Aktoriaus P. Dimšos skydu tapo gudobelių ekstraktas

Dviratininkas negyvas, bet avarijos nebuvo. Tuo vakar teismą bandė įtikinti kaltinamuoju tapęs žinomas aktorius Petras Dimša. Jis turi paaiškinimą ir dėl girtumo – apsvaigo nuo gudobelių ekstrakto, rašo „Lietuvos rytas“.

P.Dimša gerai žinomas iš televizijos serialų. Vienas jų – „Rojus Lietuvoje“, kuriame jis vadino su R.Dominaityte.<br>„Rojaus Lietuvoje“ kūrėjų nuotr.
P.Dimša gerai žinomas iš televizijos serialų. Vienas jų – „Rojus Lietuvoje“, kuriame jis vadino su R.Dominaityte.<br>„Rojaus Lietuvoje“ kūrėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Sep 25, 2014, 8:12 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 6:49 PM

„Galima likti teisiam, bet mirusiam arba likti gyvam, bet būti teisiamam“, – tik tokį pasirinkimą teigė turėjęs 76 metų aktorius P.Dimša.

Jis teisiamas už praėjusių metų liepos 17-ąją Vilniuje sukeltą avariją. Per ją buvo mirtinai sužalotas 24 metų dviratininkas Šarūnas Surblys. Jauną dailininką galimai partrenkęs P.Dimša liko gyvas.

Apsvaigo nuo vaistų?

Vilniaus miesto apylinkės teisme vakar aktorius aiškino, kad gyvybę jam išgelbėjo gudobelių ekstraktas, nuo kurio jis esą ir apgirto.

Bylos duomenimis, automobilį „Volkswagen Polo“, kuriuo Oslo gatvėje partrenkė dviratininką, P.Dimša vairavo neblaivus.

Po ekspertizės paaiškėjo, kad vyro organizme rasta 1,67 promilės alkoholio.

Garbaus amžiaus aktorius tai kategoriškai neigė.

Jis tvirtino alkoholio nevartojantis trejus metus, nes gydosi onkologinę ligą.

Išgerti patarė gydytojas

P.Dimša teigė po įvykio išgėręs gudobelių ekstrakto – vaistų nuo širdies sutrikimų.

Aktorius teismui aiškino, kad jam yra įstatytas širdies stimuliatorius, todėl smarkiai susijaudinus gali ištikti mirtis.

Jo šeimos gydytojas patarė tokiais atvejais išgerti kelis gurkšnius stipraus alkoholio. Dėl to P.Dimša vežiojasi gudobelių ekstrakto, kurio alkoholio koncentracija – 70 procentų.

Jis tvirtino, kad po įvykio pasijuto labai blogai.

„Pamačiau, kad prie manęs artėja žemė. Daugiau nieko neprisimenu, mane išvežė greitoji“, – pasakojo keliuose televizijos serialuose besifilmuojantis aktorius.

Nors greitosios pagalbos medikai buvo avarijos vietoje, blogai besijaučiantis P.Dimša į juos iš karto nesikreipė.

Vyras teigė nuėjęs į savo automobilį, daiktadėžėje susiradęs buteliuką vaistų ir išgėręs tris gurkšnius. Buteliuką šios tinktūros P.Dimša buvo atsinešęs ir į teismo posėdį.

Prokuroras Egidijus Motiejūnas įsitikinęs, kad nedidelis kiekis vaistų negali sukelti tokio girtumo, koks buvo nustatytas teisiamajam.

Užjautė, bet neatsiprašė

P.Dimša tikino, kad iš susijaudinimo vos nemirė, tačiau teismui bandė įrodyti, jog jis buvo tik šios avarijos liudininkas.

Savo parodymus teisme P.Dimša pradėjo nuo užuojautos žuvusiojo artimiesiems, tačiau jų neatsiprašė: „Atsiprašyti neturiu už ką, nes šios avarijos aš nepadariau.“

Teisme jis pateikė versiją, kad dviratininką galėjo kliudyti nežinomos markės tamsus automobilis. Jį P.Dimša teigė matęs toje pačioje gatvėje darantį pavojingus manevrus. Iš tiesų avarijos vietoje mėtėsi automobilio BMW detalė.

