Nuteisti sportininko gyvybę nusinešusio triatlono organizatoriai

Prieš beveik trejus metus tragiškai pasibaigusio „Nykštietiško triatlono“ organizatoriams Panevėžio apygardos teismo nuosprendis buvo nepalankus. Jie pripažinti kaltais, kad 2011 metų vasarą neužtikrino sportinio renginio dalyvių saugumo, todėl jo metu vienas iš sportininkų, 29 – erių klaipėdietis Almantas Baliutis nuskendo Šventosios upės užtvankoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2014-03-19 14:05, atnaujinta 2018-02-15 07:14

Anksčiau Anykščių rajono apylinkės teismo išteisinti renginio organizatoriai Marijus Rindzevičius ir Bronius Vitkūnas šį kartą nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis. Pirmajam skirti 8 mėnesiai nelaisvės, antrajam – pusė metų. Tiesa, dirbantiems ir gerai charakterizuojamiems nuteistiesiems kol kas nereikės atsisveikinti su šeimomis ir vykti į pataisos namus. Jų bausmių vykdymo laikas atidėtas vieneriems metams.

Tačiau teismo sprendimu, abu nuteistieji turės atsiprašyti žuvusiojo tėvų ir jiems sumokėti 50 tūkstančių litų moralinę kompensaciją. Tai yra ketvirtadalis nukentėjusiųjų prašytos sumos. Taip pat sūnaus netekusiems sutuoktiniams Reginai ir Juozui Baličiams kaltininkai turės padengti per 8 tūkstančius laidojimo išlaidų. Nuteistieji žada šį Panevėžio apygardos teismo sprendimą skųsti. 2011 metų gegužės mėnesį Anykščiuose vykusias „Nykštietiško triatlono“ varžybas teko nutraukti. Apie 15 valandą triatlono trasoje įvyko nelaimingas įvykis – Šventosios upėje plaukdamas baidare triatlono elito grupės dalyvis A.Baliutis įplaukė į varžyboms netinkamą hidrotechnikos statinių kompleksą, esantį Tilto gatvėje, pateko į žuvitakį ir nuskendo.

Kitam kartu palaukusiam sportininkui, 28 – erių Agniui Čepui pavyko išsigelbėti. Jį iš upės ištraukė ant kranto susirinkę žmonės. Jie skęstančiajam padavė diržą.

Dėl nelaimės buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, byla atsidūrė Anykščių rajono apylinkės teisme. Kai kurie liudininkai pasakojo, kad „Nykštietiško triatlono 2011“ organizatoriai visus dalyvius instruktavo apie užtvanką ir jos keliamą pavojų. Teismui buvo pateikta netgi filmuota medžiaga, kurioje demonstruojama, kad net ir likus porai metrų iki užtvankos, nesunku sustabdyti baidarę ir ją pasukti į krantą. Teisiamieji tikino, kad rizikuoti plaukti per užtvanką buvo paties žuvusiojo sprendimas.

Anykščiuose M.Rindzevičius ir B.Vitkūnas buvo pripažinti nekaltais, pats bylą tyręs prokuroras teismo prašė juos išteisinti.

Po teismo sprendimo žuvusiojo vaikino tėvai Regina ir Juozas Baliučiai kreipėsi į aukštesniosios instancijos teismą. Apeliaciniame skunde jie tvirtino, kad jų sūnus ir jo varžybų partneris A.Čiapas nebuvo tinkamai instruktuoti. O varžybų dalyviams buvo išdalinti netikusiai paženklinti žemėlapiai.

Todėl žuvusysis ir jo varžybų partneris nieko nežinoję apie užtvanką. Manę, kad žemėlapyje pažymėtas tiltas. Užtvankos vandens garsą jie išgirdo likus keliems metrams iki krintančio vandens. Todėl esą nebeturėjo galimybės pasukti į krantą. Panevėžio apygardos teismas pripažino, kad varžybų dalyvis žuvo dėl organizatorių aplaidumo.

Upės ruožas, kuriame įvyko nelaimė, tuo metu buvo pripažintas kaip turistinė trasa. Tačiau ten nebuvo jokių ženklų apie plaukiantiems kylantį pavojų. Anykščių valdžia susizgribo tik po metų, 2012 metų vasaros gale, kai toje pačioje vietoje ties užtvanka nuskendo dar vienas baidarininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.