Įminti dingusios studentės paslaptį padėjo viena žinutė

Naujas būdas keliauti, kai internetu susirandamas pakeleivingas automobilis, gali blokšti į mirtinus spąstus. Taip nutiko 20-metei studentei, sėdusiai į nepažįstamo vaikino automobilį Šilutės rajone.

Ką kartą teismas vaikinas prisipažino, kad nužudė studentę.
Ką kartą teismas vaikinas prisipažino, kad nužudė studentę.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Nov 19, 2014, 7:06 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:40 AM

Iki vakarykštės popietės dar ruseno viltis, kad sekmadienį dingusi Klaipėdos universiteto antrakursė Justina Šikšniūtė atsiras, tačiau jas palaidojo dėl žmogžudystės prisipažinęs šilutiškis Valdas Jankauskas.

Vakar netoli Priekulės aptikta merginos daiktų ir drabužių, bet jos pačios, nustumtos nuo tilto į Minijos upę, surasti nepavyko. Paieškas nutraukė tamsa.

Panašios kelionės – įprastos

Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakultete studijavusios iš Mažeikių rajono kilusios merginos gyvenimas nutrūko dėl pasirinkto kelionės būdo.

J.Šikšniūtė iš Saugų (Šilutės r.), kur gyvena jos seneliai, į Klaipėdą nutarė važiuoti pakeleivingu automobiliu.

Tai buvo ne pirma tokia kelionė – iki tol mergina nepatyrė jokių pavojų.

Vairuotojas pasirodė keistas

Apie tai, kad sekmadienį ketina grįžti į Klaipėdą ir ieško, kas galėtų ją nuvežti, mergina parašė savo „Facebook“ paskyroje. Iškart savo paslaugas pasiūlė jaunas šilutiškis. Matyt, išvydęs dailią merginą jis ėmė regzti baisius planus.

Kai jis atvyko į sutartą vietą ir abu pajudėjo, studentė apie tai SMS žinutėmis pranešė savo draugėms. Po to su jomis susisiekė dar keletą kartų.

Viena siųsta žinutė vėliau padėjo surasti siūlo galą – mergina rašė, kad vairuotojas keistas, net įtartinas.

Bendrabutyje nepasirodė

J.Šikšniūtė po kiek laiko parašė, kad baigia išsikrauti jos mobilusis telefonas, todėl ji paskambins jau grįžusi į bendrabutį.

Paskui ryšys nutrūko, telefonas išsijungė, o Justina bendrabutyje taip ir nepasirodė.

Pirmadienį studentės artimieji kreipėsi į Klaipėdos policiją. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žmogaus dingimo, paskelbta paieška.

Po pirmos apklausos paleido

Sužinoję, jog į automobilį įsėdusi Justina rašė apie įtartiną vairuotoją, policininkai iškart pradėjo jo ieškoti. Aptikti pėdsakus nebuvo sunku – merginos kompiuteryje liko susirašinėjimas.

Į 23 metų šilutiškio V.Jankausko namus pirmadienį pasibeldę pareigūnai greitai įsitikino, kad tai tas pats vairuotojas, į kurio automobilį sekmadienį įsėdo studentė.

Vaikinas atrodė nustebęs, aiškino merginą nuvežęs į Klaipėdą ir išleidęs prie bendrabučio Statybininkų prospekte. Užfiksavę parodymus pareigūnai vaikiną paleido.

Tiesa, vieta, kur šilutiškis esą išleido merginą, pareigūnams sukėlė įtarimų – mat nuo čia iki bendrabučio dar geras gabalas kelio, o su pilnu maisto krepšiu būtų sunkoka pareiti.

„Ji niekaip negalėjo išlipti toje vietoje. Visi žino, kad iš ten pareiti į bendrabutį būtų pavojinga – teritorija neapšviesta, čia ne viena moteris neteko rankinės, buvo užpultas ne vienas žmogus“, – abejonę dėl vairuotojo parodymų pasėjo ir bendrabučio administratorė Regina Urbonavičienė.

Melas greitai išaiškėjo

Toliau tiriant įvykio aplinkybes V.Jankausko žodžiai sukėlė dar daugiau abejonių – paaiškėjo, kad sekmadienio vakarą jo išvis nebuvo Klaipėdoje.

