Nusikaltėlių vadeivai – dūriai peiliu gatvėje

„Vilniaus brigados“ veikėjas Jurijus Kriukovas tebegyvena pagal nusikaltėlių pasaulio taisykles. Ne kartą kitiems susidoroti grasinęs vilnietis sulaukė skaudaus atsako. Jis buvo sužalotas peiliu.

J.Kriukovas tebevarsto teismų duris. Jis teisiamas už savavaldžiavimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Kriukovas tebevarsto teismų duris. Jis teisiamas už savavaldžiavimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 18, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 7:21 PM

Vienas „Vilniaus brigados“ vadeivų 57 metų Jurijus Kriukovas, pravarde Kriukas, gydomas ligoninėje. Į jo gyvybę pasikėsinta mažiausiai ketvirtą kartą.

Nusikaltėlių pasaulyje išgarsėjęs ir Lietuvos kultūrizmo čempionu porą kartų tapęs J.Kriukovas antradienį buvo užpultas Vilniuje, Naujininkuose esančioje Rudaminos gatvėje.

Niekam pretenzijų neturi

Sportiško sudėjimo vyras buvo smarkiai suspardytas, jam kelis kartus durta peiliu.

Nors J.Kriukovas tvirtino pretenzijų niekam neturintis, pareigūnai sulaikė užpuoliką – policijai gerai žinomą ir ne kartą teistą vilnietį.

Pastaruoju metu J.Kriukovas policijos akiratyje atsiduria ne pirmą kartą. Vilniaus miesto apylinkės teismas iki šiol tebenagrinėja bylą dėl duris remontuojančio vilniečio užpuolimo.

Meistrą auklėjo smūgiais

Kartu su J.Kriukovu teisiamas daugkartinis kultūrizmo čempionas Olegas Žuras ir nusikaltėlių pasaulyje žinomas kubietis Jorge Castellanosas.

Teigiama, kad kubiečio uošvė už durų remontą meistrui avansu sumokėjo 200 litų, tačiau vilnietis Vladislavas Dunajevas spynos laiku nepakeitė.

J.Castellanosas nusprendė paskubinti meistrą ir paskambino jam telefonu. V.Dunajevas užsienietį išplūdo necenzūriniais žodžiais.

Kai V.Dunajevas atėjo taisyti durų į Viršuliškių rajone esantį daugiabutį, bute jo laukė trys sportiški vyrai. Meistras policijai pranešė, kad vyrai jį sumušė, vėliau grasino jį išvežti į mišką.

„Būsi sumuštas, apmyžtas, išprievartautas, išžudysime tavo šeimą“, – tokius jų žodžius prisimena vilnietis.

Trijulė kaltę neigė ir tikino, kad auką vaidinantis vyras – aferistas, nuo kurio nukentėjo daugiau žmonių.

Grasino vežti į mišką

Nuvežti į mišką ir susidoroti J.Kriukovas grasino ne tik spynų meistrui. Praėjusių metų gruodį Vilniaus miesto apylinkės teismas jam skyrė 20 parų arešto už reketą. Šešiolikai parų į areštinę buvo pasiųstas ir jo bendrininkas 24 metų Aleksandras Mašinas, pravarde Belas.

Vyrai nuteisti už tai, kad 2011-ųjų lapkritį prie Vilniaus „Akropolio“ iš vieno verslininko reikalavo 20 tūkstančių litų. Jie reikalavo susimokėti už prarastas kontrabandines cigaretes. Kitu atveju grasino nuvežti į mišką ir peršauti kojas.

Reketininkai buvo nurodę terminą, kada vilnietis turi pristatyti pinigus, bet vėliau paliko jį ramybėje. Dėl šios istorijos Kriukas taip pat neigė savo kaltę.

Jis buvo nuteistas ir už tai, kad dar 2003 metais Gariūnuose įgijo 11 pistoleto šovinių su guminėmis kulkomis. Juos J.Kriukovo automobilyje aptiko policijos pareigūnai.

Buvo ir teisiamas, ir sprogdinamas

* J.Kriukovas buvo laikomas vienu „Vilniaus brigados“ lyderių. Jis teistas iš viso septynis kartus.

* 2002 m. J.Kriukovui už nusikalstamos gaujos, Vilniuje siautėjusios 1994–1996 metais, organizavimą, turto prievartavimą ir plėšimus buvo skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė. Jis buvo išleistas į laisvę atlikęs mažiau nei pusę bausmės.

* 2008 metais J.Kriukovas buvo teisiamas dėl svetimo automobilio pasisavinimo. Jis buvo kaltinamas, kad vieną visureigį „Mitsubishi Montero“ pasisavino net iš savo draugo buvusios žmonos.

* Santykius besiaiškinantys nusikaltėlių grupuočių nariai kelis kartus kėsinosi į J.Kriukovo gyvybę. 1995 metais prabangaus J.Kriukovo automobilio susprogdinti nepavyko. Antrą kartą sprogmuo nukrito netoli Kriuko namų Dzūkų gatvėje ir sužalojo gretimame name gyvenančius du mažamečius vaikus.

* 1996 metų rugsėjo 19 dieną netoli Vilniaus autobusų stoties sprogo jo vairuojamas automobilis „Ford Thunderbird“. J.Kriukovas buvo sunkiai sužalotas, o po to penkias valandas operuojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.