Menininkas teigė pats dviratininko iki nelaimės nematęs ir tiksliai nežino, ar jaunuolis pats trenkėsi į stulpą, ar jį kliudė kita mašina.

Mašina kruvina, bet sveika

„Aš pamačiau tik stulpą ir lyg nuo kryžiaus krintantį žmogų. Kai priėjau ir padaviau jam ranką, jis tik paklausė: „Kas čia atsitiko?“ – pasakojo aktorius.

Menininkas tikino, kad pats sustabdė pro šalį važiuojantį greitosios pagalbos automobilį, netrukus atvažiavo ir policijos pareigūnai.

Atvykus pareigūnams krauju aptaškytas jo automobilis stovėjo ant vejos.

Policininkams aktorius nepasakė apie jokį tamsų automobilį.

„Ko jie klausė, aš nelabai girdėjau, man jau stojo širdis ir ne tai rūpėjo“, – pasakojo P.Dimša.

Nors teisme P.Dimša neigė dalyvavęs avarijoje, kitą dieną po nelaimės jis apie tai pranešė draudimo bendrovei.

Tai padaryti esą patarė kelių policijos pareigūnai, jam po įvykio sugrąžinę dokumentus.

Teisme buvo išklausytas skambučio į „Lietuvos draudimą“ garso įrašas. Į draudimo bendrovę paskambinęs P.Dimša paaiškino: „Nežinau, ar aš kliudžiau dviratininką, ar jis mane, bet jis pralėkė ir trenkėsi į stulpą.“

P.Dimša teigė, kad ant jo automobilio neliko jokių susidūrimo žymių.

Žuvo prieš vestuves

Ne vieną personalinę parodą Lietuvoje ir užsienyje surengęs Š.Surblys žuvo prieš pat savo vestuves.

Likus porai valandų iki nelaimės, apie savo planus kurti šeimą jis papasakojo tėvui.

Iš tėvo darbovietės vaikinas dviračiu išvažiavo pas juvelyrą pasiimti vestuvinių žiedų. Jo nekantriai laukusi sužadėtinė Gabija Špokaitė draugui ilgai skambino mobiliuoju telefonu.

Kai į telefono skambutį atsiliepė kažkas iš medikų ir pranešė apie avariją, šalia Vilniaus greitosios pagalbos ligoninės gyvenanti studentė iš karto nubėgo aplankyti savo draugo.

Liko tik rašteliai

„Koks asilas mane partrenkė?“, „Ar aš vaikščiosiu?“, „Man stringa kvėpavimas“, – sūnaus raštelį su tokiais klausimais ligoninėje rado vilniečiai Arvydas ir Eglė Surbliai.

Nors jaunuolis dar dešimt dienų gydėsi ligoninėje, tėvai su juo pasikalbėti nebegalėjo.

Vaikinui buvo atliktos mažiausiai penkios operacijos, todėl jis beveik visą laiką būdavo prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato.

Jo tėvai su P.Dimša buvo susitikę tik kartą, kai aktorius jų sūnų aplankė ligoninėje.

Jis tėvams pasiūlė pažįstamų medikų pagalbą ir prasitarė: „Gerai, kad jo nepervažiavau.“

Susirūpinę vilniečiai į tokius jo žodžius nekreipė dėmesio, o medikai P.Dimšos paprašė palikti reanimacijos palatą.

Po mirties – paroda

Tėvai įsitikinę, kad dviračių sportu rimtai domėjęsis jų sūnus drausmingai laikėsi Kelių eismo taisyklių.

Vilniečio mobiliajame telefone įdiegta dviratininkams skirta programa tą dieną užfiksavo, kad jis visą laiką važiavo vienodu greičiu, kol kelionė staiga baigėsi.

Š.Surblys buvo aktyvus dviratininkų bendruomenės narys, todėl į jo laidotuves dviračiais atvažiavo gausus būrys bendražygių.

Pilna buvo ir Vilniaus dailės akademijos galerija „Titanikas“, kai po Š.Surblio žūties draugai surengė jo grafikos darbų parodą „Sveiki atvykę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.