Milijono eurų iš banko reikalavęs vilnietis jautėsi kankiniu

Milijono eurų iš „Swedbank“ banko reikalavęs ir už tai į kalėjimą patekęs vilnietis Janas Kurickis nori prisiteisti 60 tūkstančių litų už prastas gyvenimo sąlygas Lukiškių kalėjime, rašo „Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Apr 17, 2014, 7:40 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:35 PM

„Aš suprantu, kad Lukiškės – ne sanatorija ar kurortas, nes buvau padaręs nusikaltimą, tačiau tai buvo ne bausmė, o kankinimas“, – Vilniaus administraciniame teisme aiškino laisvės atėmimo bausme nuteistas, tačiau pernai gruodį į laisvę pirma laiko paleistas J.Kurickis.

Vyras teismui skundėsi, kad beveik metus – nuo 2011 metų liepos 6 dienos iki 2012 metų birželio 26 dienos – buvo laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime nežmoniškomis sąlygomis.

Pasak J.Kurickio, beveik 80 procentų Lukiškių kalėjime praleisto laiko jis buvo priverstas gyventi perpildytoje kameroje.

Nors 8 kvadratinių metrų patalpoje turėjo gyventi tik du žmonės, nuteistasis tvirtino, kad šį plotą jiems teko dalytis keturiems.

Be to, J.Kurickis aiškino, kad beveik metus jam teko praleisti kameroje su rūkančia kompanija, nors jis pats nerūko. Jis ne kartą prašęs, kad būtų perkeltas į nerūkančiųjų kamerą, tačiau Lukiškių kalėjimo vadovybė į šiuos prašymus nereagavusi.

Kompensacijos vyras pageidauja ir dėl 2012 metų sausio 5-osios rytą kilusio gaisro.

J.Kurickis teigė, kad tą rytą ketvirtajame aukšte buvę kaliniai pradėti evakuoti paskutiniai, todėl dūmų užtvindytoje kameroje jiems teko praleisti apie valandą.

„Gulėjau ant grindų užsidengęs galvą šlapiu laikraščiu, vaikus prisiminiau, žmoną prisiminiau ir mintyse atsisveikinau su gyvenimu“, – kalbėjo J.Kurickis.

Banko sprogdintoju pramintas vyras teigia, kad buvimas vienoje kameroje su daug stipresniais už jį suimtaisiais jam nuolat keldavo stresą: „Situacija nuolat buvo ant konflikto ribos, ji visada galėjo baigtis muštynėmis, todėl jaučiau nuolatinę įtampą, atsirado nesaugumo jausmas.“

Dėl šių priežasčių J.Kurickis tapęs nervingas, sveikatai iki šiol kenkia per gaisrą patirti išgyvenimai, atsirado klaustrofobija, kuri ypač paūmėja užėjus į liftą.

„Fizinės žalos tie metai man nepadarė, tačiau esu nukentėjęs morališkai. Be to, nežinau, ar gyvenimas nuolat prirūkytoje patalpoje neatsilieps sveikatai ateityje“, – teisme patirtas kančias vardijo J.Kurickis.

Jis reikalaujamą 60 tūkst. litų kompensaciją pavadino simboline suma: „Anksčiau buvau verslininkas, dabar bedarbis.“

Skolos privertė grasinti

* J.Kurickis skandalingai išgarsėjo 2011 metų birželio 29-ąją, kai iš „Swedbank“ reikalavo 1 milijono eurų ir pagrasino susprogdinti Vilniuje, Konstitucijos prospekte, esančias banko patalpas.

* Vyras pastatė savo automobilį požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje ir iš elektroninio pašto „Maximai“, bankams „Swedbank“, „Danske Bank“ ir „DnB Nord“ išsiuntė laiškus, kuriuose pranešė apie užminuotą automobilį.

* Aikštelėje radus putomis išpurkštą mašiną su įdėta sprogmens imitacija ant kojų buvo sukeltos specialiosios tarnybos ir „Aro“ išminuotojai.

* J.Kurickis teisme aiškino, kad žengti šį žingsnį ir grasinti bankui sprogmens imitacija jį privertė finansiniai sunkumai – jis turėjo apie 800 tūkst. litų skolų, vien bankui „Swedbank“ buvo skolingas daugiau nei pusę milijono litų.

* 2012 metų balandį Vilniaus apygardos teismas J.Kurickiui skyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau spalį Apeliacinis teismas ją sumažino iki 4 metų ir 6 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.