Sovietinis kūjis trinktelėjo ir teisėjai

Ne klaipėdietis Vytautas Tenkutis, internete paskelbęs karikatūrą su sovietine simbolika, o jį už tai nubaudusi teisėja Laimutė Venckuvienė galėjo paskatinti aktyviau reikštis asmenis, įžūliai propaguojančius neokomunistines ir antidemokratines idėjas, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jul 31, 2014, 7:24 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:15 PM

Tai konstatavo Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, kurioje 33 metų V.Tenkutis buvo kaltinamas įstatymų uždraustos nacistinės ir komunistinės simbolikos platinimu bei demonstravimu.

Teisėjas Linas Pauliukėnas žemesniojo teismo nutartį įvertino kaip absurdą – V.Tenkutis buvo nubaustas už tai, jog siekė pašiepti ir demaskuoti neokomunistus.

V.Tenkutį išteisinusi teismo nutartis – galutinė ir neskundžiama.

Supykdė paistalai internete

V.Tenkutis socialiniame tinkle išplatino karikatūrą, pašiepiančią Klaipėdoje bruzdančio sambūrio „Būkime vieningi“ atstovą Vaidą Lekstutį, – jis piešinyje pavaizduotas su sovietiniais simboliais kūju ir pjautuvu.

Klaipėdiečio kantrybės taurę perpildė V.Lekstučio pareiškimas sausio 3-iąją asmeniniame „Facebook“ profilyje. Čia šis veikėjas rašė taip: „Šiandien (į Sibirą. – Red.) išvežčiau pusę Lietuvos.“ Ten būta ir daugiau kitiems Lietuvos gyventojams nepriimtinų minčių.

Marginalų sambūrio atstovas V.Lekstutis, cituodamas Rusijos atlikėjo Olego Gazmanovo dainos „Aš pagamintas SSRS“ žodžius, internete susitapatina ir su šiuo ne tik Baltijos šalyse prieštaringai vertinamu šovinistu, atvirai šlovinančiu sovietmetį.

Piešėją pričiupo policija

Tik internete platinamo laikraštuko redaktorius V.Lekstutis nepraleido progos įgelti ir profesoriui Vytautui Landsbergiui – už tai, kad šis politikas neva sugriovęs Lietuvą, jį „reikėtų šunims sušerti“.

Neiškentęs V.Tenkutis „Facebook“ profilio paskyroje įdėjo V.Lekstučio karikatūrą, o šis kreipėsi į Klaipėdos rajono policiją – nurodė, kad internete esą neteisėtai demonstruojama uždrausta sovietinė simbolika.

Teisėsauga reagavo – V.Tenkučiui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, byla perduota Klaipėdos rajono apylinkės teismui.

Nubaustas už pašaipų piešinį

V.Tenkutis aiškino norėjęs pašiepti asmenį, kuris juodina Lietuvą, visaip liaupsina sovietmetį, pasisako prieš strateginės reikšmės projektus.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 188-ąjį straipsnį, įstatymų uždraustos nacistinės ir sovietinės simbolikos demonstravimo veiksmai nelaikomi pažeidimu, jeigu jie naudojami meno tikslais.

„Karikatūromis reiškiamas ironiškas ir sarkastiškas požiūris į reiškinius, politikus. Tai – meno rūšis. Ši istorija neatsiejama nuo Konstitucijos ginamos saviraiškos laisvės“, – aiškino piešėjas.

Bet teisėja L.Venckuvienė tuo nepatikėjo – paskelbė nutartį, kuria V.Tenkutis už sovietinės simbolikos demonstravimą nubaustas 600 litų bauda. Buvo konfiskuotas pažeidimo įrankis – kompiuteris.

Teisėjai abejonių nekilo

L.Venckuvienė rėmėsi Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus išvada, kad V.Tenkučio pavaizduota penkiakampė raudonos spalvos žvaigždė, kūjis ir pjautuvas – buvę oficialūs SSRS simboliai, kažkada naudoti subyrėjusios valstybės vėliavose, ginkluotųjų pajėgų raštuose, kitur.

