Verslininkas T. Karosas išgirdo, kaip siūloma jį nubausti

Pinigus bankroto administratoriui davė finansininkas, bet bausti siūloma ir bendrovės vadovą. Taip painią kyšininkavimo istoriją Vilniaus miesto apylinkės teisme siūlė išspręsti prokuroras Giedrius Tarasevičius.

T.Karosas jaučiasi provokacijos auka.<br>D.Umbraso nuotr.
T.Karosas jaučiasi provokacijos auka.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Oct 14, 2014, 12:05 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:27 AM

Kyšio davimu kaltinamam verslininkui Tadui Karosui prokuroras siūlo skirti 52 tūkstančių litų baudą. Kiek didesne bauda siūloma nubausti koncerno „Čili Holdings“ finansininką Saulių Svitojų.

Prokuroras Giedrius Tarasevičius pasiūlė jam skirti 57 200 litų baudą.

Kaltinime teigiama, jog S.Svitojus bankroto administratoriui Artūrui Lauciui per du kartus perdavė 30 tūkstančių litų. Taip esą buvo siekiama paveikti bankroto administratorių, kad jis teisme atsisakytų ieškinių „Čili Holdings“ bendrovėms „Tokyo“ ir „Vilsarma“.

Tuo metu A.Laucius, kaip bendrovės GCW bankroto administratorius, didžiausius ieškinius buvo pareiškęs bendrovėms „Vilsarma” – per 7 milijonus litų ir „Tokyo” – per milijoną litų. Visos šios bendrovės priklausė įmonių grupei „Čili Holdings“, kurio vienas įkūrėjų yra T.Karosas.

T.Karosas savo kaltę neigia ir tikina tapęs provokacijos auka.

„Kaltinimai T.Karosui užima tik keturias pastraipas, bet jose neužsimenama nė apie vieną veiksmą, kurį atliko T.Karosas. Jose kalbama tik apie tai, kad S.Svitojus siūlė ir davė pinigus A.Lauciui. „Ar T.Karosas yra atsakingas už viską, ką daro „Čili Holdings“ darbuotojai?“ – svarstė T.Karoso advokatas Remigijus Merkevičius.

Advokatas sakė, jog šiuo  metu teismo nagrinėjama byla – tik paskutinis ilgos bankroto ir nesutarimų tarp buvusių verslo partnerių etapas.  

„Šis absurdo ir farso procesas tęsiasi dvejus su puse metų. Kai mes pasakojome apie reketą ir provokacijas, niekas mumis netikėjo, bet visi kažkodėl užsikabino už vieno mažyčio epizodėlio", – kalbėjo T.Karosas, kuris su bankroto administratoriumi A.Lauciumi  buvo susitikęs vienintelį kartą – 2012 metų liepos 2-ąją. 

Po pirmojo susitikimo su „Čili Holdings“ vadovais A.Laucius nuėjo  į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).  Į STT jis atsinešė diktofoną, kuriuo įrašė pokalbį su T.Karosu ir S. Svitojumi. 

Bankroto administratorius pasakojo, kad jį pasikvietę verslininkai prašė, jog bankrutuojanti bendrovė GCW atsisakytų ieškinių, pareikštų kitoms su T.Karosu siejamoms bendrovėms.

Pokalbį įrašinėjantis A.Laucius konkrečiai paklausė, ko iš jo norima. Jo teigimu, tuomet T.Karosas paklausė S.Svitojaus: „Kiek galime duoti?” Tas ant lapelio užrašė skaičių 30.

Kai bankroto administratorius garsiai pasitikslino, ką tai reiškia, T.Karosas dar užrašė tris nulius. Ir pridūrė: „Litais.”

Teisme parodymus davę S.Svitojus ir T.Karosas nurodė, kad sumą užrašė ir ją perskaitė pats A.Laucius.

Pusę sutartos sumos liepos mėnesį S.Svitojus nuvežė į A.Lauciaus biurą, o kitą pusę atidavė vėliau bankroto administratoriui atvykus į „Čili Holdings“ būstinę.

S.Svitojus neneigė šių faktų, tačiau  tikino neturėjęs kitos išeities. Jis buvo įsitikinęs, kad bankroto administratorius siekia pasipelnyti ir specialiai kenkia jų įmonėms. „Pinigų buvo reikalaujama kas du tris mėnesius ir tai tęsėsi dvejus metus. Įmonių akcijos buvo areštuotos, padėtis buvo nepavydėtina", – prisiminė kaltinamasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen