Po krepšinio – mylėtis į redakciją

Dviejų kaimynų vakaronė Druskininkų kavinėje „Širdelė“ virto mįslinga istorija. Vieną jų, neįgalųjį, tėvas atvežė į policiją dėl patirtos prievartos, rašo "Lietuvos rytas". 

Paslaptingi dviejų vyrų santykiai užsimezgė Druskininkų kavinėje „Širdelė“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paslaptingi dviejų vyrų santykiai užsimezgė Druskininkų kavinėje „Širdelė“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Mar 29, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:46 AM

Ketvirtą dešimtį įpusėjęs druskininkietis Ramūnas (vardas pakeistas. – Red.), kuriam nustatytas lengvas protinis atsilikimas, 2013-ųjų rugsėjį teigė patyręs lytinę prievartą savaitraščio „Druskonis“ patalpose.

Apie redakcijos patalpose galimai vykstantį prievartavimą tą naktį policijai pranešė nežinomas asmuo. Po pusės paros auka apie prievartą prisipažino tėvui.

Medicininės apžiūros metu buvo nustatyti lytinio akto požymiai.

Bet vėliau nukentėjusysis kreivomis didžiosiomis raidėmis Druskininkų policijai parašė pareiškimą, kad santykiavo savo noru.

Redakcijos darbuotojas, ant kurio krito tos nakties įvykių šešėlis, savo noru išėjo iš darbo. Redakcijoje jis dirbo apie dešimt metų.

Abu lankydavosi kavinėje

„Tai nešvari, mįslinga istorija. Auka ir buvęs įtariamasis gyvena gretimose gatvėse. Abu šie vyrai savaitgaliais išgėrinėdavo kavinėje „Širdelė“ .

Neįgalų vyriškį nuolat kas nors primuša arba išvilioja pašalpų pinigus.

Ką jam kas nors liepia, tą jis ir daro. Tėvas nebežino, kaip apginti sūnų nuo skriaudėjų“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo tame pačiame Druskininkų kvartale gyvenanti kaimynė.

Iš kavinės išėjo kartu

Kavinėje „Širdelė“ labai mėgsta lankytis menininkai, jos sienas puošia garsių Lietuvos poetų nuotraukos. Čia vyksta „Poetinio Druskininkų rudens“ ir kiti renginiai.

Ramūnas irgi skubėdavo į šią kavinę, kai tik gaudavo neįgalumo pašalpą. O kai jis pinigų neturėdavo, dairydavosi prie ko nors prisėsti, kad pavaišintų.

Romantiškoje aplinkoje rugsėjo 6-ąją, penktadienį, šurmuliavo krepšinio gerbėjai, tarp jų – ir Ramūnas. „Širdelė“ dirba iki pusės dvyliktos nakties. Prieš uždarant kavinę, jį „Druskonio“ darbuotojas pakvietė į redakciją. Tai girdėjo liudininkai.

„Druskonio“ darbuotojas tvirtino, kad Ramūnas pats kavinėje prisėdo prie jo su mergina, o po to visi kartu gėrė degtinę redakcijoje. Bet nė vienas liudininkas nepatvirtino, kad vyrų draugijoje matė merginą.

Nuo kavinės „Širdelė“ iki medinio redakcijos namo – vos pora šimtų metrų. Pastatas puikiai matomas iš gatvės.

Po vidurnakčio anonimas pranešė policijai, kad redakcijoje prievartaujamas žmogus.

Pareigūnai tokio skambučio neprisimena, bet druskininkiečiai apie jį girdėjo.

Namas, kuriame tą naktį bendravo du vyrai, šiuo metu stovi tuščias. „Druskonio“ redakcija neseniai persikėlė į kitas patalpas.

Tėvas nerimavo dėl sūnaus

69-erių druskininkietis penktadienio naktį nemiegojo – laukė neįgalaus sūnaus, kuris neatsakė į telefono skambučius. Tėvui pavyko prisiskambinti sūnui tik šeštadienį po pietų.

„Pasakysiu atvirai: mano sūnus yra proto invalidas.

Dievas mato: vargstu su juo taip, kad nė vienam tokios naštos nelinkėčiau.

Protinis atsilikimas vaikui buvo nustatytas, kai jis pradėjo eiti į mokyklą. Jo motina, mano buvusi žmona, labai gėrė. Ir sūnaus senelis, mano uošvis, irgi smarkiai gėrė.

Kai paaiškėjo, kad vaiko galvelė silpna, jis buvo uždarytas į neįgaliųjų internatą Kaune.

Neįgalumą dar paaštrino narkozės, nes sūnus apdegė ir jam teko persodinti odą.

Po mano skyrybų su žmona sūnus liko gyventi pas motiną ir senelį kaime.

Kai 2009 metais mirė jo motina, o po pusmečio – jos tėvas, parsivežiau sūnų į Druskininkus ir pradėjau juo rūpintis. Aš taip pavargau, kad nebežinau, ko griebtis“, – prislėgtas kalbėjo tėvas.

Išsigandusį nuvežė į policiją

„Pamatęs sūnų iškart supratau, kad jam kažkas nutiko.