Nors V.Tenkutis karikatūrą rodė tik savo asmeniname profilyje, L.Venckuvienė nesuabejojusi vaizduojamus ženklus priskyrė draudžiamai simbolikai, kurios platinimas, naudojimas masiniuose renginiuose arba kitoks demonstravimas gali užtraukti administracinę atsakomybę.

Ne saviraiška, o pažeidimas

„Nebaudžiami tiktai tie, kurie padaro įstatyme nurodytas veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius įvykius ir totalitarinius režimus, švietimo ir mokslo tikslais“, – aiškino L.Venckuvienė.

Kodėl neokomunistų veiklą pašiepiančių karikatūristų veikla vertintina kitaip nei Antrojo pasaulinio karo dalyvių, mokslininkų, istorinių knygų leidėjų, senienų pardavėjų, L.Venckuvienė turbūt ir pati nežino.

„Aš tik pasinaudojau saviraiškos laisve, nesiekiau propaguoti sovietinės ideologijos, nes pats esu Lietuvos patriotas“, – pareiškė V.Tenkutis.

Tačiau L.Venckuvienė tvirtino, jog saviraiškos teisė Lietuvoje nėra beribė. Anot jos, tam tikrus apribojimus sąlygoja viešasis interesas.

Dergia šalį ir vargo nemato

„Kūjis, pjautuvas ir žvaigždė – Lietuvoje uždrausti sovietiniai simboliai.

V.Tenkučio teiginiai yra deklaratyvūs, neatitinka tikrovės“, – kaip kirviu nukirto įstatymo raidę, bet ne jo esmę gynusi teisėja.

V.Tenkučio nurodytas laiškas Vladimirui Putinui ir Aliaksandrui Lukašenkai, kurį judėjimo „Būkime vieningi“ marginalai publikavo internete, įstatymų sergėtojos L.Venckuvienės, regis, nesujaudino.

„O juk ten atvirai prašoma, kad kitos valstybės įsikištų į mūsų reikalus. Už valstybės išdavimui prilygstančią rašliavą V.Lekstučiui nuo galvos nė vienas plaukas nenukrito“, – stebėjosi V.Tenkutis.

Tikėjosi kitokios nutarties

L.Venckuvienės nutartis suglumino klaipėdietį: „Dangstydamiesi demokratija ir saviraiškos laisve marginalai dergia šalį, niekas jų netramdo. O aš už tai, kad išreiškiau savo poziciją, esu nubaustas.

Fašistkomunistinio judėjimo „Būkime vieningi“ įkūrėju ir dvasiniu vadovu vadinamas V.Lekstutis mano, kad V.Tenkutis iš jo šaipėsi skatinamas partinės ideologijos: „Neieškočiau teisybės, jeigu būtų atsiprašęs.“

Klaipėdos apygardos teismas V.Tenkučio veiksmuose jokių įstatymų pažeidimų neįžvelgė.

Konstatuota, jog karikatūroje naudotais sovietiniais simboliais jis tenorėjęs pašiepti kito asmens pažiūras, o ne propaguoti komunistinius režimus ar sovietinę ideologiją.

Ištiesė ranką marginalams?

Po tokio teisėjo L.Pauliukėno sprendimo į keistą padėtį pateko absurdišką nutartį paskelbusi buvusi prokurorė, o dabar teisėja L.Venckuvienė – paviršutiniškai nagrinėdama šią bylą teisėja nesistengė apsaugoti įstatymų įtvirtinto teisinio gėrio.

Šios teisėjos veiksmus dabar net galima vertinti kaip tam tikrą siekį kurti palankias sąlygas neokomunistines ir antidemokratines idėjas Lietuvoje propaguojantiems įvairaus plauko marginalų sambūriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.