Daktarų žmogiškumą užmigdė pasakiški atlygiai

Panevėžio medikai, be pacientų žinios bandę su jais naujus vaistinius preparatus, tokiais savo veiksmais Lietuvą išgarsino visoje Europoje. Apie šią beprecedentinę bylą ne kartą buvo diskutuojama daugelyje ES farmacijos kompanijų. Nusikalstama veikla šalį garsinusiems trims panevėžiečiams gydytojams prokurorė baigiamoje kalboje pasiūlė bausmes.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

May 27, 2014, 6:35 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:19 AM

Nuo 2006 metų tebesitęsiančiame bylos nagrinėjime jau matyti pabaiga. Trys gydytojai, Rimantas Pakšys, Salvija Vilutienė ir Sandrutė Latožienė Panevėžį ir Lietuvą išgarsino po to, kai paaiškėjo, kokiais būdais jie atliko vienos farmacijos kompanijos sukurtų preparatų bandymą.

Eksperimentavusius medikus siūlo įkalinti

Baigiamoje kalboje prokurorė Lina Šimonienė teigė, kad siekdami kuo daugiau pasipelnyti, šie medikai be kai kurių pacientų sutikimo juos pavertė bandomaisiais triušiais. Naujų preparatų klinikiniai tyrimai buvo atliekami nusikalstamu būdu.

Vaistų gamintojams nebuvo pranešama apie pablogėjusią į tyrimą įtrauktų pacientų sveikatą. O keliems tiriamiesiems mirus, jų kortelės ir toliau buvo pildomos taip, tarsi jie būtų gyvi.

Teisme valstybinį kaltinimą palaikiusi Panevėžio apygardos prokurorė siūlė buvusį Panevėžio ligoninės vidaus ligų skyriaus vedėją R.Pakšį už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimą nubausti 5 metų laisvės atėmimu. Už tuos pačius nusikaltimus kaltinamą to paties skyriaus gydytoją S.Vilutienę – ketveriais metais nelaisvės. Dokumentus klastojusią S.Latožienę pasiūlyta įkalinti trejiems metams.

Dvi ligonės bandymų metu mirė

Nustatyta, kad vienos iš buvusių R.Pakšio pacienčių mirtis buvo tiesiogiai susijusi su naujų vaistų klinikiniais bandymais. Galimas pašalinis šio preparato poveikis – onkologinės ligos. Būtent nuo šios ligos ir mirė moteris, kuriai prieš tai buvo leidžiami bandomieji preparatai. Tačiau už šį nusikaltimą nei vienas teisiamasis nebus nubaustas, kadangi bylos tyrimui užsitęsus, spėjo sueiti penkerių metų senaties terminas.

Bylos tyrimas prokuratūroje ir teisme užsitęsė dėl įvairių priežasčių. Atliekant ikiteisminį tyrimą, teko laukti užklausų atsakymų, kurių neskubėjo siųsti užsienio farmacijos kompanijos. Vienas ikiteisminis tyrimas buvo išskirtas į dvi bylas. Joms atsidūrus teismuose, ėmė vienas po kito sirgti kaltinamieji.

Pirmoji teisme turėtų būti išnagrinėta byla dėl medikamentų reumatoidiniam artritui gydyti klinikinių tyrimų. Šioje byloje yra šeši nukentėjusieji. Du iš jų – jau mirusių ligonių artimieji. Nukentėjusieji teisiamiems gydytojams pateikė civilinius ieškinius nuo 30 iki 50 tūkstančių litų. Siūlė brangius vaistus už dyką

Nukentėjusieji buvo apgaule įtraukti neregistruotų medikamentų klinikinius tyrimus. 2006 metais kai kuriems iš nukentėjusiųjų gydytojas R.Pakšys pasiūlė skirti labai gerų ir brangių vaistų, gautų iš Vokietijos. Esą, vaistų kainos – 1500 litų ligoniams mokėti nereikės, tuo pasirūpins ligoninė. Tokiu būdu sutikimą iš ligonių gavęs gydytojas juos įtraukė į tiriamųjų sąrašą.

Kai kurie ligoniai, pradėję gauti eksperimentįnius vaistus, pasijuto blogai. Viena moteris ištino, o po to jai ėmė byrėti dantys. Tačiau gydytojas nenutraukė vaistų, tvirtino, kad viskas yra gerai. Kitai ligonei irgi smarkiai pablogėjo sveikata, tačiau R.Pakšys ir toliau jai liepė nenustoti leistis eksperimentinių preparatų. Kai moteris neatėjo į ligoninę susileisti vaistų, R.Pakšys pas pacientę į namus nusiuntė felčerę.

Negana to, kai kuriuos savo pacientus, jau įtrauktus į vienų vaistų bandymus, R.Pakšys įtraukė į kitų medikamentų, tai yra naujos vakcinos nuo gripo klinikinį tyrimą. Būdamas skyriaus vedėju, R.Pakšys pasinaudojo galimybe prikalbinti žmones, darbo metu atlikti tyrimus, klastoti dokumentus.

Atlygis užmigdė sąžinę

Taip elgtis medikus skatino materialinis atlygis, kuris buvo išties nemenkas. Vien tik 2006 matų gale R.Pakšiui farmacijos kompanijos atstovai už dalyvavimą klinikiniuose medicininių preparatų tyrimuose sumokėjo beveik 15 tūkstančių eurų. S.Vilutienės atlygis buvo kiek daugiau, nei 9 tūkstančiai eurų.

Už vieno nuo reumatoidinio artrito gydomo paciento įžanginį vizitą tyrimą atliekančiam medikui buvo mokama 380 eurų. Už kiekvieną vizitą 270, o už pabaigos vizitą 285 eurai. Kiekvienas šio ligonio stebėjimo vizitas tiriančiam gydytojui kišenę papildydavo dar 99 eurais. Tiek mokėjo naujus vaistus sukūrusi, tačiau tuo metu jų dar neįregistravusi farmacijos kompanija.

Kokios sumos medikų kišenes turėjo papildyti iš gripo vakcinos klinikinių bandymų, neaišku. Nauja gripo vakcina buvo paskiepyta 400 žmonių. Šių klinikinių bandymų istoriją, išskirtą į atskirą bylą nagrinėja Panevėžio apylinkės teismas.

Kiek pinigų medikai būtų gavę už 2007 metų tyrimus, nežinoma. Šią veiklą jiems teko nutraukti, nes ikiteisminį tyrimą dėl gydytojų veiklos pradėjo prokurorai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.