Žudynių Lietuvos pajūryje pėdsakai veda į Latviją?

Pajūryje nužudyto verslininko Vladislavo Polegoškos buvęs verslo partneris Terlanas Ibragimovas, į kurį krypsta tyrėjų žvilgsniai, tikino besibaiminantis dėl savo gyvybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 16, 2014, 12:49 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:05 PM

Klaipėdos apylinkės teismas ketvirtadienį nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje 38 metų T.Ibragimovas kaltinamas finansiniais nusikaltimais – oficialių dokumentų klastojimu, neteisėtu elektroninės priemonės įsigijimu, naudojimu ir sukčiavimu, rašo „Lietuvos rytas".

Teisiamasis konfliktavo su bendrovės „Askoldas“ bendraturčiu V.Polegoška ir jo verslo partneriu Valerijumi Fedorcovu, kuris irgi tapo banditų taikiniu, bet išvengė mirtinos kulkos.

Kaltinimus T.Ibragimovui prokurorai pareiškė išnagrinėję „Askoldo“ vadovų ir bendraturčių skundus.

Šūviai pakirto kelyje

Šioje byloje V.Polegoška ir V.Fedorcovas anksčiau buvo apklausti kaip liudytojai.

Vėliau iš Palangos oro uosto automobiliu „Volvo XL 60“ į Klaipėdą važiuojančius verslininkus naktį plente apšaudė iki šiol nenustatyti užpuolikai.

Sužeistas V.Fedorcovas pabėgo iš nusikaltimo vietos. Šiuo metu jis gydomas ligoninėje. V.Polegoška, kuriam į galvą buvo paleistos dvi kulkos, mirė iškart.

Tikino netroškęs mirties

Ar galėjo T.Ibragimovas prikišti nagus prie žudynių, kad pašalintų iš kelio pagrindinius jo veiklos liudininkus?

Vakar teisme pasirodęs T.Ibragimovas neatrodė sutrikęs – ramiai kalbėjo apie Anglijoje įsteigtą įmonę „Fingood LLP“, kuriai „Sampo/Danske“ bankas buvo suteikęs 3 mln. eurų paskolą dviem laivams įsigyti. Juos valdė kita bendrovė, kuriai tiesiogiai vadovavo V.Polegoška.

T.Ibragimovas neslėpė, kad santykiai su „Askoldo“ vadovais buvo įtempti, bet ne tokie, kad jis trokštų žmonių mirties: „V.Polegoška jau liudijo teisme. Man būtų geriau, jeigu jis toliau dalyvauti teismų procesuose.“

Bendro verslo partneriai

Buvusio „Askoldo“ vyriausiojo buhalterio T.Ibragimovo, V.Polegoškos ir V.Fedorcovo keliai išsiskyrė prieš ketverius metus.

Susipykę dėl turto, banko paskolų naudojimo vyrai ėmė žarstytis kaltinimais, rašė skundus policijai, teismuose aiškinosi painius verslo santykius.

T.Ibragimovas buvo ne tik jūrininkų įdarbinimu ir nuomojamų komercinių laivų valdymu užsiimančios bendrovės „Askoldas“ vadovų pavaldinys, bet ir jų verslo partneris – Europos Sąjungos šalyse įsteigtų bendrųjų įmonių akcininkas. Jam buvo patikėta tvarkyti įvairius sandorius.

V.Fedorcovo, V.Poligoškos ir T.Ibragimovo užsienyje įsteigtų ir registruotų įmonių santykiai buvo susipynę. Vienos iš bankų gaudavo paskolų laivams įsigyti, mokėdavo palūkanas, kitos ieškojo krovinių, valdė laivyną, komplektuodavo jūrininkų įgulas.

Už paskolas pirko laivus

Su „Askoldu“ susietoms įmonėms priklausė šešis laivai, registruoti lengvatinių mokesčių zonose.

