Medikų žodžiai teisme slaugytojos nesušildė

“Jei man leidžiant vaistus, staiga pablogėtų ligonio būklė, stengčiausi išsaugoti švirkštus, medikamentus, nes esu sąžiningas žmogus.

Penktadienį Kauno apygardos teisme toliau buvo nagrinėjama byla, kurioje neatsargiu gyvybės atėmimu kaltinama šio miesto klinikinės ligoninės slaugytoja V.Beleškienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Penktadienį Kauno apygardos teisme toliau buvo nagrinėjama byla, kurioje neatsargiu gyvybės atėmimu kaltinama šio miesto klinikinės ligoninės slaugytoja V.Beleškienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 7, 2014, 2:05 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:53 AM

Po tragedijos su bendradarbiais svarstėme, kodėl slaugytoja Valdareza Beleškienė, jei ji nesijautė kalta, nepasirūpino, kad būtų išsaugotos medicininės priemonės? Kur dingo švirkštai, flakonas, iš kurio buvo paimti vaistai? Kalbėjome, jog jei žmogus neturi ko slėpti ir jaučiasi teisus, tai jis ir stengiasi įrodyti nieko neslepiantis ”, – stebėjosi Kauno klinikinės ligoninės slaugytojos padėjėja Liudmila Ptašnikienė.

Penktadienį Kauno apygardos teisme buvo toliau nagrinėjamos 11 mėnesių Domo Drėzo mirties aplinkybės.

2012 metų balandžio 6 dieną kūdikis užgeso šioje ligoninėje, o 57 metų slaugytoja V.Beleškienė, leidusi jam vaistus, 2014 metų gegužės 9 dieną buvo nuteista už neatsargų gyvybės atėmimą ir tarnybos pareigų neatlikimą.

Kauno apylinkės teismas pripažino, kad V.Beleškienė supainiojo vaistus ir vietoje gydytojos Jūratės Radvilavičienės paskirtos gliukozės suleido mirtiną kalio injekciją. Slaugytojai buvo skirta lygtinė ketverių metų nelaisvės bausmė.

V.Beleškienė apskundė šį nuosprendį Kauno apygardos teismui, prašydama jį panaikinti.

Penktadienį teisme be L.Ptaškinikienės, liudijo buvęs Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus patarėjas Eduardas Vaitkus, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Patologijos, teismo medicinos ir farmakologijos katedros docentas Algimantas Jasulaitis ir sostinės Santariškių klinikų biochemijos laboratorijos docentas Dalius Vitkus.

Paskutinė liudininkė, Vilniaus universiteto profesorė kardiologė Virginija Grabauskienė turėtų atvykti į kitą posėdį, kuris įvyks lapkričio pabaigoje.

Išklausiusi liudininkų, Valdo Vitunsko vadovaujama teisėjų kolegija nuspręs, ar skirti byloje trečią ekspertizę.

Dvi ekspertų komisijos patvirtino, jog Domo širdis sustojo nuo kalio, tačiau V.Beleškienės advokatai siekia trečiosios ekspertizės.

Penktadienį liudijusi Gastroenterologijos skyriaus slaugytotos padėjėja L.Ptašnikienė turi problemų dėl klausos, todėl jai teismo salėje su bylos dalyviais bendrauti padėjo gestų kalbos vertėja.

L.Ptašnikienė prisiminė šurmulį, kuris buvo kilęs, kai D.Drėzą ištiko klinikinė mirtis, tvirtino mačiusi, kaip V.Beleškienė nunešė kūdikį iš Gastroenterologijos skyriaus palatos į procedūrinį kabinetą. Berniukas nekvėpavo, akys buvo užmerktos.

Anot L.Ptašnikienės, bet atėjusi su valytoja prie buvusios D.Drėzo palatos, ji rado duris užrakintas.

Mįslingai dingo du švirkštai, kuriuose buvo Domui skirti vaistai. Juos buvo atsinešusi į palatą V.Beleškienė. Jie taip ir neatsirado, o pradanginusių svarbius įkalčius asmenų nustatyta nebuvo. .

Įvykus nelaimei, L.Ptašnikienė ir jos kolegos stebėjosi, kodėl V.Beleškienė nepasirūpino švirkštų išsaugojimu – jei ji nekalta, kaip tvirtina, švirkštai būtų tapę jos nekaltumo įrodymu.

Pirmą kartą apklausiama V.Beleškienė aiškino švirkštų neišmetusi.Per antrą apklausą slaugytoja tuo jau nebuvo tokia tikra. Ji neprisiminė, ką veikė su švirkštais, ar juose buvusį skystį išpylė į kriauklę, o pačius švirkštus išmetė į medicininių atliekų dėžę.Slaugytoja taip pat neatsiminė, kur išgaravo flakonas, kuriame buvo tariamas gliukozės tirpalas.

Gydytojas hematologas E.Vaitkus, anksčiau neigęs slaugytojai V.Beleškienei mestus kaltinimus, penktadienį teisme jau nebuvo toks kategoriškas: “Negalėčiau tvirtinti, jog kalis nebuvo suleistas”.

“Įvyko nelaimingas atsitikimas”, – teisme akmenį į slaugytos daržą metė ir docentas A.Jasulaitis.

V.Beleškienei leidžiant vaistus berniuką per keliolika sekundžių ištiko klinikinė mirtis. Vaikelis ėmė verkti, o paskui sustingo. Po to mįslingai prapuolė abu švirkštai, kuriuos į palatą buvo atsinešusi slaugytoja.

Kūdikį paguldžius į ligoninę įtariant gyvybei nepavojingą rotaviruso formą, jo būklė buvo stabili, jokių grėsmingų komplikacijų nekilo.

Sušvirkštus vaistus, kalio kiekis Domo organizme per dvi valandas padidėjo beveik du kartus ir pasiekė mirtiną ribą – nuo 4,3 iki 7,4 milimolio litre.

Kauno klinikinę ligoninę po D.Drėzo mirties tikrinę Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos specialistai rado daugybę pažeidimų.

Šioje gydymo įstaigoje buvo ketinama atlikti auditą 2016 metais. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai pakeitė planus – patikrinimas bus atliekamas artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.