Ramūnas buvo išsigandęs, kažką nerišliai lemeno. Paskui prisipažino, kad jį išprievartavo vyras, kurį pažįsta.

Tas vyras kavinės tualete įkalbinėjo Ramūną eiti į redakciją.

Jis pasakojo mano sūnui, kad myli ir moteris, ir vyrus. Ramūnas buvo išgėręs alaus“, – sakė druskininkietis.

Ką darė tėvas, išgirdęs sūnaus pasakojimą apie nakties dramą?

„Nuvežiau į policiją. Pareigūnai nuvežė mano sūnų į ligoninę atlikti ekspertizės. Buvo nustatyta, kad sūnus nuskriaustas“, – atsiduso pašnekovas.

Ramūnui buvo nustatytas 1,08 promilės girtumas, o per medicininę apžiūrą intymiose kūno vietose buvo aptikta paraudimų ir paskirtas gydomasis tepalas.

Nukenčia ne pirmą kartą

„Esu labai nusiminęs. Druskininkų policija jau antrąkart bando padėti mano sūnui, bet iki galo smurto neištiria. Pernai gegužės mėnesį jį metaliniu strypu stipriai sumušė vienas valkata.

Ramūnui lūžo žandikaulis, buvo sumušta galva. Jis gydėsi ligoninėje.

Alytaus apylinkės prokuratūra nutraukė tyrimą, nors buvo žinoma, kas sužalojo Ramūną.

Dabar vėl tas pat – visi žino, kas jį išniekino. Kai pareigūnų paklausiau, kodėl įvykis netiriamas toliau, jie man pasakė, kad redakcijos stebėjimo kameros užfiksavo, kaip mano sūnus ir tas vyriškis apsikabinę lipa į antrą aukštą.

Nežinau, ar ten buvo kameros, tačiau tvirtai galiu pasakyti, kad mano sūnus paklūsta kiekvienam, kuris ką nors paliepia jam daryti.

Kai jam duoda grąžos, jis nesugeba suskaičiuoti pinigų. Telefonu yra padiktavęs jį maustantiems draugeliams savo asmens kodą. Jie jo vardu nusipirko brangų šaldytuvą.

Kartais jis džiaugiasi už litą nusipirkęs, o už penkis litus pardavęs telefoną. O aš už tuos telefonus gaunu kelių šimtų litų sąskaitas“, – kalbėjo prislėgtas tėvas.

Tėvas pabandė pasikalbėti su žmogumi, kuris galimai nuskriaudė jo sūnų.

„Gyvename šalia, bet jis manęs neįsileido. Tačiau po to sūnų gąsdino, kad jam blogai baigsis. Esą dėl mano kreipimosi į policiją jis neteko darbo, o žmona ėmė grasinti skyrybomis“, – pasakojo druskininkietis.

Tėvas parūpino neįgaliam sūnui Baltarusijos vizą ir vešis jį pas savo antrąją šeimą.

Galvos skausmas dėl pinigų

Neapsikentęs, kad svetimi žmonės iš sūnaus išvilioja pinigų, tėvas prieš dvejus metus kreipėsi pagalbos į Druskininkų savivaldybę. Jis norėjo, kad neįgalumo pašalpa nebūtų pervedama į sūnaus banko kortelę.

Tačiau paaiškėjo, kad vyras nėra įteisinęs sūnaus globos ir nėra kreipęsis, kad jam būtų nustatytas neveiksnumas. Todėl negali uždrausti sūnui išlaidauti ir už jį kreiptis į pareigūnus.

Socialinės darbuotojos įkalbėjo neįgalųjį sutikti, kad pranešimas apie pašto perlaidą būtų įteiktas tėvo akivaizdoje.

„Jis šypsojosi ir kaip visada su viskuo sutiko“, – sakė socialinė darbuotoja.

Kreipėsi į prokuratūrą

Druskininkų savivaldybės Socialinės paramos skyrius raštu užklausė policijos, ar neįgalusis nėra nukentėjęs nuo vietinių gyventojų.

Pareigūnai savivaldybei pranešė apie įvykį 2013-ųjų gegužę, kai Ramūnas buvo užpultas ir sužalotas asocialaus asmens, bet kažkodėl nepaminėjo rugsėjo 6-osios nakties įvykių.

Tuomet socialiniai darbuotojai kreipėsi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimai pažeistų neįgalaus asmens teisių.

Kodėl nebuvo pradėtas ikiteisminis tyrimas?

Vidmantas Kondrackis

Druskininkų policijos komisariato viršininkas

„Kai nutiko šis įvykis, Druskininkų policijos komisariatui dar nevadovavau. Vėliau išsiaiškinau, jog policija neturėjo duomenų, kad minimas vyras būtų neveiksnus.

Nukentėjusysis į policiją kreipėsi ne dėl to, kad jį prievartavo, o dėl to, kad jo partneris už lytinę paslaugą nesumokėjo, kaip buvo žadėjęs.

Nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą policija priėmė nenustačiusi nusikalstamos veikos požymių.

Nutarimas priimtas remiantis Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 1 dalimi. Čia rašoma: „Tas, kas tenkino lytinę aistrą su žmogumi prieš šio valią analiniu, oraliniu ar kitokio fizinio sąlyčio būdu panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti, ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.