Dėl kelių įgytų laivų, plaukiojusių su Lietuvos vėliava, kilo nesantaika – įtarę, kad T.Ibragimovas savinasi pinigus, V.Fedorcovas ir V.Poligoška jį kaltino sukčiavimu.

T.Ibragimovas neigė kaltinimus: „Bankas suteikė 3 mln. eurų paskolą Anglijoje įsteigtai mano įmonei „Fingood LLP“. Aš esu jos savininkas. Norint gauti tokią paskolą laivams pirkti, reikėjo trečdalio savų lėšų. Įsteigęs dar dvi įmones, surinktus 1,6 mln. eurų pervedžiau bankui.“

Pirmiau reikėjo atsiskaityti su „Sampo/Danske“ banku, o po to grąžinti pinigus kitiems kreditoriams.

Laivų valdytojams V.Poligoškai ir V.Fedorcovui kilo įtarimų, kad T.Ibragimovas, pažeisdamas trišalę sutartį, pervedinėja pinigus savo įmonėms ir artimiems asmenims.

Baiminasi sėsti į automobilį

– Buvę jūsų verslo partneriai tapo kruvino išpuolio aukomis, vienas jų jau nedalyvaus jokiuose teismo procesuose. Kaip tai vertinate? – po teismo posėdžio „Lietuvos rytas“ paklausė T.Ibragimovo.

– Apgailestauju ir reiškiu užuojautą žuvusiojo šeimai. Su buvusiais partneriais jau penkeri metai nebendrauju, susitinku tik teismuose.

Man būtų geriau, jeigu V.Polegoška teiktų parodymus teismo salėje. Čia – geriausia vieta garbingai išsiaiškinti visus santykius.

– Gal jau pajutote į save nukreiptus V.Polegoškos artimųjų žvilgsnius, išgirdote replikų? Ar jūsų santykiais susidomėjo žudynių tyrėjai?

– Jokių šaukimų atvykti į apklausą negavau. Manau, kad tyrėjai visas bylas jau peržiūrėjo. Su V.Polegoškos ir V.Fedorcovo giminėmis nebendrauju, nesulaukiau iš jų kokių nors priekaištų ar kaltinimų.

– Kas, jūsų nuomone, galėjo pasikėsinti į verslininkus, su kuriais daug metų aršiai konfliktuojate ir bylinėjatės dėl milijonų eurų?

– Versijų gali būti daug, nenoriu jų konkretizuoti. Laivybos versle, kaip žinote, sukasi dideli pinigai.

Interesų gali būti ir už Lietuvos ribų – įmonės, laivai registruojami įvairiose pasaulio šalyse. Du laivai, dėl kurių įsigijimo bylinėjamės, regis, plaukioja jau su Kipro vėliava.

– Teisme prašėte išsiaiškinti, ar „Askoldo“ vadovų advokatas gali atstovauti V.Polegoškai, kurio jau nebėra tarp gyvųjų?

– Jeigu žmogaus nėra, reikia išsiaiškinti, ar kas nors teisėtai jam atstovauja. Teismas žadėjo išsiaiškinti.

Pastebėjau, kad ir šiuo procesu aktyviai domisi kai kurie Latvijos juristai, aktyviai konsultavę „Askoldo“ bendraturčius.

– Tragedijos dieną verslininkai į Palangą atskrido iš Rygos. Kažkas galėjo žinoti jų maršrutą. Kruvini pėdsakai galbūt veda į Latviją?

– Nenoriu spėlioti, bet Latvijoje susitelkę daug kitų valstybių kapitalo įmonių. Jų veiklai čia sudarytos palankios sąlygos.

– Neaišku, kaip pakryps teisminiai procesai. Ar nesibaiminate dėl savo gyvybės?

– Jaučiuosi nejaukiai – bijau sėsti į automobilį, gatvėje prieiti prie vaikų. Galbūt kam nors šaus į galvą ir mane pašalinti kaip V.Polegošką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.