Kūdikio mirties byloje slaugytoja išgirdo nuosprendį

Dėl kūdikio Domo Drėzo mirties teisiama Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja 56 metų Valdareza Beleškienė šiandien išgirdo nuosprendį. Ji kaltinama neatsargiu gyvybės atėmimu ir tarnybos pareigų neatlikimu.

Kūdikio mirties byloje padėtas taškas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kūdikio mirties byloje padėtas taškas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 9, 2014, 2:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:27 AM

Kauno apylinkės teismas pripažino V.Beleškienę kalta ir skyrė jai 4 metų lygtinės laisvės atėmimo bausmę. Moteriai dvejus metus uždrausta dirbti medicinos įstaigose. Jei dvejus metus ji nenusikals, į kalėjimą nesės.

Prokurorė Auksė Lipkevičienė, balandį sakydama baigiamąją kalbą, buvo pasiūliusi slaugytoją įkalinti 5 metams ir dvejus metus uždrausti dirbti slaugytoja.

V.Beleškienė visą laiką neigė 2012-ųjų balandžio 6 dieną supainiojusi vaistus ir vietoj gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirto gliukozės tirpalo suleidusi kūdikiui pražūtingą kalio injekciją.

Kovodama už savo munduro garbę, ligoninės administracija nuo pat pradžių palaikė V.Beleškienę. Esą mažylis užgeso dėl retos širdies ligos – fibroelastozės.

Tačiau net dvi medicinos ekspertų komisijos patvirtino, kad tragedija įvyko dėl kalio, sušvirkšto į veną.

Suleidus vaistus po valandos kalio kiekis D.Drėzo organizme padidėjo beveik du kartus – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre – ir pasiekė mirtiną ribą.

Leidžiant vaistus kūdikis suriko ir sustingo, per keliolika sekundžių jį ištiko klinikinė mirtis.

A.Lipkevičienė atkreipė dėmesį į keistą Kauno klinikinės ligoninės administracijos atstovų elgesį.

Ligoninės administratorius motinos ir vaiko priežiūrai Algirdas Andriuška praėjus dviem valandoms po mirties paskambino policijai ir pasakė: „Noriu pranešti apie netyčinį kūdikio nužudymą, buvo supainioti vaistai.“

Tačiau netrukus jis puolė neigti savo žodžius.

Šios gydymo įstaigos Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius dar gaivinant kūdikį prasitarė  Kauno klinikų ligoninės gydytojui Vaidotui Gurskiui, kad komplikacijų priežastis – kalis.

Tačiau vėliau D.Varaškevičius ėmė aiškinti, jog mirties priežastys galėjo būti ir kitos.

„Tą patį vakarą buvo sušauktas gydymo įstaigos vadovų pasitarimas.

Medikai vaikščiojo po skyrių, kuriame įvyko nelaimė, atidžiai apžiūrėjo vaistų spintą, tačiau niekam nekilo mintis paieškoti švirkštų su vaistais, kuriuos į kūdikio palatą buvo atsinešusi V.Beleškienė.

Kodėl niekas nepakvietė į susirinkimą ir pačios slaugytojos, kurios buvo galima paklausti, kas vis dėlto atsitiko? Galbūt todėl, kad atsakymą visi ir taip žinojo“, – ligoninei įgėlė A.Lipkevičienė.

Mažojo Domo tėvai Egidijus ir Kristina Drėzai iš ligoninės už aplaidumą reikalauja sumokėti 3,45 mln. litų neturtinę žalą. Jie yra pateikę civilinį ieškinį Kauno apygardos teismui, bet byla dar nepradėta nagrinėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.