Tačiau vasario pradžioje tadžikas Komildžonas Umarovas netikėtai buvo paleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus.

Skandalingą sprendimą panaikinti kardomąją priemonę priėmė Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius. Šaltiniai teigė, kad būtent K.Umarovo pirštų atspaudai buvo rasti ant heroino paketų, tačiau Temidės sargas tikino, kad sprendimą priėmė išnagrinėjęs bylos medžiagą.

Kai K.Umarovas buvo paleistas į laisvę, prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kuris vasario 6 dieną skyrė namų areštą.

Sunkiu nusikaltimu įtariamas vyras nuo 20 val. turėdavo grįžti į butą, esantį Rygos gatvėje. Taip pat, kiekvieną rytą, nuo 9 iki 11 val., atvykti į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir užsiregistruoti.

Tačiau pirmadienio vakarą sostinės policijos pareigūnai tadžiko nerado nuomojamame bute. Antradienio rytą jis neatvyko į policiją atsižymėti. Kitaip tariant, stambus narkotikų prekeivis dingo. 

Ar jis vis dar Lietuvoje? Šaltiniai teisėsaugoje teigė, kad kol kas informacijos apie tai nėra. Spėjama, kad tadžikas per Lenkiją arba Latviją galėjo pabėgti iš mūsų šalies.

Šiandieną buvo paskelbta jo paieška dėl kardomosios priemonės pažeidimo. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai prašo visuomenės pagalbos – visus, kurie matė ar žino ką nors apie tadžiko buvimo vietą, paskambinti tel. (8 5) 2716007.

Surengė pasalą

Tai įvyko praėjusių metų lapkričio 20 dieną. Greitkelyje iš Vilniaus į Kauną policijos patruliai sustabdė niekuo neišsiskiriančius automobilius „Renault“ ir „Mercedes-Benz“. Atrodė, kad tai – paprastas patikrinimas. Tačiau viskas baigėsi netikėtai.

Staiga prilėkė kitas automobilis, iššoko penki vyrai, ištempė patikrinimui sustabdytų automobilių vairuotojus ir suguldė juos ant žemės. Jiems padėjo tie patys patruliai. Po kelių akimirkų sulaikytuosius įgrūdo į jų automobilius ir išsivežė nežinoma kryptimi.

Tai buvo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimų valdybos (ONTV) pareigūnų surengta pasala narkotikų prekeiviams. Per slaptą operaciją, kuri truko vos vieną minutę, buvo sulaikyti stambūs heroino tiekėjai iš Tadžikistano.

Apsimesdavo verslininkais

Rinkti žvalgybinę informaciją apie svetimšalius nusikaltėlius ONTV pradėjo vasarą. Buvo žinoma, kad į Lietuvą jie veždavo heroiną ir jį parduodavo Vilniaus mieste ir regione. Dalis jų - sostinės čigonų tabore.

Prekeiviai apsimesdavo, kad užsiima panaudotų automobilių verslu. Į Lietuvą atvažiuodavo heroino prikištu automobiliu, mūsų šalyje parduodavo narkotikus, nusipirkdavo kitą automobilį ir grįždavo į savo šalį.

Surinkę pakankamai informacijos ONTV pareigūnai surengė pasalą.

Per kratas jų automobiliuose pareigūnai rado tris kilogramus heroino.

Dar septyni kilogramai buvo surasti Kaune, kur nusikaltėliai nuomojosi pusę gyvenamojo namo. Čia apsistodavo atvykę į Lietuvą. Narkotikus laikė užkasę kieme.

Buvo rasta apie 100 tūkst. Amerikos dolerių. Spėjama, kad grynieji pinigai buvo gauti pardavus heroiną Lietuvoje.

Tadžikistano piliečiams gresia 10–15 metų kalėjimo. Prieš teismą jie turėtų stoti Lietuvoje. Tačiau ar stos – neaišku.

Antrasis sunkiais nusikaltimais įtariamas tadžikas liks sulaikytas iki vasario 20 dienos.

Talžo narkotikų tiekėjus

* Tai ne pirma sostinės pareigūnų pergalė prieš narkotikų prekeivius šiemet.

* Rugpjūčio mėnesį ONTV pareigūnai atliko sėkmingą operaciją prieš Trakų ir Lentvario organizuotas nusikaltėlių grupes.

* Buvo sulaikytas narkotikų platintojas, pas kurį rasta 10 kilogramų kanapių, keli šimtai gramų heroino ir amfetamino. Jų vertė juodojoje rinkoje – apie 250 tūkst. litų.

* Balandžio mėnesį tame pačiame Lentvaryje sulaikyti narkotikų platintojai turėjo labai didelį kiekį kanapių dervos ir metadono. Nusikaltėlių namuose rasta ginklų ir šovinių.

* Rugpjūčio mėnesį ONTV pareigūnai sulaikė Lietuvos čigonų bendrijos „Čigonų laužas“ vadovą Josifą Tyčiną ir jo šeimos narius.

* Per kratas buvo rasta apie pusantro kilogramo heroino. Jo vertė juodojoje rinkoje – daugiau nei 300 tūkst. litų. Narkotikai priklausė ne bendrijos vadovui, bet jo aplinkos žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.