FNTT baigė tyrimą dėl padidintos dujų kainos

Teismui perdavus baudžiamąją bylą, kurioje beveik 3 mln. litų žala dujų vartotojams įtariama

Antradienį byla su kaltinamuoju aktu perduota Vilniaus apylinkės teismui.<br>lrytas.lt asociatyvi nuotrauka
Antradienį byla su kaltinamuoju aktu perduota Vilniaus apylinkės teismui.<br>lrytas.lt asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:47 PM

„Tokie teisėsaugos institucijų veiksmai yra tiesioginis Europos Sąjungos 3-iojo energetikos paketo, sukūrusio laisvą gamtinių dujų rinką ir uždraudusio valstybėms nepagrįstai reguliuoti dujų tiekimo veiklą, pažeidimas. „Lietuvos dujos“ ir jos darbuotojai nepažeidė ir vykdo teisės aktų reikalavimus. Tą labai aiškiai raštu patvirtino ekspertai, kurių išvados buvo pateiktos teisėsaugos institucijoms“, – teigiama BNS atsiųstame „Lietuvos dujų“ komentare. 

Pasak „Lietuvos dujų“, bendrovė yra pasirengusi apginti savo ir darbuotojų gerą vardą bei nepriekaištingą reputaciją, tačiau konkrečios informacijos, kuriems darbuotojams pateikti kaltinimai, nenurodo. 

Įtarimai įteikti „Lietuvos dujoms“ ir trims jos darbuotojams, įskaitant generalinio direktoriaus pavaduotoją ir komercijos direktorių Joachimą Hockertzą (Hokercą). 

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Generalinė prokuratūra baigė 2012 metų lapkritį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų suklastojimo, „Lietuvos dujoms“ teikiant duomenis Kainų komisijai, pranešė FNTT. 

Pasak FNTT, įtariamieji yra „Lietuvos dujų“ Tiekimo departamento Kainodaros skyriaus viršininkas, vyresnioji vadybininkė ir generalinio direktoriaus pavaduotojas – komercijos direktorius, kurie piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir klastodami dokumentus apgaule įmonės naudai įgijo svetimą didelės vertės turtą, dėl ko buitiniai dujų vartotojai patyrė  2,957 mln. litų  žalą. 

„Lietuvos dujų“ darbuotojams gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų, o bendrovei – bauda, veiklos apribojimas ar likvidavimas, pranešė FNTT. 

Valstybės kontrolės išvadoje nurodoma, kad 2011–2013 metais „Lietuvos dujos“, apskaičiuodamos pastoviąją dujų tiekimo kainą buitiniams vartotojams, per trejus metus nepagrįstai priskaičiavo ir gavo 2,957 mln. litų pajamų. 

„Lietuvos dujos“ 2013-ųjų pradžioje, kai teisėsaugos pareigūnai buvo atvykę į įmonės biurą ir atliko procesinius veiksmus, teigė bendradarbiaujanti su pareigūnais, o Kainų komisijai teikė duomenis, kaip ir reikalauja įstatymai. 

Tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčina pernai sausį sakė, kad du darbuotojai, kuriems pateikti įtarimai, nepripažįsta kaltės ir nėra nušalinti nuo pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.