Skandalingųjų žaidynių rengėjas gali likti be savo milijonų

Skandalais pagarsėjusias tarptautinės asociacijos „Sportas visiems“ (TAFISA) žaidynes organizavęs Kęstutis Petraitis gali netekti viso savo asmeninio turto. Jam yra pateikti du ieškiniai, kurių bendra suma siekia beveik 2 milijonus litų.

K.Petraitis niekaip negali atsiskaityti su kompleksą „Rimuošės dvaras“ jam pastačiusia statybų bendrove.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Petraitis niekaip negali atsiskaityti su kompleksą „Rimuošės dvaras“ jam pastačiusia statybų bendrove.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jul 11, 2014, 8:21 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:48 AM

Vieną 1,12 milijono litų ieškinį K.Petraičiui pateikė TAFISA žaidynes rengusios viešosios įstaigos „Sportas visiems-Šiaulių regionas 2012“ bankroto administratorė, ginanti pinigų už suteiktas paslaugas ir prekes neatgaunančių kreditorių interesus, rašo „Lietuvos rytas".

Kitą 0,86 milijono litų ieškinį Šiaulių apygardos teismui pateikė bankrutavusios įmonės „Ledora“ administratorius.

Ši įmonė ūkininkui K.Petraičiui Šniūraičiuose (Radviliškio r.) pastatė kompleksą „Rimuošės dvaras“, bet už darbą negavo visų pinigų ir bankrutavo.

Be to, K.Petraičio pavardė figūruoja ir Šiaulių apygardos prokuratūros atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo stambiu mastu.

Pinigai liejosi upėmis

Pagrindinį TAFISA žaidynių organizatorių K.Petraitį įklampino išlaidumas.

Savaitę trukusiam mėgėjiškam renginiui sugebėta ištaškyti beveik 6,7 milijono litų, nors oficialiai patvirtinta sąmata buvo kone 2 mln. litų mažesnė.

Nustatyta, kad sąmatą be leidimo savavališkai padidino pats įstaigos vadovas K.Petraitis.

Daugiausia pinigų organizatoriai išleido savo reikmėms.

Atlyginimams ištaškyta beveik 1 mln. litų, 0,85 mln. litų atseikėta už renginių organizavimą, per 0,8 mln. litų – už nuomą.

Auditorius nustebino skolose skendinčios įstaigos dosnumas sau – darbuotojams buvo mokamos ne tik solidžios algos, bet ir 2000–4000 litų priedai.

Už kokius nuopelnus jie mokėti, nepavyko nustatyti. 2012 metais vien K.Petraičio paslaugos mokesčių mokėtojams kainavo per 108 tūkst. litų.

Perkant prizus žaidynių dalyviams nepersistengta – už juos sumokėta vos 4294 litai. O atributikai skirta beveik 400 tūkst., degalams – 112 tūkst., komandiruotėms – beveik 80 tūkst. litų.

Neaišku, kodėl permokėta už maitinimą, mat su bendrove „R.G. Pramogos“ buvo pasirašyta 215 tūkst. litų sutartis, o vėliau pateikta 404 tūkst. litų sąskaita.

Į bankrotą nuvarė tyčia?

Tiriant 2009 metais įsteigtos įmonės veiklą išsiaiškinta, kad buvo įsigyta speciali kompiuterinė buhalterinės apskaitos programa, galėjusi prognozuoti žaidynių organizatorių pajamas ir užtikrinusi vidinę kontrolę.

Pasirodo, už šią programą nebuvo visiškai atsiskaityta, todėl ji neveikė taip, kaip turėtų.

Oficialiai patvirtinti 96 kreditoriai, liepos 14-ąją jie kviečiami į pirmąjį susirinkimą.

Kreditorių yra gerokai daugiau, bet ne visi kreipėsi dėl neatgautų pinigų.

Kreditoriams lieka sielotis, kad nesuskubo anksčiau, nes prieš metus buvo išdalinti paskutiniai iš ES gauti pinigai – 0,52 mln. litų. Juos gavo tos įmonės, kurios pirmosios suskubo į teismą.

Žaidynėms surengti įsteigtos įmonės turtas nesiekia 100 tūkst. litų, bet bankroto administratorė Sandra Gedminienė pateikė ieškinį įstaigos vadovui K.Petraičiui.

Ji konstatavo, kad vadovo veiksmuose yra nusikalstamos veikos požymių – bankrotą galėjo nulemti sąmoningas prastas įmonės valdymas.

S.Gedminienės prašymu teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones kreditorių ieškiniams užtikrinti – K.Petraičiui apribotos teisės į jo turtą.

Į Šiaulių teismą bandė kreiptis ir K.Petraitis – mėgino įtikinti, jog iš darbo buvo atleistas neteisėtai, ir reikalavo sumokėti už priverstines pravaikštas. Bet jo pretenzijos buvo atmestos.

Dar neįvykus TAFISA žaidynėms šiauliečius nustebino, kad Radviliškio rajone sparčiai kyla K.Petraičiui priklausantis didžiulis kaimo turizmo statinių kompleksas.

Valdininko kėdę trynęs K.Petraitis atsisakė įvardinti, kiek kainuos šis greta Šniūraičių iškilęs kompleksas. Jis pripažino gavęs 0,7 milijono litų Europos fondų paramos, o trūkstamą sumą pasiskolinęs iš banko.

Statybininkai tapo brokdariais

„Rimuošės dvaru“ pavadintą kompleksą pastačiusiai įmonei „Ledora“ nepavyko atgauti uždirbtų pinigų.

Ši bendrovė įklimpo į skolas statybinių medžiagų tiekėjams, kelininkams, todėl praėjusių metų pradžioje buvo priversta paskelbti bankrotą.

Įmonės „Ledora“ bankroto administratorius pateikė 0,86 mln. litų ieškinį ir paprašė teismo areštuoti K.Petraičiui priklausantį turtą. Jis, beje, jau įkeistas bankui.

Po žaidynių rangovui mokėti nustojęs „Rimuošės dvaro“ savininkas pareiškė, kad su statybininkais neatsiskaito dėl neva pridaryto broko.

Ar teisus statybininkus brokdariais išvadinęs K.Petraitis, atsakys statybų ekspertai.

Globėja ir rėmėjai staiga išnyko

* Planas surengti mažai kam pasaulyje žinomas TAFISA žaidynes kilo keliems sporto funkcionieriams su K.Petraičiu ir Gintautu Vileita priešakyje.

* Jiems pavyko įtikinti prezidentę Dalią Grybauskaitę net tapti žaidynių globėja. Tiesa, nuvilnijus skandalų virtinei ji žaidynėse taip ir nepasirodė.

* Po milijonines skolas palikusių žaidynių nuo organizatorių nusisuko ir jas liaupsinę Šiaulių vadovai, kurie šį renginį netgi titulavo 2012 metų metų sporto renginiu.

* Sporto funkcionieriai šioms žaidynėms iš valstybės biudžeto bandė kaulyti net 47 mln. litų. Įtikinta, jog TAFISA organizacijai reikia sumokėti 0,32 milijono eurų (1,1 mln. litų) vien už licenciją. Per ankstesnes žaidynes apie tokį mokestį neteko girdėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.