Nuteistam nusikaltėliui – kompensacija iš Lukiškių

Lukiškių kalėjimas „Swedbank“ banką grasinusiam susprogdinti Janui Kurickiui turės sumokėti 4 tūkstančius litų už tai, kad bausmės laukęs vyras kameroje nesijautė, lyg namie. Nors pats nuteistasis jam padarytą žalą buvo įvertinęs 15 kartų didesne suma – 60 tūkstančių litų, tačiau vyras nusprendė pasitenkinti tuo, ką jam priteisė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Teismo skirtą bausmę atlikęs J.Kurickis už kalinimą Lukiškių kalėjime gaus 4000 litų.<br>T.Bauro nuotr.
Teismo skirtą bausmę atlikęs J.Kurickis už kalinimą Lukiškių kalėjime gaus 4000 litų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 14, 2014, 2:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:55 PM

Teise apskųsti teismo sprendimą Vyriausiajam administraciniam teismui J.Kurickis nepasinaudojo, todėl sprendimas jau įsiteisėjo ir Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas nevykusiam sprogdintojui privalės sumokėti tik minimalią sumą.

Pinigų iš Lukiškių kalėjimo pareikalavęs J.Kurickis teigė, kad beveik metus šioje įkalinimo įstaigoje jis gyveno nežmoniškomis sąlygomis.

Esą dvivietėje kameroje dažniausiai būdavo keturi suimtieji, jis jų bijojo, todėl gyveno nuolatiniame strese, bijodavo net užmigti.

Vyras taip pat skundėsi, kad buvo priverstas gyventi kameroje su rūkančiais kolegomis, nors pats nerūko. Jis sakė, kad kalėjimo vadovybei ne kartą rašė prašymus perkelti jį į kitą, nerūkančiųjų kamerą, bet šie nekreipė į tai dėmesio.

„Nežinau, ar gyvenimas prirūkytoje kameroje ateityje neatsilieps mano sveikatai“, - nagrinėjant jo skundą teisme kalbėjo J.Kurickis.

„Swedbanką“ dėl milijono eurų grasinęs susprogdinti vilnietis teisme reikalavo, kad kompensacija jam būtų skirta ne tik dėl prastų gyvenimo sąlygų, bet ir dėl 2012 metų sausio 5-osios rytą įkalinimo įstaigoje kilusio gaisro.

J.Kurickis teigė, kad tą rytą ketvirtajame aukšte buvę kaliniai buvo pradėti evakuoti paskutiniai, todėl dūmuose užtvindytoje kameroje jiems teko praleisti apie valandą.

"Gulėjau ant grindų užsidengęs galvą šlapiu laikraščiu, vaikus prisiminiau, žmoną prisiminiau ir mintyse atsisveikinau su gyvenimu", - kalbėjo J.Kurickis.

Ne kartą sostinės specialiąsias tarnybas 2011 metais ant kojų sukėlęs vilnietis aiškino, kad jo patirta žala yra tik moralinė, tačiau prašomą 60 tūkstančių litų sumą vadino simboline. Esą anksčiau jis buvo verslininkas, o dabar bedarbis.

(info)Prasiskolinusio verslininko grasinimai

J.Kurickis "išgarsėjo" 2011 metų birželio 29-ąją, kai iš "Swedbank" reikalavo 1 milijono eurų ir pagrasino susprogdinti Vilniuje, Konstitucijos prospekte esančias banko patalpas.

Vyras pastatė savo automobilį požeminėje stovėjimo aikštelėje ir iš elektroninio pašto "Swedbankui", "Maximai", "Danske" bankui ir tuometiniam "DnB Nord" bankui išsiuntė laiškus, kuriuose pranešė apie užminuotą automobilį.

Aikštelėje radus putomis išpurkštą mašiną su įdėta sprogmens imitacija ant kojų buvo sukeltos specialiosios tarnybos ir "Aro" išminuotojai.

J.Kurickis teisme aiškino, kad žengti šį žingsnį ir grasinti bankui sprogmens imitacija jį privertė finansiniai sunkumai - jis turėjo apie 800 tūkst. litų skolų, vien "Swedbankui" buvo skolingas daugiau nei pusę milijono litų. Vyras tikėjosi, kad „Swedbank“ sumokės jo prašomą milijoną eurų ir jo visos problemos išsispręs.

2012 metų balandį Vilniaus apygardos teismas J.Kurickiui skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Tų pačių metų spalį Lietuvos apeliacinis teismas ją sumažino iki keturių metų ir šešių mėnesių.

Į laisvę J.Kurickis išėjo anksčiau laiko, buvo išleistas pernai gruodžio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.