„Saulės akmens“ vagis kelia audrą, nes pasigedo savo žiedų

Prokurorams teks ištirti, kur daugiau nei prieš 11 metų dingo du žiedai, kurie per kratą buvo paimti iš garsųjį „Saulės akmenį“ pavogusio Lino Mileškos, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 22, 2014, 8:04 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:55 PM

„Saulės akmenį“ aš valstybei grąžinau, o kada policija grąžins du iš manęs pavogtus žiedus?“ – pirmadienį apmaudo neslėpė 44-erių klaipėdietis L.Mileška, kuris 2002-ųjų rugsėjį visą šalį sudrebino vagyste iš Gintaro muziejaus.

Tų pačių metų gruodžio 6 dieną, susigundęs vienos televizijos pažadėta 20 tūkst. litų premija, L.Mileška pavogtą beveik milijono litų vertės unikalų gintaro gabalą grąžino Gintaro muziejui.

Iš ten pat sulaikyto L.Mileškos buvo paimti du kišenėje buvę auksiniai vestuviniai žiedai su parduotuvės etiketėmis, o nuo jo pirštų pareigūnai numovė du baltos spalvos metalo žiedus, papuoštus gintaru.

Vienas gintaro gabalas buvo su inkliuzu – viduje esančiu priešistoriniu vabzdžiu.

Būtent šie du žiedai ir pradingo policijoje.

Žiedai – senelio dovana

L.Mileška teigė, kad pradingę žiedai jam labai brangūs: „Jų vertės aš nežinau, nors jie yra pagaminti iš platinos, o ji dar brangesnė už auksą. Tačiau svarbiausia, kad tai – mano senelio dovana. Man tie žiedai svarbūs kaip prisiminimas.“

Prokurorus privertęs pradėti ikiteisminį tyrimą dėl per kratą paimtų daiktų dingimo, L.Mileška įsitikinęs, kad juos pasisavino vagystės bylą tyrę policijos pareigūnai.

Bandė atsiimti prieš 10 metų

2003 metais vykusiame teisme dėl „Saulės akmens“ vagystės buvo nustatyta, kad įžūlų nusikaltimą organizavo ir jį įvykdė L.Mileška su savo broliu Laurynu Zavadskiu.

Pastarasis buvo nuteistas, o dėl vagystės taip ir neprisipažinęs L.Mileška teistumo išvengė. Jam buvo nustatyta psichikos liga ir skirtas priverstinis gydymas psichiatrijos gydymo įstaigoje.

Pirmą kartą klaipėdietis savo keturis žiedus mėgino atgauti prieš 10 metų, iš karto po to, kai grįžo iš priverstinio gydymo.

Tačiau Palangos policijos komisariate jam pasakė, kad norint atgauti per kratą paimtus žiedus jam reikia rašyti prašymus teismui, dar kažkam.

„Tuomet man tų žiedų labai nereikėjo, tad nusprendžiau, kad tai padarysiu vėliau“, – pasakojo L.Mileška.

Apie tai, kad dviejų žiedų nebėra, jam policijos pareigūnai tuomet neprasitarė.

Padėjo buvęs vagystės tyrėjas

Kad dviejų per kratą paimtų žiedų nebėra, L.Mileška sužinojo neseniai.

Gydydamasis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje jis nusprendė pasidomėti žiedų likimu ir kreipėsi į Sergejų Pelšą, kuris tuo metu vadovavo „Saulės akmens“ vagystės tyrimo grupei, o dabar dirba advokatu.

Paskambinus telefonu, jis patarė rašyti prašymą Klaipėdos apygardos teismui. Pernai spalio mėnesį teismas priėmė nutartį L.Mileškai grąžinti keturis per kratą paimtus žiedus.

Iš ligoninės paskambinęs į Palangos policijos komisariatą jis sužinojo, kad du žiedai su gintaro akutėmis yra dingę.

Vienas Rokiškio ligoninėje besigydantis ligonis, kuris domisi teise ir studijuoja Baudžiamąjį kodeksą, L.Mileškai paaiškino, jog žiedai greičiausiai yra pavogti policijoje, ir patarė prašyti prokuratūros, kad ši pradėtų ikiteisminį tyrimą.

Pareigūnai viską pamiršo

Tačiau tirti žiedų dingimo aplinkybių pareigūnai nepanoro.

Birželio mėnesį Palangos policijos komisariatas nustatė, kad 2002 metų gruodžio 6 dieną per kratą iš L.Mileškos paimtus keturis žiedus kriminalistas Arūnas Pocius perdavė tardytojai Rūtai Navasaitienei.

Daiktinių įrodymų apžiūros protokole gruodžio 9 dieną R.Navasaitienė nurodė apžiūrėjusi du balto metalo žiedus su akutėmis, panašiomis į gintarą, ir nurodė žiedų bei akučių matmenis.

Tačiau po dviejų dienų Palangos policijos finansų padalinio kasai saugoti R.Navasaitienė perdavė tik televizijos kanalo premijai skirtus pinigus ir du geltono metalo žiedus.

Apie žiedus su gintaru perdavimo akte – nė žodžio.

Šiuo metu Vilniaus apylinkės prokurore dirbanti R.Navasaitienė Palangos policijos tyrėjai pasakė, kad nuo bylos tyrimo praėjo daug laiko ir ji neprisimena, kaip ten buvo su aprašytais daiktiniais įrodymais.

Nieko nebeprisimenantys teigė ir visi prie „Saulės akmens“ vagystės tyrimo prisidėję pareigūnai.

Nutarimą dėl atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą pasirašiusi Palangos policijos pareigūnė Dainora Andrijauskė taip ir liko nesužinojusi, kur gali būti du policijoje pradingę žiedai.

Ji nustatė, kad žiedai dingo vagystės bylos tyrimo laikotarpiu, ir įžvelgė bylą tyrusių pareigūnų tarnybos neatlikimą. Ši veika priskiriama prie neatsargių nusikaltimų, kuriam jau yra suėjęs 5 metų senaties terminas.

Laukia kaltųjų bausmės

Tačiau sugrįžti prie 2002 metų pabaigos įvykių prokurorus privertęs Klaipėdos apygardos teismas atkreipė dėmesį, kad liko nenagrinėtos dviejų žiedų dingimo aplinkybės.

Du žiedai dingo per dvi dienas, kol daiktinius įrodymus – keturis žiedus apžiūrėjusi tardytoja R.Navasaitienė juos perdavė saugoti.

Kodėl saugoti buvo atiduoti tik du auksiniai žiedai ir kur pradingo kiti žiedai su gintaru, nei policijos tyrėja, nei prokurorė nesiaiškino.

Teismas įžvelgė galimą pareigūnų piktnaudžiavimą, kuriam senaties terminas dar nėra suėjęs.

L.Mileška turi mažai vilčių, kad atsiras beveik prieš 12 metų policijoje pradingę senelio dovanoti žiedai. Tačiau jis tikisi, kad bus nustatyti ir nubausti dėl to kalti pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.