Vėliau nustatyta, kad mergina dingo kelio ruože nuo Saugų iki Klaipėdos rajono ribos.

Vakar po antrosios apklausos ne kartą už vagystes ir plėšimus jau teistas šilutiškis sulaikytas.

Automobilį – į metalo laužą

Paaiškėjo, kad pirmadienį jis savo automobilį „Hyundai“, kuriuo vežė studentę, nugabeno į vieną metalo laužo supirktuvę šalia Šilutės ir gavo 240 litų.

Pareigūnai šį automobilį rado. Jo salonas buvo kruopščiai sutvarkytas ir išvalytas. Policininkai iškart atkreipė dėmesį į išdaužtą šoninių durelių lango stiklą.

Kilo įtarimų, jog tai nutiko vairuotojui grumiantis su keleive.

Netrukus surasta ir vieta, kur prieš savo valią buvo atvežta Justina – šalia Minijos upės rasti jos batai ir suplėšyta striukė.

Iki gilių sutemų apylinkes žvalgė sraigtasparnis, pasišviesdami prožektoriais dirbo narai, tačiau merginos kūno nerado.

Bandė sumėtyti pėdsakus

Klaipėdos, Tauragės ir Šilutės policininkai, merginos artimieji ir draugai jau nuo pirmadienio ryto šukavo Šilutės rajono miškus, paupius, apylinkes žvalgė pasieniečių sraigtasparnis.

Vakar popietę merginos daiktų rasta prie Priekulės miesto ribos, pakeliui į Kintus. Čia buvo numestas jos baltas krepšys, mėtėsi automobilio lango stiklo duženų.

Gali būti, kad šalia statomo namo mergina susigrūmė su užpuoliku, gal net bandė pabėgti – kinologų šunys uostinėdami laigė po nemažą teritoriją.

Matyt, vairuotojas bandė merginą išprievartauti, o kai ji nepasidavė, sumušė ir įgrūdo į mašiną. Gal žudikas tikėjosi suklaidinti tyrėjus, nes kūną nuo tilto į Minijos upę išmetė maždaug už dešimties kilometrų. Tai jis vakar pripažino tyrėjams. Nežinia, ar mergina dar buvo gyva.

Vakar dėl tamsos paieškas teko nutraukti.

Paieškose visą laiką dalyvavęs Justinos tėvas dar vakar priešpiet sakė, kad jo dukters kelias iš Saugų į Klaipėdą tikriausiai baigėsi ties Priekule: „Vairuotojas važiavo ne pagrindiniu keliu, o žvyrkeliais, prieš Vilkyčius kažkodėl nusuko į kairę.

Tuomet duktė ir parašė žinutę, kad vairuotojas įtartinas.“

Prisiminė panašią tragediją

Justina Klaipėdos universiteto bendrabutyje gyveno jau antrus metus.

J.Šikšniūtė nekėlė jokių problemų, buvo maloni ir mandagi, pas ją į kambarį beveik niekas neužeidavo. Mergina su drauge kartais išeidavo į klubą.

„Man širdis daužosi, bet viliuosi, kad nepasikartos prieš keletą metų nutikusi istorija. Tada pradingo vienas mūsų studentas, gyvenęs bendrabutyje Karklų gatvėje. Po kiek laiko jo kūnas buvo aptiktas Danės upėje“, – vakar priešpiet nerimavo R.Urbonavičienė.

Bet atrodo, kad istorija kartojasi.

Neteko vienintelio vaiko

Visą laiką dukters ieškojo ir tėvai, gyvenantys Mažeikių rajone, Bugenių kaime. Jo bendruomenės atstovai jaudindamiesi pasakojo apie šią gražią šeimą, vadino ją pavyzdine. Justina – vienintelis vaikas šeimoje.

Justina pas močiutę į Šilutės rajoną važiuodavo kiekvieną sekmadienį. O į Klaipėdą neretai grįždavo taip, kaip ir tragiškąjį sekmadienį – internetu susiradusi automobilį. Merginai netrūko pinigų, tačiau taip keliauti būdavo patogiau ir greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.